Ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, σχετικά με την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ανέφερε ότι ο Tραμπ ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία, με τους δύο να έχουν συζητήσει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες για το εν λόγω ζήτημα.
Επίσης, τόνισε ότι η Γερμανία έχει διαβεβαιώσει για τη συμμετοχή της, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί κατά της «τρομοκρατίας των ρωσικών βομβαρδισμών», αποτελώντας τον μόνο δρόμο για αύξηση πίεσης προς τη Μόσχα, προκειμένου να διαπραγματευτεί για την ειρήνη.
Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, σε συνέντευξη του στην ε/φ Tagesschau, χαιρέτισε τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρόκειται για πλήρη αλλαγή στάσης από την πλευρά του Αμερικανού Προέδρου.
Επίσης, ανέφερε ότι ο τόνος έχει αλλάξει, συμβάλλοντας στην αποστολή ξεκάθαρων μηνυμάτων προς τον Ρώσο Πρόεδρο και τους συμμάχους του, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε το τελεσίγραφο πενήντα ημερών προς τον Πούτιν ως σημαντική εξέλιξη.
Κατά τη συνάντησή που είχε ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πιτ Χέγκσεθ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία, με τον Πιστόριους να δηλώνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει το κόστος των εξοπλισμών, καλώντας όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να «ανοίξουν τα πορτοφόλια τους», κυρίως για την αεράμυνα της Ουκρανίας.
Αναφέρθηκε επίσης στην πιθανή αγορά του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος "Typhoοn" από τη Γερμανία ως προσωρινή λύση, μέχρι να αναπτυχθούν ευρωπαϊκά συστήματα, σημειώνοντας ότι η απόφαση εξαρτάται από την έγκριση των ΗΠΑ.
Yπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια για το ενδεχόμενο απόσυρσης αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία, τονίζοντας την ανάγκη τέτοιου είδους κινήσεις να γίνονται σταδιακά.
Πηγή: ΚΥΠΕ