Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με την "Κίπρις, δήλωσε σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του «συνδέσμου» επιχειρηματιών (İŞAD) στο νέο «προεδρικό συγκρότημα», ότι θα καταφέρουν να αποκρούσουν κάποιες "επιθέσεις", που γίνονται, όπως υποστήριξε, από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία, όπως ισχυρίστηκε παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκαλεί το διεθνές δίκαιο. Είπε ότι συζητούν το θέμα αυτό με την Τουρκία και με διεθνείς παράγοντες.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «έχει τον χαρακτήρα τρομοκρατίας» και δεν θα οδηγήσει πουθενά η αντίληψη που εφαρμόζεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά «με τη χρήση των δικαστηρίων ως στοιχείο πολιτικής πίεσης και εξαναγκασμό των ανθρώπων να δεχτούν αδικήματα που δεν υπάρχουν ρίχνοντας τους ανθρώπους στη φυλακή».

Σημειώνοντας ότι συνεχίζουν να συζητούν το θέμα αυτό με την Τουρκία και με διεθνείς παράγοντες, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα βρεθεί μια λύση. Δεν πρέπει ποτέ να μας πλακώνει η απαισιοδοξία. Ο λαός μας πέρασε από πολλά εμπόδια. Την ώρα που κλονίζεται ο κόσμος, την ώρα που υπάρχουν πόλεμοι στον κόσμο, δεν θα προβούμε ποτέ σε υποχωρήσεις από την παρουσία του τουρκικού στρατού και τις εγγυήσεις της Τουρκίας για την ηρεμία και την ειρήνη των Τούρκων της Κύπρου».

Ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι είναι έτοιμοι για διάλογο που θα μπορούσαν τα «δύο κράτη» να διεξάγουν στη νέα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε για συνεργασία και ισχυρίστηκε ότι ο "Ελληνοκύπριος ηγέτης και η ομάδα του ενεργούν με κακή πρόθεση, πλήττουν την καλή ατμόσφαιρα και είναι απαράδεκτα αυτά που κάνουν στον τομέα των περιουσιών".

Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη,  Χουσεϊν Ισικσάλ, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφερόμενος στο περιουσιακό είπε, σύμφωνα με την "Κίπρις" ότι, με την πάροδο των χρόνων υπάρχει ένας «συναισθηματικός και υλικός δεσμός» με τις περιουσίες ίσης αξίας που δόθηκαν σε Τουρκοκύπριους σε αντάλλαγμα των περιουσίων που άφησαν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές του νησιού.

Αναφέροντας ότι η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» (ΕΑΠ) είναι ένας νόμιμος μηχανισμός που αναγνωρίστηκε εκ μέρους του ΕΔΑΔ, ο Ισικσάλ είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να αποταθούν σε αυτή την επιτροπή και να διαλέξουν μία από τις τρεις επιλογές, δηλαδή της αποζημίωσης, της ανταλλαγής ή της επιστροφής. Πρόσθεσε ότι δεν προτιμάται σχεδόν καθόλου η επιλογή της επιστροφής.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν συνέστησαν έναν παρόμοιο μηχανισμό για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές.

Πηγή: ΚΥΠΕ