Η Τουρκία ανακοινώνει νέα επένδυση-σταθμό: η κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ απέκτησε δύο νέα γεωτρύπανα από τη Νορβηγία, με σκοπό έρευνες στη Λιβύη και τη Μεσόγειο.

Καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης εξετάζει, μετά από έξι χρόνια, την έγκριση της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης με την Τουρκία, η Άγκυρα δεν χάνει χρόνο και επεκτείνει τη ναυτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εθνικιστικής και φιλοκυβερνητικής ιστοσελίδας Patronlar Dünyası, «Τα δύο νέα γεωτρύπανα που πήρε η TPAO από τη Νορβηγία θα κάνουν έρευνες για φυσικό αέριο στη Λιβύη και στη Μερσίνα».

Η είδηση ήρθε στο φως μέσω της εξειδικευμένης ιστοσελίδας HaberDenizde.com, η οποία σημειώνει ότι τα δύο πλωτά γεωτρύπανα, με την ονομασία West Draco και West Dorado, προέρχονται από τον στόλο της νορβηγικής εταιρείας Eldorado Drilling.

245 εκατομμύρια δολάρια για κάθε πλοίο

Για καθένα από τα πλοία, η TPAO φέρεται να κατέβαλε το ποσό των 245 εκατομμυρίων δολαρίων. Αφού μεταφερθούν στην Τουρκία, θα περάσουν αρχικά από στάδιο τεχνικής επιθεώρησης και συντήρησης πριν σταλούν στις περιοχές, όπου προβλέπεται να δραστηριοποιηθούν.

Η επέκταση του στόλου δεν είναι μια αποσπασματική κίνηση. Αντίθετα, εντάσσεται σε μια σταθερή πολιτική επενδύσεων που η Τουρκία ακολουθεί από το 2018.

Η σημαντική ανακάλυψη του γεωτρύπανου Fatih, με 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, αποτέλεσε ορόσημο και έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη περαιτέρω εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, «πιο πρόσφατα, το Abdülhamid Han ανακάλυψε 75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο κοίτασμα Göktepe-3, με τρέχουσα αξία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Φιλοδοξία η ενεργειακή ανεξαρτησία

Η Τουρκία ενισχύει το στόλο των γεωτρύπανών της με απώτερο σκοπό την ενεργειακή αυτάρκεια και τη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικούς παρόχους.

Όπως επισημαίνεται, «Η Τουρκία με σκοπό την ανακάλυψη εγχώριων πόρων υδρογονανθράκων και στόχο την ενεργειακή της ανεξαρτησία διέθετε μέχρι σήμερα τέσσερα γεωτρύπανα και τα ονόμασε Fatih, Yavuz, Kanuni και Abdülhamid Han».

Με την προσθήκη των West Draco και West Dorado, ο αριθμός αυτός ανεβαίνει πλέον στα έξι.

Η νέα αυτή επένδυση της TPAO δεν είναι μόνο οικονομική ή τεχνολογική – είναι πρωτίστως γεωπολιτική. Η τοποθέτηση ενός γεωτρύπανου στη Λιβύη, τη στιγμή που το Τομπρούκ φλερτάρει ξανά με την Άγκυρα, είναι ένδειξη ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ενισχύσει τη σφαίρα επιρροής της όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ενεργειακό παίγνιο συνεχίζεται.