Πολιτικό κυνισμό, στρατηγική τύπου "ό,τι βολεύει" και μια απογυμνωμένη από αρχές εξωτερική πολιτική καταλογίζει η τουρκική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Ερντογάν, με αφορμή την Κύπρο.
Ο πρώην πρέσβης και αρμόδιος τομεάρχης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις του CHP, Ναμίκ Ταν σε άρρθο του στην εφημερίδα Πεντζερέ, στηλιτεύει την κυβέρνηση ότι έχει καταντήσει το ψευδοκράτος σύμβολο παρακμής και εγκληματικής διαπλοκής, ενώ οι ρητορικές περί "εθνικού συμφέροντος" καταρρέουν υπό το βάρος των ίδιων των ενεργειών του ΑΚΡ.
Σκάνδαλα και διαπλοκή
Η παρέμβαση του Ναμίκ Ταν ξεκινά με μια καυστική επισήμανση για τη μακρόχρονη κριτική που δέχεται η εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ, με το πρόσφατο σκάνδαλο στην κατεχόμενη Κύπρο να λειτουργεί σαν καθρέφτης όλων των παθογενειών της.
«Εδώ και πολλά χρόνια, ένα από τα θέματα για τα οποία ασκείται συχνότερα κριτική στο ΑΚΡ είναι η εξωτερική πολιτική. Το πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε πρόσφατα στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα που ενσωματώνει ταυτόχρονα όλα τα ζητήματα για τα οποία έχει ασκηθεί κριτική για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κατά την περίοδο του AKP».
Ο Ταν περιγράφει την Κύπρο ως άλλοτε θεμέλιο της τουρκικής διπλωματίας και πλέον, θύμα μιας πολιτικής εγκατάλειψης και εκφυλισμού. Από στρατηγική προτεραιότητα μετατράπηκε σε βολικό πεδίο ανομίας, μακριά από τα φώτα της διεθνούς κοινότητας.
«Η Τουρκία ανέκαθεν έδινε προτεραιότητα στην εξωτερική της πολιτική στην ΤΔΒΚ και στους Τ/Κ... Σήμερα, βλέπουμε ότι το ΑΚΡ έχει εγκαταλείψει όχι μόνο αυτούς τους διπλωματικούς στόχουςö αλλά σχεδόν την ίδια την Κύπρο».
Ένα καθεστώς εγκληματικότητας με πολιτική κάλυψη
Σκληρή είναι η καταγγελία για τον τρόπο με τον οποίο το ψευδοκράτος έγινε συνώνυμο του εγκλήματος, με σιωπηρή ή ενεργή εμπλοκή της Άγκυρας. Εγκλήματα του υποκόσμου φαίνεται -κατά την τουρκική αντιπολίτευση- να τέμνονται με την πολιτική ελίτ του κυβερνώντος κόμματος.
«Εγκλήματα όπως ο τζόγος, η πορνεία, τα παράνομα στοιχήματα, η εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο όπλων και το ξέπλυμα χρήματος, τα οποία έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο στην ΤΔΒΚ κατά την περίοδο του ΑΚΡ, έχουν αρχίσει να κάνουν την ΤΔΒΚ γνωστή για αυτά τα πράγματα σε όλο τον κόσμο και να απαξιώνουν τα αιτήματα της Τουρκίας στην Κύπρο».
Το όνομα του πρώην πρέσβη Γιασίν Εκρέμ Σερίμ, συνεργάτη του διαβόητου Χαλίλ Φαλιαλί, εμφανίζεται ως σύμβολο της διάβρωσης. Η ανάμειξή του, και η μεταγενέστερη απομάκρυνσή του, εκλαμβάνονται από τον Ταν ως ενδείξεις βαθύτερης σήψης.
«Ο ‘διορισμός’ του Γιασίν Εκρέμ Σερίμ, του συνεργάτη του αποθανόντος εγκληματία Χαλίλ Φαλιαλί, στην πρεσβεία της Λευκωσίας προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΤΔΒΚ... Υποστηρίχθηκε ότι ο σκοπός του διορισμού του ήταν να παραλάβει τις κασέτες εκβιασμού των πολιτικών ελίτ του ΑΚΡ και ότι ο Χακάν Φιντάν... ήταν υπεύθυνος για αυτή τη λεγόμενη επιχείρηση διάσωσης».
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Ταν, είναι δομικό. Η διαχείριση των διεθνών σχέσεων από το ΑΚΡ έχει απωλέσει κάθε έννοια αρχής και προβλεψιμότητας – έννοιες θεμελιώδεις για τη φήμη ενός κράτους.
«Ο πρώτος από αυτούς τους λόγους είναι η αποτυχία να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ του πραγματισμού ή του ωφελιμισμού και των παραδοσιακών αρχών του κράτους... Ένα τέτοιο σκάνδαλο δεν έχει προηγούμενο στην τουρκική ιστορία», σημειώνει.
Η αποδόμηση του διπλωματικού σώματος
Η δεύτερη μεγάλη αποτυχία εντοπίζεται στον ευτελισμό του διπλωματικού μηχανισμού, κατά τον πρώην πρέσβη και τομεάρχη σήμερα του CHP. Η περιφρόνηση των επαγγελματιών πρέσβεων υπέρ "ανθρώπων του προέδρου" κόστισε στην Τουρκία όχι μόνο αξιοπιστία αλλά και στρατηγική συνέπεια.
«Το δεύτερο ζήτημα ήταν ο συνεχής αποκλεισμός από το ΑΚΡ των επαγγελματιών πρέσβεων και ο διορισμός ως πρέσβεων αγνώστων που πρόσκεινται στον πρόεδρο Ερντογάν... Το τελευταίο τέτοιο παράδειγμα είναι ο Γιασίν Εκρέμ Σερίμ».
Η εξωτερική πολιτική ως εργαλείο προπαγάνδας
Το τρίτο στοιχείο παρακμής, κατά τον Ταν, είναι η εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για τις ανάγκες της εσωτερικής πολιτικής – μια πρακτική που αποψιλώνει τη διπλωματία από κάθε στρατηγικό νόημα.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν και το επιτελείο του χρησιμοποίησαν τη ρητορική της εξωτερικής πολιτικής μόνο για να σταθεροποιήσουν τις δικές τους μάζες στην εσωτερική πολιτική».
Οι Τ/Κ στο περιθώριο
Η τελευταία φράση του άρθρου λειτουργεί ως σκληρό σχόλιο για τη βαθιά αναντιστοιχία ανάμεσα σε λόγια και πράξεις: οι Τουρκοκύπριοι είναι μόνο ένα άλλοθι, ένα πρόσχημα για εσωτερική κατανάλωση, χωρίς καμία πραγματική μέριμνα από την Άγκυρα, υποστηρίζει ο Ταν.
«Σήμερα, έχει καταστεί σαφές ότι οι ελίτ του ΑΚΡ δεν έχουν καμία προτεραιότητα για την προστασία των Τ/Κ. Ενώ οι Τ/Κ είναι οικονομικά και πολιτικά περιθωριοποιημένοι σε όλο τον κόσμο, το μόνο μέλημα των λεγόμενων ηγετών στην Τουρκία είναι να πάρουν το δικό τους μερίδιο από το βρώμικο οικονομικό σύστημα στο νησί...», καταλήγει ο Ναμίκ Ταν, κατηγορώντας το κόμμα που κυβερνάει την Τουρκία εδώ και 23 χρόνια ότι θυσίασε τους Τ/Κ στο βωμό του ωφελιμισμού.