Η επικοινωνιακή παράσταση του Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Λευκωσία περιείχε όλα τα αναμενόμενα στοιχεία: οικοδομήματα, συνθήματα, αλλά κυρίως επιμονή στη θεσμική κατοχύρωση του ψευδοκράτους.
Κατά την επιστροφή του από τα Κατεχόμενα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις στους Τούρκους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο για το περιεχόμενο της μονοήμερης επίσκεψής του και τα εγκαίνια του νέου «προεδρικού μεγάρου» του ψευδοκράτους.
«Ο τουρκοκυπριακός λαός αργά ή γρήγορα θα διασφαλίσει την καταγραφή της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του στο νησί, του οποίου είναι ισότιμοι εταίροι», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με το Κυπριακό, λίγες ώρες μετά τα πανηγυρικά εγκαίνια του "Μεγάρου της Δημοκρατίας" στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου είχε συνοδεύσει κι εκεί αυτή την πολιτικο-τεχνική “επένδυση” με ρητορική περί λύσης δύο κρατών.
Διαβάστε ακόμη: Καταδικάζουν τις δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
«Η ειλικρινής μας επιθυμία είναι μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση. Είναι καιρός όλοι να κατανοήσουν το γεγονός ότι υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη στο νησί... Ο τουρκοκυπριακός λαός, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, ελπίζουμε ότι τελικά θα φτάσει στη θέση που του αξίζει με την υποστήριξη της χώρας μας».
Η τοποθέτηση του Ερντογάν στα Κατεχόμενα είχε σαφείς αναφορές στην "κυριαρχική ισότητα" και την de facto αποδοχή του ψευδοκράτους ως νόμιμου κρατικού φορέα.
«Η μητέρα πατρίδα μας, η Τουρκία, θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σε αυτή την πορεία και θα συνεχίσει την αλληλεγγύη της για πάντα», συνέχισε, ενώ συμβούλεψε «είναι καιρός όλοι να κατανοήσουν το γεγονός ότι υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη στο νησί. Ο τουρκοκυπριακός λαός, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, ελπίζουμε ότι τελικά θα φτάσει στη θέση που του αξίζει με την υποστήριξη της χώρας μας».
Πυρ ομαδόν κατά του Αρχιεπισκόπου
Στο πιο ευαίσθητο τμήμα του λόγου του, ο Τούρκος πρόεδρος εστίασε στις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ερμηνεύοντάς τες ως εχθρική πράξη προς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, ενώ οι αναφορές του ήταν γεμάτες υπαινιγμούς για ανασύσταση της ΕΟΚΑ.
«Πρόσφατα, ο Αρχιεπίσκοπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στοχοποίησε τους Τούρκους στο νησί σε μήνυμά του. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ενδείξεις ότι μια νέα τρομοκρατική οργάνωση κατά της Τουρκίας ιδρύεται στη Νότια Κύπρο. Προσπαθούν να αναστήσουν την ΕΟΚΑ; Οι κοινωνίες που δεν μαθαίνουν από την ιστορία είναι καταδικασμένες να βιώνουν παρόμοιες μοίρες ξανά και ξανά. Καταδικάζω απερίφραστα κάθε δήλωση που διαστρεβλώνει τη γλώσσα της ειρήνης στην Κύπρο και θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές γενιές».
«Η Τουρκία δεν είναι πια η ίδια»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Άγκυρα θεωρεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων δικά της συμφέροντα και δεν θα ανεχθεί καμία απόπειρα αποσταθεροποίησης στο νησί.
