Η Τουρκία επαναφέρει την απειλή casus belli μέσω κοινοβουλευτικής απάντησης του υπουργού Άμυνας, επιχειρώντας να μπλοκάρει κάθε σκέψη για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.
Επιστροφή στις «κόκκινες γραμμές» για τα 12 μίλια
Με ρητή αναφορά στις τουρκικές πάγιες θέσεις και τις κόκκινες γραμμές της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ απάντησε εγγράφως σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Προύσας του İYİ Parti, Yüksel Selçuk Türkoğlu, σχετικά με την προοπτική επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Η απάντηση του Γκιουλέρ κινήθηκε σε σκληρό και αδιαπραγμάτευτο τόνο, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα επιτραπεί κανένα τετελεσμένο γεγονός που να παραβιάζει τα «δικαιώματα και συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική. Μεσόγεο.
Σύμφωνα με τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΑΜ, «όλες οι δραστηριότητες της Ελλάδας που παραβιάζουν τα τουρκικά συμφέροντα και το διεθνές δίκαιο» παρακολουθούνται στενά από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας. Όπως υπογράμμισε, οι αντιδράσεις της Τουρκίας δίνονται τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, όταν απαιτείται.
Η φράση «η απαραίτητη απάντηση δίνεται πάντοτε στο πεδίο» φανερώνει σαφώς την επιμονή της Άγκυρας να κρατά ανοικτό το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής αντίδρασης, στο πλαίσιο της στρατηγικής αποτροπής που εφαρμόζει εδώ και χρόνια για το ζήτημα της αιγιαλίτιδας ζώνης.
«Δεν επιτρέπεται κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παραβίαζε τα δικαιώματα, τα δίκαια και τα συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.
Διπλωματική υποστήριξη και συντονισμός με το ΥΠΕΞ
Ο Γκιουλέρ διευκρίνισε ακόμη ότι τα ζητήματα αυτά διαβιβάζονται και στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προβαίνει στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες έναντι της Ελλάδας. Η στρατιωτική και διπλωματική πτέρυγα της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας εμφανίζεται πλήρως συντονισμένη στο ζήτημα αυτό, επιδιώκοντας να στείλει σαφές μήνυμα αποτροπής στην Αθήνα.
Ερντογάν: «Αισθανόμαστε πιο ασφαλείς και πιο ασφαλείς από τις περισσότερες χώρες χάρη στις επενδύσεις που έχουμε κάνει (άμυνα), αλλά πολλές χώρες πανικοβάλλονται, αμφισβητούν την τρέχουσα κατάστασή τους και αναζητούν διέξοδο».
Διαβάστε επίσης: Η τεχνητή νοημοσύνη στο εδώλιο: Μπλόκο στον Grok από την Τουρκία