Αδιανόητη και σκανδαλώδη χαρακτηρίζουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης τη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι για να συμμετάσχει η Τουρκία στο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα θα πρέπει να άρει το casus belli εναντίον της Ελλάδας. Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση ωστόσο από πλευράς τουρκικής Κυβέρνησης μέχρι στιγμής.

Με τίτλο «Αδιανόητη απαίτηση Μητσοτάκη για το Αιγαίο: ‘Πρέπει να υπάρξει άρση του casus belli’», η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Χουρέτ γράφει ότι «σε αντάλλαγμα για την έγκριση της συμμετοχής της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα, θέλουν να επιτραπεί στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των έξι μιλίων».

Αναφέρει, περαιτέρω, ότι δηλώνοντας ότι έχει καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα μεταφέρει στον Ερντογάν το αίτημά του για αλλαγές στην πρακτική που η Τουρκία θεωρεί αιτία πολέμου. Η Χουριέτ επισημαίνει ακόμη και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η ομοφωνία είναι απαραίτητη για να υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση οποιαδήποτε συμφωνία με τρίτη χώρα».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τουρκιγέ με τίτλο «Σκανδαλώδης απαίτηση Μητσοτάκη: Στοχοποίησε την Τουρκική Εθνοσυνέλευση για να μην εισέλθει η Τουρκία στο Ταμείο της ΕΕ», γράφει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός προέβη σε μια «σκανδαλώδη δήλωση» κατά της συμμετοχής της Τουρκίας σε νέα αμυντικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μητσοτάκης, γράφει η εφημερίδα, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταργήσει την απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995, η οποία ισοδυναμούσε με αιτία πολέμου, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε αμυντικά κονδύλια της ΕΕ.

Η αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ έχει τίτλο «Ενδιαφέρουσα δήλωση Μητσοτάκη: Να πάρουμε όπλα, να εγκαταλείψουμε τα 6 μίλια».

Στην ιστοσελίδα του το CNN Turk έχει τίτλο «Αυθάδης απαίτηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη! Απειλεί ‘Δεν θα υπογράψουμε’».

Η Τουρκίγε υποστηρίζει ότι «ο ρόλος της Τουρκίας στην άμυνα της ΕΕ αυξάνεται», προσθέτοντας ότι «η συνεισφορά της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά έργα, και ιδίως στο νέο αμυντικό ταμείο SAFE της ΕΕ, ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεχωρίζει με τα UAV Bayraktar και τις δυνατότητες μαζικής παραγωγής στην αμυντική βιομηχανία. Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα ετοιμάζεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική».

Αναφερόμενη στο ‘casus belli’ της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας υπενθυμίζει ότι «στη δήλωση που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στις 8 Ιουνίου 1995, δηλώθηκε ότι εάν η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια, αυτό θα απειλούσε τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας και ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η (τουρκική) κυβέρνηση εξουσιοδοτούνταν να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών μέτρων, εάν ήταν απαραίτητο».

Σύμφωνα με την Τουρκίγε, «η Τουρκία αντέδρασε έντονα όταν η Ελλάδα παραχώρησε στην κυβέρνησή της την εξουσία να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο το 1995, βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη διακήρυξη που υιοθέτησε η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας τον Ιούνιο του 1995, τονίστηκε ότι θα μπορούσαν να ληφθούν στρατιωτικά μέτρα, εάν ήταν απαραίτητο, για την προστασία των ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο».

Πηγή: ΚΥΠΕ