Αίτημα για άμεση απόσυρση του Πορίσματος της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου (2011) υπέβαλαν οι ερευνητές Λεωνίδας Λεωνίδου και Φανούλα Αργυρού προς την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Όπως υποστηρίζουν, το Πόρισμα είναι αναξιόπιστο και προσβλητικό για το κύρος της Βουλής, καθώς βασίζεται σε πλαστά έγγραφα, ιστορικές ανακρίβειες, εσκεμμένες παραλείψεις και παραπλανητική χρήση πηγών.
Βάσει της ανακοίνωσης που υπέβαλαν αναδεικνύεται μία σοβαρή πρόκληση προς την επίσημη κρατική αφήγηση γύρω από τα γεγονότα του 1974 και τον «Φάκελο της Κύπρου». Οι ερευνητές, με πολυετή εμπειρία σε αρχειακή έρευνα, καταγγέλλουν ότι το Πόρισμα του 2011, το οποίο εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής υπό την προεδρία του Μαρίνου Σιζόπουλου, περιέχει ψευδή, παραποιημένα ή και πλαστά έγγραφα.
Ειδικότερα, κατηγορούν τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής για αποτυχία να διασταυρώσει την αυθεντικότητα των εγγράφων μέσω επίσημων πηγών, όπως τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του ΝΑΤΟ και άλλων εμπλεκομένων κρατών. Παράλληλα, του αποδίδουν ευθύνες για τη μη αξιοποίηση κρίσιμου αρχειακού υλικού, για απόκρυψη εγγράφων που έθεταν φως σε καθοριστικά γεγονότα, αλλά και για ιδιοτελή χρήση αυτών για προσωπική συγγραφική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με το υπόμνημα των ερευνητών, το Πόρισμα βασίστηκε σε «χαλκευμένα» έγγραφα, όπως το αποκαλούμενο Μνημόνιο Παναγιωτάκου, επιστολές ψευδώς αποδιδόμενες στον Χένρι Κίσινγκερ και στον τότε ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιόζεφ Λουνς, καθώς και ένα γράμμα που αποδόθηκε από τον Σιζόπουλο στον Ιωαννίδη, ενώ ανήκε στον Ανδρέα Ποταμιάνο. Όλα τα παραπάνω, υποστηρίζουν, συνθέτουν μια πλασματική εικόνα της ιστορικής πραγματικότητας, που έχει διαμορφώσει λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινωνία και το πολιτικό προσωπικό.
Επιπλέον, εντοπίζονται σοβαρές παραλείψεις στο Πόρισμα: δεν ερευνήθηκαν επαρκώς σημαντικές πτυχές όπως η εκκλησιαστική κρίση, οι πολιτικές δολοφονίες της περιόδου, η δράση του παρακράτους, η στάση των διεθνών παραγόντων (ΝΑΤΟ, Σοβιετικής Ένωσης), καθώς και οι αποφασιστικής σημασίας συναντήσεις του Μακαρίου στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 1974.
Οι ερευνητές καταλήγουν καλώντας τη Βουλή να αναλάβει άμεση δράση. Συγκεκριμένα ζητούν την απόσυρση του Πορίσματος, την επίσημη λογοδοσία του κ. Σιζόπουλου ενώπιον της Ολομέλειας, την επιστροφή των φερόμενων ως υπεξαιρεθέντων εγγράφων και την άρση των περιορισμών στην πρόσβαση στο αρχειακό υλικό της κρίσιμης περιόδου του 1974. Όπως επισημαίνουν, η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί χρέος απέναντι στη Δημοκρατία, τη Βουλή και, κυρίως, τις επόμενες γενιές του κυπριακού λαού.
Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση: