Προσπάθεια νομιμοποίησης μέσω της «τουρκικής επιστημονικής διπλωματίας»
Η Τουρκία συνεχίζει να εμπεδώνει την αναβάθμιση της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” ('ΤΔΒΚ') μέσω θεσμικών μηχανισμών του τουρκογενή κόσμου. Αυτή τη φορά, η Τουρκική Ακαδημία — ένας περιφερειακός οργανισμός επιστημονικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας — αποφάσισε να παραχωρήσει καθεστώς παρατηρητή στην 'ΤΔΒΚ', προσφέροντάς της ένα ακόμη “διεθνές βήμα” μέσα από τις δομές του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.
«Θα δοθεί καθεστώς παρατηρητή στην 'ΤΔΒΚ' στην Τουρκική Ακαδημία, η οποία λειτουργεί ως περιφερειακό κέντρο συντονισμού για τις τουρκικές σπουδές».
Η απόφαση λήφθηκε στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη. Η 'ΤΔΒΚ', αν και δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα πλην της Τουρκίας, εισέρχεται τώρα ως “παρατηρητής” σε έναν ακόμη περιφερειακό οργανισμό.
«Η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) στη Βουδαπέστη ενέκρινε την απόφαση να χορηγηθεί καθεστώς παρατηρητή στην 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου' ('ΤΔΒΚ') στην Τουρκική Ακαδημία».
Η Τουρκική Ακαδημία, όπως σημειώνεται, έχει ως αποστολή την εμβάθυνση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των τουρκογενών κρατών.
Η Τουρκική Ακαδημία, αποστολή της οποίας είναι η εμβάθυνση της ολοκλήρωσης του τουρκογενή κόσμου στην επιστήμη και την εκπαίδευση, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης και της εκπαίδευσης, ξεκινώντας προγράμματα και έργα για την ανάπτυξη των τουρκικών σπουδών με τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ των σχετικών ιδρυμάτων.
Ακαδημία με εθνικό όραμα: Ιδρυτικό στίγμα από τη Σύνοδο του Ναχτσιβάν
Η Τουρκική Ακαδημία ιδρύθηκε ύστερα από πρόταση του Καζακστάν το 2009, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των τουρκογενών κρατών στο Ναχτσιβάν. Από την αρχή, σκοπός της ήταν η ενίσχυση των ερευνών για την πολιτιστική και επιστημονική ταυτότητα του τουρκογενή κόσμου.
Στις 3 Οκτωβρίου 2009, στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των τουρκογενών κρατών που πραγματοποιήθηκε στο Ναχτσιβάν του Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού επιστημονικού ιδρύματος που θα αναλάβει τη διεξαγωγή ερευνών για τον τουρκογενή κόσμο».
Με βάση την πρόταση αυτή, στις 25 Μαΐου 2010 εγκαινιάστηκε η “Τουρκική Ακαδημία” στην Αστάνα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Δημοκρατίας του Καζακστάν.
Η διεθνής οντότητα του τουρκογενή κόσμου με έδρα την Αστάνα
Η Τουρκική Ακαδημία αναβαθμίστηκε θεσμικά το 2022 ως πλήρης διεθνής οργανισμός, έπειτα από την υπογραφή και επικύρωση των συμφωνιών ίδρυσης από τα κράτη μέλη. Η έδρα της είναι στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, ενώ το οργανόγραμμα της συμπληρώνεται με διεθνές προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση.
Στις 16 Νοεμβρίου 2020 υπεγράφη η “Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας” μεταξύ της Τουρκικής Ακαδημίας και του Καζακστάν. Η επικύρωση της “Συμφωνίας για την ίδρυση της Τουρκικής Ακαδημίας” από τα κοινοβούλια του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, της Κιργιζίας και της Τουρκίας ολοκληρώθηκε το 2021.
Η Τουρκική Ακαδημία ξεκίνησε τις εργασίες της ως πλήρης διεθνής οργανισμός το 2022, λαμβάνοντας πλήρη χρηματοδότηση και διεθνές προσωπικό από τα κράτη μέλη.
Στην Τουρκική Ακαδημία συμμετέχουν 4 κράτη μέλη και 2 παρατηρητές. Ο οργανισμός, υπό την προεδρία του καθηγητή Dr. Σαχίν Μουσταφάγεφ, χρηματοδοτείται από τις εισφορές των κρατών μελών.
Η έδρα της Τουρκικής Ακαδημίας βρίσκεται στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν. Ο καθηγητής Dr. Σακίρ Ιμπράι και ο καθηγητής Dr. Ντάρχαν Κιντιραλί έχουν διατελέσει στο παρελθόν ως πρόεδροι της Τουρκικής Ακαδημίας.