Μηνύματα για την ανάγκη διατήρησης της ελευθερίας των ΜΜΕ, ανάπτυξης της ανθεκτικότητάς τους και για τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης έστειλε το εαρινό συνέδριο της ΕΑΝΑ (The European Alliance of News Agencies) που φιλοξενήθηκε στα Τίρανα την περασμένη βδομάδα από το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΤΑ.
Το συνέδριο είχε τίτλο “Threats to Journalism and News Agencies and Tools to fight back” και κύριος ομιλητής ήταν ο James Jordan, Διευθυντής Ειδήσεων για την Ευρώπη και την Αφρική στο Associated Press.
Συμμετείχαν διευθύνοντες σύμβουλοι, πρόεδροι ΔΣ, αρχισυντάκτες, διευθυντές μέσων ενημέρωσης και συντάκτες από 30 από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ αυτών και το ΚΥΠΕ που είναι μέλος της ΕΑΝΑ εδώ και πολλά χρόνια.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Maritim Plaza στο κέντρο των Τιράνων και συνέπεσε με την έκτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) την οποία φιλοξένησε η αλβανική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, ηγετών κρατών μελών της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμών.
Το συνέδριο της ΕΑΝΑ ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από την Valbona Zhupa, Γενική Διευθύντρια του ATA, και τον Fabrice Fries, Πρόεδρο της EANA και Διευθύνοντα Σύμβουλο του AFP.
Υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη υπεράσπισης των πρακτορείων ειδήσεων από τις αυξανόμενες απειλές, συμπεριλαμβανομένης της μη ρυθμιζόμενης χρήσης δημοσιογραφικού περιεχομένου από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, της οικονομικής πίεσης, των πολιτικών παρεμβάσεων και των φυσικών απειλών κατά των δημοσιογράφων στα πεδία κάλυψης ειδήσεων όπως για παράδειγμα στην Ουκρανία και τη Γάζα.
Ο James Jordan, Διευθυντής Ειδήσεων για την Ευρώπη και την Αφρική στο Associated Press στην κεντρική, τόνισε την ανάγκη για να υπάρχει ανθεκτικότητα στη δημοσιογραφία και στο έργο των δημοσιογράφων επί του πεδίου αλλά και στις αίθουσες σύνταξης.
Ο κ. Jordan, ο οποίος έχει δεκαετίες εμπειρίας στην κάλυψη συγκρούσεων και κρίσεων παγκοσμίως και διετέλεσε ρεπόρτερ για πολλά χρόνια στο βρετανικό ITV, προειδοποίησε για τους κινδύνους της μειωμένης εμπιστοσύνης και αμφισβήτησης των ΜΜΕ από το ευρύ κοινό και τόνισε την αναντικατάστατη αξία της ακριβούς, αντικειμενικής και αμερόληπτης δημοσιογραφίας μέσω ρεπορτάζ στο πεδίο.
Στη διάρκεια της παρουσίασής του πρόβαλε το έργο του Associated Press στην Ουκρανία, με το βίντεο τρέιλερ του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του πρακτορείου με τίτλο «20 Ημέρες στη Μαριούπολη». Τόνισε το έργο των δημοσιογράφων που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία της ακριβούς αποτύπωσης της πραγματικότητας.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις από κορυφαίους διευθυντές πρακτορείων ειδήσεων και υψηλόβαθμα στελέχη από όλη την Ευρώπη. Η Tina Mari Flem, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Αρχισυντάκτρια του NTB (Νορβηγικό Πρακτορείο Ειδήσεων), περιέγραψε πώς το NTB προσαρμόζεται και αναπτύσσεται στην ψηφιακή εποχή και στις προκλήσεις, υιοθετώντας την αλλαγή, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα και τα πρότυπα που έθεσε από την αρχή.
Ο Peter Kropsch, Διευθύνων Σύμβουλος του dpa (Deutsche Presse-Agentur) και Πρόεδρος της Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων της EANA, παρείχε πρακτικές συστάσεις για τη διάρθρωση συμβάσεων που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη υπό το φως και των νέων κανόνων της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα.
