Στις «Τομές στα Γεγονότα» φιλοξενήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος μίλησε για το Κυπριακό, τους σφετεριστές, καθώς και για την κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση από το ΑΚΕΛ σε σχέση με την κατάσταση στη Γάζα.
Αρχικά ανέφερε ότι, σε καμία περίπτωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να οδηγηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό εκβιασμούς. «Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο, γιατί γνωρίζουμε το δίκαιο των θέσεών μας και την ορθότητα των επιχειρημάτων μας», σημείωσε.
Συμπλήρωσε ότι δεν θα επιτρέψουν στην άλλη πλευρά να τους αποπροσανατολίσει από τον στόχο τους. «Σε καμία περίπτωση δεν θα συζητήσουμε για δύο κράτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω επιστολής, έχει δείξει ποια λύση στηρίζει».
Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, τα οποία παρουσιάζουν τον Ερσίν Τατάρ ως σφετεριστή ελληνοκυπριακών περιουσιών, ανέφερε ότι «ως ευνομούμενο κράτος κινούμαστε με τεκμήρια και αποδείξεις».
Πρόσθεσε ότι ο κ. Τατάρ δεν κατανοεί πως, σε κανένα ευνομούμενο κράτος, δεν νοείται παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική. «Πρόκειται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην υιοθέτηση τουρκικών θέσεων σε σχέση με το ζήτημα των σφετεριστών. Όπως είπε, είναι λυπηρό να υιοθετείται το αφήγημα της Τουρκίας. «Είναι οξύμωρο να ισχυρίζονται κάποιοι ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες χώρες και άλλες εισβολές, ενώ στην ίδια τους την πατρίδα υιοθετούν τέτοια αφηγήματα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις προεκτάσεις. Εμείς λέμε ότι το δίκαιο πρέπει να εφαρμόζεται».
Τόνισε ότι όσοι υιοθετούν τέτοια αφηγήματα, θα πρέπει με ειλικρίνεια να παραδεχτούν πως είναι λανθασμένο να κατακρίνεται η δικαιοσύνη επειδή φέρνει ενώπιόν της όσους παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα.
Αναφορικά με τις κατηγορίες του ΑΚΕΛ προς την Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες εμφανίζεται «δουλοπρεπής απέναντι στον Νετανιάχου», απάντησε, «θυμάμαι πολύ καλά τις συνέπειες των γραμματίων που χρωστούσε το ΑΚΕΛ σε καθεστώτα, και πόσα χρόνια ταλαιπωρείται αυτή η χώρα από τις συνέπειες των πεπραγμένων της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ και την καταστροφή που προκάλεσε η μονοδιάστατη και γεμάτη αγκυλώσεις εξωτερική πολιτική του».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Κύπρος ήταν το πρώτο κράτος της ΕΕ που παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. «Δεν μπορεί όλα να είναι ζητήματα επικοινωνίας. Δεν μπορώ να ανεχτώ τον σφετερισμό των ευαισθησιών», κατέληξε.