Η Vatan (30.05.25) γράφει ότι τη θέση ότι οι ρυθμίσεις για το περιουσιακό στα κατεχόμενα αναπτύχθηκαν και έλαβαν τη σημερινή τους μορφή με την υπογραφή ατόμων από όλες τις πολιτικές απόψεις που υπηρέτησαν σε πόστα όπως η λεγόμενη προεδρία και η «πρωθυπουργία» εξέφρασε o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την χθεσινή του συνάντηση με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar, σύμφωνα με το ΓΤΠ.

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται ο «πρόεδρος» και η «κυβέρνηση» λόγω αυτών που κάνουν οι Ελληνοκύπριοι και πρόσθεσε ότι βρίσκονται στο ίδιο καράβι επειδή όλοι στη «χώρα» έχουν κατά κάποιον τρόπο προβεί σε αγοραπωλησία περιουσίας και έκαναν επένδυση.

Σημειώνοντας ότι θα μοιραστεί στη λεγόμενη βουλή τις απόψεις του πάνω σε αυτό το θέμα και θα ζητήσει να είναι ομόφωνοι, ο Τατάρ υπογράμμισε τη σημασία που έχει να βγαίνει μια φωνή και από τον «λαό» και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το μέλλον όλων μας. Είναι το συμφέρον όλων μας. Είναι η ύπαρξη των παιδιών μας σε αυτή τη χώρα».

Πλήρωσε πέραν των 600 εκατομμυρίων στερλινών η «ΕΑΠ»

Ισχυριζόμενος ότι από το 1963 άρχισε η διαδικασία σύστασης ενός «νέου κράτους», ο Τατάρ υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής διαδικασίας έγιναν ρυθμίσεις σε θέματα περιουσιακού και κτηματολογίου και αυτές οι ρυθμίσεις συμπεριλήφθηκαν στο διεθνές δίκαιο με τις αποφάσεις της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» («ΕΑΠ») και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ανέφερε επίσης ότι το «κράτος», ζορίζοντας τις δυνατότητές του, κατέβαλε σε όσους αποτάθηκαν στην «ΕΑΠ» ένα ποσό πέραν των 600 εκατομμυρίων στερλινών.

Αναφερόμενος στην ανταλλαγή περιουσιών, ο Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι διαθέτουν πέραν των 500 χιλιάδων στρεμμάτων στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας και ότι παραιτήθηκαν από αυτά έναντι «περιουσίας ίσης αξίας». Ανέφερε ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν το περιουσιακό σε όλες τις προτάσεις για λύση που υπέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη και πρόσθεσε:

«Από μια άποψη ο κόσμος ενέκρινε αυτές τις ρυθμίσεις. Επομένως, στο εξής δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεχτό να υπάρχει μια τέτοια διαδικασία. Καλώ όλους να γίνουν μια ψυχή και μια φωνή σε αυτό το θέμα για να ακουστούν αυτές οι αδικίες που μάς γίνονται».