Με τίτλο «Η ταξιδιωτική προειδοποίηση είναι άδικη», η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung παραθέτει συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Όπως δηλώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, "είμαστε πολύ απογοητευμένοι, αλλά δεν χάνουμε την υπομονή μας», προσθέτοντας ότι «η ταξιδιωτική προειδοποίηση του Βερολίνου δεν ανταποκρίνεται σε αντικειμενικά κριτήρια» και ότι «η υγεία των Γερμανών τουριστών δεν είναι λιγότερο σημαντική για εμάς από την υγεία των πολιτών μας».
«Έχουμε λάβει εκτεταμένα μέτρα προφύλαξης για να είναι οι τουρίστες ασφαλείς στο αεροδρόμιο, κατά την μεταφορά, στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και σε όλα τα άλλα μέρη. Είπαμε τι θα κάνουμε αν εμφανιστεί κρούσμα κορωνοϊού σε τουριστική περιοχή, πώς θα νοσηλεύσουμε τους ασθενείς», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Αναφέρει ότι όποιος εργάζεται με τουρίστες χρειάζεται να διαθέτει πιστοποιητικό και «όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις δεν θα γίνονται αποδεκτοί».
«Έχουμε δώσει την πιστοποίηση και τον έλεγχο στην TÜV Süd και σε μία άλλη γερμανική εταιρεία και δεν διακινδυνεύουμε τίποτα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις στην πανδημία από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
«Το σύστημα Υγείας μας, όπως και το γερμανικό, είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, και αυτό έχει καταδειχθεί κατά την πορεία της πανδημίας", προσθέτει.
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, "αντικειμενικά δεν βλέπω καμία δικαιολογία για αυτήν την ταξιδιωτική προειδοποίηση. Με αυτήν δεν τιμωρούμαστε μόνον εμείς, αλλά και οι Γερμανοί πολίτες, και όχι μόνο οι τουρίστες», πρόσθεσε.
Αναφέρει επίσης ότι «υπάρχουν πολλές γερμανικές επιχειρήσεις στον τουρκικό τουριστικό κλάδο, για παράδειγμα το αεροδρόμιο στην Αττάλεια το διαχειρίζεται η Fraport» και πρόσθεσε ότι το όλο θέμα «είναι μια απογοήτευση, αλλά θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση μαζί".
Αναφορικά με τους πρόσφυγες, ο Τσαβούζογλου σημειώνει στην συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα πως "δεν απορρίπτουμε ούτε ένα πρόσφυγα που έρχεται στην Τουρκία, αλλά δεν σταματάμε και κανέναν που θέλει να συνεχίσει το ταξίδι του σε άλλη χώρα» και προσθέτει ότι «η Τουρκία πλήττεται από το τεράστιο βάρος των προσφύγων εδώ και δέκα χρόνια, και όλα έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολα λόγω του κορωνοϊού».
«Το ζητούμενο δεν είναι να πληρώνει η Ευρώπη και η Τουρκία να σταματά τους πρόσφυγες. Απαιτείται συνεργασία. Πρέπει να βρούμε επιτέλους μια λύση", προσθέτει.
Σε ότι αφορά στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου αναφέρει ότι "συνομιλήσαμε για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη Λιβύη» και ότι η Τουρκία είναι «στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης, όχι των πραξικοπηματιών».
«Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας έχει επιτύχει νίκες στο πεδίο της μάχης, αλλά ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ συνεχίζει την επιθετικότητά του», αναφέρει ο Τούρκος ΥΠΕΞ και προσθέτει ότι «η Τουρκία έχει δημιουργήσει ισορροπία δυνάμεων, κατά τα άλλα ο εμφύλιος πόλεμος θα διαρκούσε δεκαετίες».
«Τώρα το ζητούμενο είναι και η οικονομία. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να φροντίσει τους πολίτες στις περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον Χαφτάρ, χρειάζονται νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, υπηρεσίες. Αυτά κοστίζουν. Όμως, ο Χαφτάρ εμποδίζει την κυβέρνηση να πουλήσει λιβυκό πετρέλαιο. Έργα υποδομής, στα οποία συμμετείχαν και τουρκικές επιχειρήσεις, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ λόγω του πολέμου», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν «για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία, καθώς η χώρα χρειάζεται οικονομική υποστήριξη».
«Σε αντίθεση με άλλα μέρη που εμπλέκονται σε αυτήν τη σύγκρουση, δεν έχουμε έρθει στη Λιβύη για να αρπάξουμε τις πρώτες ύλες της χώρας. Η Τουρκία θέλει πολιτική λύση, θέλει ειρήνη. Μετά την κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας οδικός χάρτης», πρόσθεσε.
Αναφέρει, επίσης, ότι «ο Χαφτάρ δεν αξιοποίησε τις εντατικές προσπάθειές μας στην Μόσχα για κατάπαυση του πυρός. Προτίμησε να επιτεθεί και δήλωσε ότι θα αναλάβει την ηγεσία της χώρας. Μόνο όταν βρέθηκε στη γωνία, ενδιαφέρθηκε για την ανακωχή".
