Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επαναφέρει τη γραμμή περί “οθωμανικού νησιού”, παρουσιάζοντας την Κύπρο ούτε λίγο ούτε πολύ ως φυσική προέκταση της Ανατολίας και ιστορική ιδιοκτησία των Τούρκων. Οι Έλληνες εμφανίζονται, σύμφωνα με το αφήγημά του, ως παρείσακτοι, σχεδόν «έποικοι», που τους έφεραν… οι Βρετανοί. Οι δηλώσεις του στην  τουρκική εθνικιστική ιστοσελίδα TRHaber χτίζουν μία εικόνα αποκομμένη από τη σύγχρονη ιστορία και διπλωματία και πατούν πάνω σε ένα αφήγημα ενιαίας τουρκικής γεωστρατηγικής οντότητας, που ενώνει Καύκασο, Ανατολία, Ανατολική Μεσόγειο και –φυσικά– Κύπρο.

 

Ο Τατάρ καλεί τους Ελληνοκύπριους να ακούσουν τα τουρκικά αεροσκάφη σήμερα

«Είμαστε περήφανοι. Κατά τη διάρκεια της Ειρηνευτικής Επιχείρησης για την Κύπρο το 1974, διαπιστώθηκαν οι ελλείψεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ταυτόχρονα η Τουρκία μπλοκαρίστηκε με εμπάργκο. Λόγω της επιχείρησης, ο δυτικός κόσμος, με την προτροπή των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων, επέβαλε εμπάργκο στην Τουρκία και παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα.

Η Τουρκία άρχισε να λαμβάνει μέτρα κατά των εμπάργκο και τι συνέβη; Ίδρυσε τις δικές της εταιρείες και δημιούργησε τη δική της εθνική αμυντική βιομηχανία. Τώρα ακούν τον ήχο των αεροπλάνων (Ελληνοκύπριοι), ακούνε αυτόν τον ήχο και αισθάνονται άσχημα.

Γιατί οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι τους. Ο κ. Ερντογάν, ο πρόεδρός μας το είπε μόλις τις προάλλες: “Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ποτέ μόνοι τους. Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων”». 

 

Από τους Οθωμανούς στους Βρετανούς και μετά στους... Έλληνες

Η Ιστορία «α λα Τατάρ» ξεκινά το 1571 και τελειώνει με τους Βρετανούς που έφεραν μαζί τους τους Ελληνοκύπριους.

«Οι δυνατότητές μας είναι ξεκάθαρες. Ο πληθυσμός μας είναι μισό εκατομμύριο. Υπάρχουν μισό εκατομμύριο Τουρκοκύπριοι στο εξωτερικό... Οπότε 1 εκατομμύριο... Είμαστε ο λαός της Κύπρου. Είμαστε ένας κυρίαρχος λαός. Για το λόγο αυτό, χρειαζόμαστε τώρα το δικό μας κράτος. Το δικό μας κράτος υπάρχει ήδη εδώ και 60 χρόνια, το κράτος στην άλλη πλευρά υπάρχει ήδη εδώ και 60 χρόνια. Είμαστε στην ίδια ηλικία. Πριν από αυτό, υπήρξε η βρετανική περίοδος, αλλά πριν από αυτό υπήρξε 350 χρόνια οθωμανικής περιόδου εδώ, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Υπενθυμίζω και πάλι στο έθνος μου. Από το 1571 μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, αυτό ήταν ένα οθωμανικό νησί. Ήταν το νησί των Οθωμανών. Το νησί ήταν εντελώς δικό μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο.

Ήρθαν οι Βρετανοί, μετά έφεραν αυτούς τους Έλληνες και προέκυψαν εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Αυτό είναι ένα τουρκικό νησί, ένα οθωμανικό νησί.

Έχουν περάσει 50 χρόνια από την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974, σωστά; Πολλαπλασιάστε επί 7, 350... Για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό ήταν ένα οθωμανικό νησί. Παντού εδώ υπάρχουν τα ίχνη, τα αντικείμενα και η πνευματικότητα των προγόνων μας. Εμείς είμαστε οι εκπρόσωποι αυτής της πνευματικότητας. Επομένως, δόξα τω Θεώ, το τουρκικό έθνος είναι εδώ. Θα είμαστε εδώ και μαζί θα κάνουμε μια έντιμη πορεία προς το μέλλον».