«Έχουμε ενεργήσει θεωρώντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα, και αυτό δεν θα αλλάξει. Δεν θα επιτρέψουμε προσεγγίσεις που διαταράσσουν την ηρεμία του νησιού, που ερεθίζουν τις ευαισθησίες του, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν χάος. Όσοι καταφεύγουν στην τρομοκρατία και αγνοούν τους Τουρκοκύπριους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρουν μια ισχυρότερη Τουρκία απέναντί τους. Η χρήση μιας εποικοδομητικής και ενωτικής γλώσσας αντί για ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις θα είναι πιο ωφέλιμη για το μέλλον του νησιού. Θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτό. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να επαναληφθεί ο πόνος και είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των δίκαιων σκοπών των Τουρκοκυπρίων. Ούτε η Τουρκία είναι η παλιά Τουρκία, ούτε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι η παλιά Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ούτε ο κόσμος είναι ο παλιός κόσμος. Θα ήταν ωφέλιμο για αυτούς να γνωρίζουν αυτά τα πράγματα πολύ, πολύ καλά τώρα».
Ρεβάνς της ιστορίας μέσα από την αμυντική ανάπτυξη
Ο πρόεδρος της Τουρκία συνέδεσε στην πορεία την πρόοδο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με το ιστορικό αποτύπωμα της στρατιωτικής επέμβασης στην Κύπρο το 1974.
«Όπως γνωρίζετε, το 1974, δεν είχαμε σοβαρά όπλα. Ήρθαμε σε αυτό το νησί το 1974 με όπλα που μας δόθηκαν από άλλους για να φέρουμε την ειρήνη. Σήμερα, υπάρχει μια Τουρκία που είναι πολύ πέρα από εκείνες τις εποχές. Η Τουρκία έχει γίνει ένα λαμπερό αστέρι του κόσμου με τα πρωτότυπα σχέδιά της και την εγχώρια παραγωγή της στην αμυντική βιομηχανία. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας, τα αμυντικά συστήματα και οι ανακαλύψεις μας στις επικοινωνίες έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που θα αναδιαμορφώσει την ιστορία του πολέμου. Έχουμε κάνει και κάνουμε βήματα που είναι μίλια μπροστά από το παρελθόν σε αυτό το θέμα», είπε, με την εθνική υπερηφάνεια να μεταγγίζεται στους νέους μέσω του φεστιβάλ TEKNOFEST.
«Πρέπει να το πω αυτό πολύ ξεκάθαρα· Η Τουρκία, που θα κυβερνάται από τους νέους του TEKNOFEST, θα είναι πολύ πιο προηγμένη από ό,τι είναι σήμερα. Βλέπω αυτή την αποφασιστικότητα στα μάτια των παιδιών που συμμετέχουν στο TEKNOFEST. Μπορείτε να διακρίνετε την αποφασιστικότητα του “θα τα πάω καλύτερα” σε αυτούς τους νέους ανθρώπους. Είμαι πολύ αισιόδοξος για τη νέα γενιά σε αυτό το σημείο. Δόξα τον Αλλάχ, οι νέοι του TEKNOFEST, όπως έχω πει σε πολλά μέρη, έρχονται δυναμικά. Ξέρετε, υπάρχει ένα ρητό που λέει: “Αν σκέφτεσαι 10 χρόνια μπροστά, φύτεψε δενδρύλλια”. Αν σκέφτεστε για 100 χρόνια μπροστά, εκπαιδεύστε τους ανθρώπους... Για τον σκοπό αυτό, δεν διστάσαμε να επενδύσουμε σε κάθε τομέα για τους νέους. Αυτοί που θα σηκώσουν το λάβαρο και θα μας παραλάβουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα είναι οι νέες γενιές, ειδικά οι νέοι του TEKNOFEST. Τους έχω πολλή εμπιστοσύνη και σιγουριά», τόνισε.
Νέα πυρά κατά Ισραήλ για πειρατεία και γενοκτονία
Αναζωπυρώνοντας την εριστική φρασεολογία με το Τελ Αβίβ, ο Τούρκος πρόεδρος, με λέξεις βαρύγδουπες κατηγόρησε την ισραηλινή πλευρά για «πειρατεία» έπειτα από χτύπημα σε πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια στα ανοιχτά της Μάλτας.
«Το Ισραήλ αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το διεθνές δίκαιο. Έχουν κάνει συνήθεια να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι τα πλοία μεταφέρουν προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων ναυσιπλοΐας. Παρά ταύτα, η πραγματοποίηση αυτής της επίθεσης είναι καθαρή ληστεία και πειρατεία», είπε.
Κατηγορίες για γενοκτονία και σιωπή της διεθνούς κοινότητας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ κράτος-θύτη γενοκτονίας και κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για συνενοχή δια της σιωπής. Χρησιμοποιώντας μια επιτηδευμένα δραματική ρητορική, επιχείρησε να δημιουργήσει ηθική πίεση προς τη Δύση, ενισχύοντας ταυτόχρονα την παλαιστινιακή στήριξη.
«Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα ως όπλα. Σκοτώνουν ανθρώπους και ο κόσμος παραμένει σιωπηλός. Διαπράττουν σφαγές και ο κόσμος παραμένει σιωπηλός. Επιτίθενται σε κυρίαρχα κράτη και ο κόσμος παραμένει σιωπηλός. Σκοτώνουν το προσωπικό διεθνών οργανισμών και βομβαρδίζουν τις δομές τους και ο κόσμος παραμένει σιωπηλός. Διαπράττουν γενοκτονία ενώ είναι σαφώς ορατοί και ο κόσμος παραμένει σιωπηλός.
Αυτή η “σπείρα σιωπής” πρέπει τώρα να τελειώσει. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από το Ισραήλ. Πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη στο μεγαλείο του και να σβήσει αυτή την πύρινη σφαίρα που προσπαθεί να βάλει φωτιά στον κόσμο.
Διαφορετικά, θα είναι πολύ αργά και όσοι παραμένουν σιωπηλοί για το Ισραήλ σήμερα δεν θα μπορούν να λογοδοτήσουν γι' αυτό στην ιστορία. Το Ισραήλ δεν πρέπει να πιστεύει ότι τα εγκλήματα που διαπράττει θα μείνουν ατιμώρητα. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί μια μέρα», ανέφερε.
Συρία, Τουρκία και ισραηλινή απειλή
Μετά την ένταση στη Γάζα, ο Ερντογάν επεκτείνει το αφήγημα περί «ισραηλινής επιθετικότητας» και στη Συρία, συσχετίζοντάς το με τουρκικά συμφέροντα. Υιοθετεί έτσι μια γεωπολιτική ανάγνωση, όπου το Τελ Αβίβ εμφανίζεται ως αντίπαλος της περιφερειακής ειρήνης και της τουρκικής επιρροής.
«Αυτά τα βήματα που λαμβάνει το Ισραήλ απειλούν την ειρήνη και την ηρεμία. Παρακολουθούμε στενά τι είδους βήματα θα κάνει ή σχεδιάζει να κάνει σχετικά με την Τουρκία.
«Γιατί διακόψαμε όλες τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ; Επειδή ξέρουμε ότι ο εχθρός του φίλου μου είναι επίσης εχθρικός απέναντί μας. Δεν περιμένουμε ανθρωπιά από ένα Ισραήλ που αυτή τη στιγμή βρέχει ανελέητα βόμβες σε αυτούς τους αθώους ανθρώπους στη Γάζα και μετατρέπει ολόκληρη την περιοχή σε ερείπια. Το Ισραήλ τρέφεται με αίμα και χάος. Ένα κλίμα ειρήνης και ηρεμίας είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει το Ισραήλ.
Το Ισραήλ ανησυχεί για το τέλος του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται εδώ και χρόνια στη Συρία, το γεγονός ότι ο συριακός λαός θα καθορίσει το μέλλον του και τον άνεμο της ενότητας και της ακεραιότητας», υπογράμμισε.
«Το Ισραήλ ενοχλείται από την Τουρκία»
Στην κορύφωση των δηλώσεών του, ο Ερντογάν παρουσίασε τη χώρα του ως σταθεροποιητικό παράγοντα απέναντι στην «αποσταθεροποίηση» του Ισραήλ και η διαρκής επίκληση της Συρίας αποτελεί τον καμβά πάνω στον οποίο επιδιώκει να προβάλλει τις περιφερειακές του βλέψεις.