Ελληνοτουρκικά
Για το ότι "ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης αποκαλεί την Τουρκία «θρασύ ταραχοποιό της γειτονιάς", ο Τσαβούσογλου σημειώνει πως "ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα πρέπει μία φορά να κοιτάξει στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθος» και ισχυρίστηκε ότι «όταν ήρθε στην εξουσία, ο Πρόεδρος Ερντογάν του προσέφερε συνεργασία στην Μεσόγειο».
«Μπορούμε να επιλύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Ο Eρντογάν ήθελε συνομιλίες, αλλά η Αθήνα δεν ήταν έτοιμη να τις κάνει. Η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με γειτονικές μεσογειακές χώρες. Αντί να εργάζεται εναντίον μας με την Γαλλία και την ΕΕ, η Ελλάδα θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με εμάς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες».
«Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα της ΄Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου΄", όπως αποκάλεσε ο κ. Τσαβούσογλου το ψευδοκράτος.
Για το τι θα πράξει εάν τα τουρκικά γεωτρητικά πλοία αναζητήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τα εμποδίσει, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε "ας επιχειρήσουν να το κάνουν».
«Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά μας πλοία: Εδώ πρόκειται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία και θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν απάντηση", πρόσθεσε.
Στο ερώτημα "γιατί δεν πηγαίνετε απλώς σε ένα διεθνές δικαστήριο για να διευκρινίσετε την χάραξη των αμφιλεγόμενων θαλάσσιων συνόρων στην Μεσόγειο;", ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι "αυτό δεν είναι ζήτημα για δικαστήριο».
«Έχουν ήδη υπάρξει αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα, έχουμε καταχωρήσει την υφαλοκρηπίδα μας στα Ηνωμένα Έθνη. Ένα παράδειγμα για το πώς η Αθήνα μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου είναι η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Μόνον με την Τουρκία αρνούνται να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι «το μικρό ελληνικό νησί Καστελόριζο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές και φέρεται να έχει 40.000 τετρ. χιλιόμετρα χωρικών υδάτων. Αυτό το μικρό νησί απέχει 500 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα χωρικά του νερά είναι 4.000 φορές μεγαλύτερα από το ίδιο το νησί. Ποια χώρα θα δεχόταν κάτι τέτοιο; Είναι η Τουρκική Δημοκρατία μια χώρα που μπορεί κανείς να την μεταχειριστεί με αυτόν τον τρόπο;"
S-400
Σε ό,τι αφορά τους S-400, αναφέρει πως "και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν ρωσικά οπλικά συστήματα» και διερωτάται πόσο φυσικό αέριο παίρνει η Γερμανία από την Ρωσία.
Είπε ακόμη ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι κάθε κράτος του ΝΑΤΟ μπορεί να αγοράσει για τη δική του άμυνα τα οπλικά συστήματα που θέλει να έχει. Θέλουμε τους S-400 για εμάς. Κανείς δεν θα πρέπει να αμφισβητεί εξ αυτού του λόγου την πίστη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ", πρόσθεσε.
Τουρκία και ανθρώπινα δικαιώματα
--------------
Για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την κράτηση του Οσμάν Καβάλα, διερωτάται "γιατί όλοι ρωτούν πάντοτε για τον Kαβάλα».
«Οι Γερμανοί πηγαίνουν το βράδυ για ύπνο και ρωτούν για τον Kαβάλα και σηκώνονται το πρωί για να ρωτήσουν για τον Kαβάλα. Ο Oσμάν Καβάλα αθωώθηκε σε μία δίκη, η αθώωση εφάρμοσε αυτό που ζήτησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι η τουρκική Δικαιοσύνη λειτουργεί.
«Αλλά είναι πολύ πιθανόν να ασκηθούν και άλλες κατηγορίες εναντίον του Kαβάλα. Εάν ήταν πραγματικά πολιτικός κρατούμενος, δεν θα είχε αθωωθεί στην πρώτη δίκη", πρόσθεσε.
Αγία Σοφία
Τέλος αναφορικά με την Αγία Σοφία και την πρόθεση μετατροπής και πάλι σε τζαμί, ο Τσαβούσογλου δηλώνει στη συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα ότι "και αυτό είναι ζήτημα κυριαρχίας» και ότι «οι Έλληνες ανακατεύονται σαν να τους ανήκει η Κωνσταντινούπολη και η Αγία Σοφία».
«Η Αθήνα δεν μπορεί να μας δίδει εντολές», αναφέρει και προσθέτει ότι «δεν θα κάνουμε κάτι που δεν θα μπορούμε να εξηγήσουμε».
Αναφέρει ότι ο Σουλτάνος Μωάμεθ της Κωνσταντινούπολης το 1453 μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, τα έγγραφα του ιδρύματος το τεκμηριώνουν".