 

Η γεωγραφία ως επιχείρημα για επέκταση εθνικής κυριαρχίας

Ο Ερσίν Τατάρ επαναφέρει τη γνωστή τουρκική ρητορική που θέλει την Κύπρο όχι απλώς κοντά στην Τουρκία, αλλά φυσική της προέκταση. Ο λόγος του διατρέχεται από γεωγραφικό  αναθεωρητισμό, βαφτίζοντας το νησί ως αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού χώρου, όχι επειδή το λέει η Ιστορία, αλλά επειδή... «φέραμε νερό από την Τουρκία».

«Εδώ απέχουμε μόλις 60 χιλιόμετρα από την Τουρκία. Τα 60 χιλιόμετρα είναι μια πολύ κοντινή απόσταση. Φέραμε νερό εδώ από την Τουρκία. Η Ελλάδα απέχει 1000 χιλιόμετρα από εδώ. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, πρόκειται για μια προέκταση της Ανατολίας. Όταν κοιτάμε τη γεωγραφία και το ακρωτήριο της Καρπασίας, τον κόλπο της Αλεξανδρέτας... Είμαστε μια προέκταση της Ανατολίας.

Ο κ. Αλίγιεφ είπε επίσης, δεν ξεχνώ ποτέ, “ο Καύκασος, η Ανατολία και η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα σύνολο, ένα έθνος, τρία κράτη”. Η ύπαρξή μας σε αυτή τη γεωγραφία βασίζεται σε όλες αυτές τις αρχές, τις εθνικές αξίες και την πνευματικότητα. Υπάρχει επίσης η οικονομία και η ενέργεια. Διότι τα θέματα της ενέργειας και της εθνικής ασφάλειας έχουν γίνει πολύ σημαντικά».

 

Από τα drone του Μπαϊρακτάρ στην κρατική αναγνώριση του ψευδοκράτους

Με την Κύπρο βαφτισμένη ως «παραδεισένιο νησί» και καρδιά της τουρκικής θαλάσσιας στρατηγικής, ο Ερσίν Τατάρ επιχειρεί να ντύσει τον εποικισμό και την κατοχή με λυρισμό και τεχνολογική πρόοδο. Ακολουθώντας τις δηλώσεις του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, του ισχυρού προσώπου της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, ο ηγέτης του ψευδοκράτους αναδεικνύει τη σημασία της Κύπρου όχι ως έδαφος ειρήνης, αλλά ως βασική πλατφόρμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

«Χθες, ο κ. Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ είπε επίσης ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της Γαλάζιας Πατρίδας. Μου άρεσαν πολύ οι δηλώσεις του κ. Μπαϊρακτάρ. Είπε ότι “η Κύπρος είναι αυτό το όμορφο νησί, αυτό το παραδεισένιο νησί”. Αυτός ο τόπος βρίσκεται στην καρδιά της Γαλάζιας Πατρίδας.

Θα μεταφέρουμε την Κύπρο μας, που βρίσκεται στην καρδιά της Γαλάζιας Πατρίδας, στο μέλλον πιο δυνατή με την ιστορία, το παρελθόν, τον αγώνα, τον ηρωισμό και τώρα τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις τεχνολογίες της. Θα περπατήσουμε επίσης μαζί.

(Ήρθε η ώρα για την Τουρκική Κυπριακή Δημοκρατία;) Τώρα αυτά είναι ευαίσθητα θέματα, συνταγματικά θέματα. Θέλουν κάποιο χρόνο», δήλωσε ο Τατάρ, ανασκευάζοντας την προηγούμενη δήλωσή του περί νέας ονομασίας του ψευδοκράτους.

Διαβάστε επίσης: Ταταρ για αλλαγή ονόματος ψευδοκράτους: Υπάρχει λίγος χρόνος γι αυτό