Η Nataliya Kostina Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Ουκρανικού Ukrinform, περιέγραψε το έργο του πρακτορείου σε συνθήκες πολέμου, πως γίνεται η κάλυψη επί του πεδίου των μαχών και πως προσπαθεί το πρακτορείο να διατηρήσει την ιστορική μνήμη μέσω του οπτικού υλικού και ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ και συνεντεύξεων ακόμη και σε καταφύγια όπως είναι οι σταθμοί του μετρό.
Αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις όπου δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και συντάκτες είτε έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον είτε τραυματίστηκαν σοβαρά και προσπαθούν ακόμη να αποκαταστήσουν την υγεία τους.
Ο Γιάννης Γεωργίου, Αρχισυντάκτης Έρευνας & Ανάπτυξης και Διευθυντής Μάρκετινγκ στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσίασε μελέτη της ψηφιακής μετάβασης και καινοτομίας του πρακτορείου από έναν παραδοσιακό ειδησεογραφικό οργανισμό σε έναν σύγχρονο, με τις διάφορες προκλήσεις που αναφύονται καθημερινά.
Ο Hanspeter Kellermuler, Διευθύνων Σύμβουλος της Keystone-SDA (Ελβετικό Πρακτορείο Ειδήσεων), εξήγησε πως η φιλανθρωπία και το φιλανθρωπικό έργο ΜΚΟ μπορεί να ενεργήσει ως ένα πιθανό μοντέλο για τη χρηματοδότηση της δημοσιογραφίας που επικεντρώνεται στο δημόσιο καλό.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τον Bilgehan Ozturk, Διευθυντή Στρατηγικής Επικοινωνίας & Διεθνών Σχέσεων στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Ανέλυσε στην παρουσίασή του τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στα πνευματικά δικαιώματα και την ανάγκη για ισχυρότερη προστασία του πρωτότυπου περιεχομένου, με έμφαση στην τουρκική προσέγγιση που το πρακτορείο υιοθετεί.
Σε όλες τις παρουσιάσεις αναδείχθηκαν οι κοινές ανησυχίες και ερωτήματα των συμμετεχόντων αλλά και κάποιες διαφορετικές οπτικές λόγω κυρίως μεγεθών, οικονομικών δυνατοτήτων και τεχνολογικής ανάπτυξης και γεωπολιτικών καταστάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διεξήχθη ζωντανή έρευνα μεταξύ των μελών της EANA κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που αποκάλυψε τις επείγουσες τάσεις και προτεραιότητες στον κλάδο.
Οι ψευδείς ειδήσεις, η τεχνητή νοημοσύνη και οι επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης θεωρήθηκαν ως οι πιο σοβαρές απειλές για τη δημοσιογραφία σήμερα.
Οι δημοσιογράφοι ανησυχούν επίσης έντονα για την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, τις πολιτικές παρεμβάσεις και τη μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού.
Όσον αφορά την ετοιμότητα αντιμετώπισης αναδυόμενων απειλών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η κρατική πίεση και η οικονομική αστάθεια, 27% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι τα πρακτορεία ειδήσεων είναι κάπως προετοιμασμένα, το 22% δήλωσε ότι είναι καλά προετοιμασμένα, το 17% θεωρεί ότι είναι πλήρως προετοιμασμένα και ανθεκτικά και το 12% ότι είναι ελαφρώς απροετοίμαστα.
Μόνο το 3% απάντησε ότι είναι πολύ κακώς προετοιμασμένα και το 3% καθόλου προετοιμασμένα.
Στο ζήτημα των στρατηγικών προτεραιοτήτων, οι συμμετέχοντες προσδιόρισαν τις ακόλουθες ως κορυφαίες δράσεις για την ενίσχυση της δημοσιογραφίας: Εκπαίδευση δημοσιογράφων (συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης), διασφάλιση βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων, ενίσχυση της νομικής προστασίας, ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, προώθηση της επικοινωνιακής παιδείας για το κοινό και επένδυση στην ασφάλεια των δημοσιογράφων.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Μουσείο House of Leaves, ένα πρώην αλβανικό αρχηγείο μυστικής παρακολούθησης κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Το μουσείο είχε αρχικώς λειτουργήσει για λίγα χρόνια ως μαιευτική και γυναικολογική κλινική.
Διαβάστε επίσης: Δύο αεροδρόμια της Μόσχας ανέστειλαν τις πτήσεις
Πηγή: ΚΥΠΕ