«Το Ισραήλ, το οποίο δεν διστάζει να ρίξει την περιοχή στη φωτιά, είναι επίσης πολύ ενοχλημένο από την ισχύ της Τουρκίας στην περιοχή και τα οφέλη που έχει επιτύχει. Η συριακή κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει την ειρήνη, την κοινωνική ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μετά την επανάσταση. Αν και αντιμετωπίζει δυσκολίες, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες.
«Το Ισραήλ σκέφτεται μόνο τον εαυτό του. Όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να χτίσουν μια νέα Συρία βασισμένη στην ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα. Αυτό που υπόσχονται οι ισραηλινές προκλήσεις είναι μόνο αίμα, δάκρυα και θάνατος. Μία και ολόκληρη Συρία είναι η φόρμουλα για ένα ευημερούν μέλλον. Όπως λέμε πάντα, δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα επιτρέψουμε στη γειτονική μας Συρία να συρθεί σε ένα νέο κλίμα σύγκρουσης».
«Θέμα ζωής και θανάτου η προστασία από το σεισμό»
Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος εξέτεινε τη ρητορική του σε όλα τα ζητήματα, μέχρι και τις φυσικές καταστροφές, όπου με πειθώ εμφατική και ύφος προτρεπτικό, ο Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τη λογική των ημιμέτρων, ειδικά στο θέμα των σεισμών.
«Τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν σεισμοί ορισμένων βαθμών σε διάφορες επαρχίες μας. Τι θα γίνει για την προετοιμασία για σεισμούς, όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη αλλά σε ολόκληρη την Τουρκία;», αναρωτήθηκε για να απαντήσει ότι «το ζήτημα του αστικού μετασχηματισμού είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την Τουρκία», ντύνοντας το ζήτημα με υπαρξιακή βαρύτητα και προσδίδοντάς του χαρακτήρα εθνικής επιβίωσης.
«Η πιο αποτελεσματική λύση που έχουμε για να ανανεώσουμε το κτιριακό μας δυναμικό είναι ο αστικός μετασχηματισμός. Το ζήτημα του αστικού μετασχηματισμού είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την Τουρκία. Για να μην καταρρεύσουν τα σπίτια των ανθρώπων, πρέπει να κατασκευάσουμε τις πιο ανθεκτικές κατασκευές, κατασκευασμένες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και που προστατεύουν και υποστηρίζουν την υφή των πόλεών μας από άποψη αισθητικής. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε αυτό το ζήτημα σε ιδεολογικές εμμονές», είπε, αφήνοντας αιχμές κατά της τουρκικής αντιπολίτευσης, που έχει εκφράσει κατά καιρούς αντιρρήσεις για πολιτική σκοπιμότητα πίσω από το κρατικό σχέδιο προστασίας από τους σεισμούς.
Από τη μικροκλίμακα στη “συνολική εικόνα”
Ο Ερντογάν επέκρινε τις αποσπασματικές προσεγγίσεις των προηγούμενων ετών και τόνισε τη δική του «ολιστική» στρατηγική.
«Δεν προσεγγίζουμε το ζήτημα με μια κυκλική και μικρής κλίμακας προσέγγιση, αλλά με μια κατανόηση που βλέπει τη συνολική εικόνα».
Και υπενθύμισε με έμφαση ότι «η καταστροφή του αιώνα που έπληξε 11 επαρχίες μας έδειξε ότι είναι δυνατόν να αποτρέψουμε την καταστροφή με στιβαρές κατασκευές».
Ενίσχυση της συνεργασίας κράτους – πολίτη
Στο τέλος των δηλώσεών του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέδειξε την ανάγκη για συμπόρευση πολιτείας και κοινωνίας, αναγγέλλοντας νέο κύμα πρωτοβουλιών.
«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε ολοκληρωμένα και αποφασιστικά μέτρα για την ετοιμότητα σε περίπτωση σεισμού σε όλη την Τουρκία. Θα ενθαρρύνουμε τον επιτόπιο μετασχηματισμό και θα ενισχύσουμε τη συνεργασία κράτους-πολίτη».