Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης έπαψε την πρωθυπουργό Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, την κληρονόμο της δυναστείας που διχάζει την Ταϊλάνδη για περισσότερα από 20 χρόνια, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο αβεβαιότητας για τη χώρα.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα 36 συντηρητικών γερουσιαστών να εξετάσει αν η Παετονγκτάρν Σιναουάτρα παραβίασε τα «ηθικά πρότυπα» τα οποία θα πρέπει βάσει Συντάγματος να πληροί ως πρωθυπουργός.

Το μέλλον της νεότερης πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, μόλις 38 ετών, κρέμεται από μια κλωστή καθώς η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί σε αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουρίγια Τζουανγκρουνγκρουανγκίτ θα αναλάβει καθήκοντα μεταβατικού πρωθυπουργού, ενώ η Παετονγκτάρν Σιναουάτρα θα παραμείνει στο υπουργικό συμβούλιο ως υπουργός Πολιτισμού, έπειτα από ανασχηματισμό που έγινε.

«Αποδέχομαι την απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους. «Επαναλαμβάνω ότι πρόθεσή μου ήταν πάντα να ενεργώ προς το συμφέρον της πατρίδας μου», τόνισε.

Από τη δεκαετία του 2000 επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις έχουν συγκλονίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά η τρέχουσα έρχεται εν μέσω της δασμολογικής επίθεσης των ΗΠΑ, η οποία έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόταση μομφής

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κρίνουν το μέλλον της οικογένειας Σιναουάτρα, η πολιτική επιβίωση της οποίας θα αποφασιστεί από τα δικαστήρια που στο παρελθόν έχουν καταδικάσει τα πιο ισχυρά μέλη της και έχουν διαλύσει τα κόμματά τους. Η δίκη του πατριάρχη της οικογένειας Τακσίν για έγκλημα καθοσιώσεως ξεκίνησε επίσης σήμερα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Θιτινάν Πονγκσουντιράκ υπάρχει άμεση και αδιαμφισβήτητη σχέση μεταξύ των δύο υποθέσεων.

Η δυναστεία Σιναουάτρα ενσαρκώνει εδώ και χρόνια το αντίβαρο στο συντηρητικό καθεστώς που συντάσσεται με τον βασιλιά και το στρατό. Η στάση της αυτή της κόστισε δύο πραξικοπήματα, τεράστιες διαδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες καταπνίγηκαν στο αίμα, καθώς και σειρά δικαστικών διώξεων.

Η τρίτη Σιναουάτρα που αναλαμβάνει πρωθυπουργός της χώρας, μετά τον πατέρα και τη θεία της Γινγκλούκ, βρισκόταν σε δύσκολη θέση αφού το μεγαλύτερο κόμμα που υποστήριζε τον κυβερνητικό συνασπισμό αποχώρησε τον Ιούνιο. Αιτία: η διαρροή μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ της Παετονγκτάρν Σιναουάτρα και του πρώην πρωθυπουργού της Καμπότζης Χουν Σεν.

Σε αυτή τη συνομιλία, που είχε στόχο να αποκλιμακώσει την ένταση στα σύνορα Ταϊλάνδης- Καμπότζης, η Παετονγκτάρν Σιναουάτρα χαρακτήρισε έναν Ταϊλανδό στρατηγό «αντιφρονών» και χρησιμοποίησε φρασεολογία που θεωρήθηκε υπερβολικά ευγενική απευθυνόμενη στον Χουν Σεν.

Οι συντηρητικοί αντίπαλοί της την κατηγόρησαν για έλλειψη πυγμής και εμπειρίας σε αυτό το ζήτημα για το οποίο η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και δεκαετίες.

Παρά το γεγονός ότι η Παετονγκτάρν Σιναουάτρα ζήτησε συγνώμη, συντηρητικοί γερουσιαστές προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο εκτιμώντας ότι παραβίασε «τα ηθικά πρότυπα» τα οποία πρέπει να πληροί ένας πρωθυπουργός.

Πέρυσι το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε πάψει τον προκάτοχό της Σρέτα Θαβίσιν για τους ίδιους λόγους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP