Ως προσβολή στις «κόκκινες γραμμές» της Άγκυρας περιγράφει ο τουρκικός Τύπος την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού για την άρση του casus belli, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ένταξη της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα.

Τουρκιγέ: «Σκανδαλώδες αίτημα Μητσοτάκη»

Η εφημερίδα Τουρκιγέ, σε υψηλούς τόνους, καταγγέλλει την ελληνική στάση ως προσπάθεια υπονόμευσης των προσπαθειών της Τουρκίας να αποκτήσει ρόλο στα αμυντικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σκανδαλώδες αίτημα Μητσοτάκη», το χαρακτηρίζει, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι στοχοποίησε την Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας επιχειρώντας να θέσει όρους που έρχονται σε αντίθεση με τις εθνικές σταθερές της Άγκυρας.

Χουριέτ: «Αδιανόητη προσφορά από τον Μητσοτάκη»

Σε παρόμοιο τόνο κινείται και η Χουριέτ, που χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ως ανεδαφικές και απαράδεκτες.

Με τον τίτλο: «Αδιανόητη προσφορά από τον Μητσοτάκη για το Αιγαίο: “Πρέπει να υπάρξει άρση του casus belli”, είπε», το ρεπορτάζ παρουσιάζει την ελληνική θέση ως «μη ούσα» και η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η απειλή πολέμου (casus belli) τέθηκε το 1995 σε περίπτωση ελληνικής επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια.

Σοζτζού: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά από την Τουρκία να “εγκαταλείψει τις απειλές πολέμου”»

Η Σοζτζού παρουσιάζει την πρόταση Μητσοτάκη ως προϋπόθεση της Ελλάδας για την ένταξη της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά αμυντικά κονδύλια.

Με τίτλο: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά από την Τουρκία να “εγκαταλείψει τις απειλές πολέμου”», το άρθρο υπενθυμίζει επίσης ότι η απειλή πολέμου είχε τεθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, προκειμένου η Ελλάδα να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος πέραν των έξι ναυτικών μιλίων

Η επαναφορά του casus belli καταφέρνει να συσπειρώσει, πάντως, την τουρκική ρητορική γύρω από την εθνική κυριαρχία και να φέρει ξανά στο προσκήνιο μία από τις κόκκινες γραμμές της Άγκυρας, ενώ καθιστά την αμυντική ολοκλήρωση της Ευρώπης νέο πεδίο έντασης στο ελληνοτουρκικό μέτωπο.

Διαβάστε επίσης: Πολιορκία Γάζας: Βομβαρδισμοί, πείνα, εκκενώσεις και διεθνείς ανησυχίες