Το κίνημα αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, όπως το οραματίζονται η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς, «δεν θα σταματήσει» διαβεβαίωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού.

«Για πρώτη φορά, τρεις μεγάλες χώρες (…) η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία και ο Καναδάς αποφάσισαν από κοινού να αντιταχθούν σε αυτό που συμβαίνει» στη Λωρίδα της Γάζας «και ότι θα αναγνωρίσουν μαζί το κράτος της Παλαιστίνης. Και αυτό το κίνημα δεν θα σταματήσει» είπε ο Μπαϊρού μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

Ο πρωθυπουργός απαντούσε στην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας Ματίλντ Πανό, η οποία τον ρώτησε αν σκοπεύει «να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος όταν δεν θα υπάρχουν πια Παλαιστίνιοι».

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Καναδά προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» απέναντι στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της ισραηλινής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας και απείλησαν να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα» εάν δεν σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση και δεν επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτή η καταδίκη, αυτές οι προειδοποιήσεις (…) είναι απολύτως σαφείς (…) Αλλά δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι (…) αυτή η έκρηξη, με τα δράματα που προκάλεσε, είχε ένα έναυσμα. Και το έναυσμα που θέλησε η Χαμάς είναι αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου (2023), με ένα πογκρόμ», πρόσθεσε ο Μπαϊρού, ο οποίος προωθεί τη λύση των δύο κρατών.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό είπε ότι το Παρίσι είναι αποφασισμένο να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης γιατί αυτό είναι «προς το συμφέρον των Παλαιστινίων αλλά και για την ασφάλεια του Ισραήλ». Η αναγνώριση ενδέχεται να γίνει κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης που θα διεξαχθεί μεταξύ 17-20 Ιουνίου για να δοθεί μια νέα ώθηση στην ειρηνική λύση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Στη διάσκεψη αυτή θα συμπροεδρεύσουν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε επίησς: Κίεβο: Επιθυμεί η G7 να μειώσει το ανώτατο όριο τιμής ρωσικού πετρελαίου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP