Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ πραγματοποίησε σειρά επαφών στο Αζερμπαϊτζάν, στο περιθώριο της 17ης Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που έλαβε χώρα στη Σούσα.
Ο κ. Τατάρ συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Hikmet Hacıyev, τον Υπουργό Εξωτερικών, Ceyhun Bayramov, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΙΣ, Πρέσβη Asad Majeed Khan. Σύμφωνα με την "προεδρία", ο κ. Τατάρ τόνισε τη σημασία της συμμετοχής του ψευδοκράτους στις δραστηριότητες του οργανισμού, ενώ παράλληλα εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την εμφάνιση της "σημαίας" του ψευδοκράτους σε εκδήλωση στο Καραμπάχ, σχολιάζοντας σε ανάρτησή του: «Παρακολούθησα με περηφάνεια».
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, όπως αναφέρουν ρεπορτάζ της «Κίπρις» και του «Μπαϊράκ», ο Ερσίν Τατάρ, αξιολογώντας την επίσκεψή του, υποστήριξε ότι «ο αζέρικος λαός, και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, υποστηρίζουν πλήρως τη δίκαιη υπόθεση της τδβκ». Στις ίδιες δηλώσεις, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η σημαία της τδβ' κυματίζει μαζί με τις σημαίες άλλων χωρών και αναρτάται σε πολλά σημεία του Αζερμπαϊτζάν», χαρακτηρίζοντας τις επαφές του ως «πολύ παραγωγικές».
Την ίδια ώρα, από την κατεχόμενη Λευκωσία, ο «υφυπουργός εξωτερικών», Μουσταφά Λακαταμιαλί, προειδοποίησε ότι «οι συλλήψεις για το θέμα του περιουσιακού δεν θα μείνουν αναπάντητες». Μιλώντας στην «Gündem Kıbrıs», ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν «καθαρά πολιτικό βήμα» με στόχο την εξουδετέρωση της επιτροπής ακίνητης περιουσίας, η οποία, όπως είπε, έχει αναγνωριστεί από το ΕΔΑΔ ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί αυτό το θέμα με συλλήψεις», δήλωσε, προσθέτοντας πως θα ληφθούν απαντητικά μέτρα.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Λακαταμιαλί επανέλαβε τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δύο κρατών, ισχυριζόμενος ότι οι διαπραγματεύσεις τερματίστηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017 με ευθύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς. Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή ηγεσία ότι «δεν θέλησε ποτέ να προχωρήσει σε εταιρική σχέση και διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους», αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντανά. Υποστήριξε, τέλος, ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο «στη βάση σχέσεων καλής γειτονίας που βασίζονται σε δύο κράτη».
Πηγή: ΚΥΠΕ