Η Kıbrıs (14.05.25) γράφει ότι το μέλος του «διοικητικού συμβουλίου» της «τουρκοκυπριακής ένωσης κτηματομεσιτών», Χουσεγίν Σαντέγκχι (Hüseyin Sadeghi) επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι  προσπαθεί να εκφοβίσει με τις συλλήψεις σφετεριστών κατεχόμενων ελληνοκυπριακών περιουσιών και έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό, αφού η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» θα συνεχίζει να παράγει λύσεις.

Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έλαβε μέτρα με καθαρά πολιτικά κίνητρα όσον αφορά στις συλλήψεις και το κλείσιμο των ιστοσελίδων ακινήτων, ο Σαντέγκχι ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση αυτή είναι αντίθετη με το πνεύμα του διεθνούς δικαίου.

«Θα ήθελα να δώσω ένα πολύ σαφές μήνυμα από εδώ και πέρα. Ούτε οι εκπρόσωποι του κλάδου, ούτε οι επενδυτές, ούτε ο λαός μας πρέπει να πανικοβληθούν. Το νομικό σύστημα της ‘ΤΔΒΚ’, η δομή των τίτλων ιδιοκτησίας και η ασφάλεια των ακινήτων είναι υπό την εγγύηση του κράτους μας», δήλωσε και υποστήριξε ότι η «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» θα συνεχίσει να παράγει λύσεις.

Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνουν τέτοιου είδους εξελίξεις, ο Σαντέγκχι είπε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός πάντοτε αντιμετώπιζε με ψυχραιμία και αντίσταση τέτοιες πιέσεις και την ίδια στάση θα πρέπει να επιδείξει και σήμερα, όπως είπε.

Ισχυριζόμενος ότι επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα κλίμα πανικού μέσω της ρητορικής και ειδήσεων με στόχο τον τομέα των ακινήτων αλλά και το κλείσιμο ιστοσελίδων ακινήτων, ο Σαντέγκχι δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά και η Τουρκία είναι πολύ πιο δυνατές από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Σαντέγκχι συνέχισε λέγοντας ότι η «ΕΑΠ» η οποία αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο και ισχυρίστηκε ότι σε αυτό το στάδιο είναι η ώρα πλέον που πρέπει να γίνουν ακόμη πιο αποφασιστικά και θεσμικά βήματα.

«Σε αυτό το σημείο, πιστεύουμε ότι η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας θα πρέπει να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά και δυναμικά. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας η αύξηση τόσο της οικονομικής όσο και της διοικητικής της ικανότητας», είπε.

Αναφέροντας ότι η οικονομική δομή της «ΕΑΠ» θα μπορούσε να ενισχυθεί με ετήσιο «φόρο ακίνητης περιουσίας», με φόρο στις αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς και συμβολική εισφορά από τους τουρίστες, ο Σαντέγκχι πρόσθεσε και τα εξής:

«Τόσο τα πρόσθετα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων αλλοδαπών στη βόρεια Κύπρο όσο και ένα μικρό ταμείο εισφορών μαζί με τους ετήσιους φόρους ακίνητης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ταμείο και να κατευθυνθούν στην Επιτροπή αυτή. Επιπλέον, μπορούν να δημιουργηθούν νέες πηγές χρηματοδότησης, όπως η συμβολική συνεισφορά των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Με αυτά τα μέτρα, είναι δυνατόν η ‘Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας’ να γίνει μια δομή που θα μπορεί να λαμβάνει ταχύτερα αποφάσεις, να ολοκληρώνει περισσότερους φακέλους και να στέκεται ισχυρότερη στη διεθνή σκηνή».