Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν καλούν την κυβέρνηση του Ισραήλ να θέσει τέλος στην επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προειδοποιώντας πως στην αντίθετη περίπτωση οι τρεις χώρες θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.

Οι τρεις χώρες χαρακτηρίζουν «απεχθή» την φρασεολογία μελών της κυβέρνησης του Ισραήλ και επισημαίνουν ότι η δια της βίας μετακίνηση των πληθυσμών που βρίσκονται στην περιοχή της Γάζας συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Οι ιθύνοντες της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά επισημαίνουν πως αν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν σταματήσει τις σκανδαλώδεις, όπως τις χαρακτηρίζουν, στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη λωρίδα της Γάζας δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα και θα προχωρήσουν στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Τονίζουν επίσης πως υποστηρίζουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, ζητώντας παράλληλα την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Σημειώνουν εξάλλου πως η δρομολόγηση της δημιουργίας δύο κρατών στην περιοχή είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας που δικαιούνται οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, ενώ δηλώνουν ότι προς το σκοπό αυτό είναι αποφασισμένοι να αναγνωρίσουν, σε συνεργασία με άλλες χώρες, την ύπαρξη Παλαιστινιακού κράτους.

Επίσης, τα υπουργεία Εξωτερικών 22 χωρών, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, ζήτησαν σήμερα από το Ισραήλ να ξαναρχίσει «αμέσως» και «πλήρως» η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα πρέπει να οργανωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις «δεν μπορούν να στηρίξουν» το νέο μοντέλο αποστολής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα που αποφασίστηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, αναφέρουν οι χώρες αυτές στην κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Εννέα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακα - "Σταγόνα στον ωκεανό", δηλώνει ο ΟΗΕ 

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Τομ Φλέτσερ δήλωσε ότι εννέα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών επιτράπηκε να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, κάνοντας λόγο για "μια σταγόνα στον ωκεανό" έπειτα από 11 εβδομάδες αποκλεισμού.

Η άδεια από το Ισραήλ να ξαναρχίσει η ροή μιας "περιορισμένης" βοήθειας μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη που πρέπει να συνεχιστεί" αλλά "είναι σταγόνα στον ωκεανό και πολύ περισσότερη βοήθεια πρέπει να επιτραπεί να εισέλθει στη Γάζα από αύριο το πρωί", δήλωσε σε ανακοίνωση.

"Για να μειωθούν οι λεηλασίες, πρέπει να υπάρχει τακτική ροή βοήθειας και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει έχουν άδεια να χρησιμοποιούν πολλαπλές διαδρομές. Τα εμπορικά αγαθά πρέπει να συμπληρώνουν τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια", τόνισε.

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πέντε φορτηγά του ΟΗΕ που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βρεφικών τροφών, επιτράπηκε να περάσουν στη Γάζα από το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να συμφωνήσει να επιτρέψει την είσοδο περιορισμένης ποσότητας βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα απαντώντας έτσι στην παγκόσμια ανησυχία μετά τις αναφορές για λιμό.

Η ισραηλινή διπλωματία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα επιτρέψει να περάσουν φορτηγά που μεταφέρουν τροφές για βρέφη στη Γάζα, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα επιτραπεί η είσοδος μικρής ποσότητας τροφίμων στον θύλακα έπειτα από δύο και πλέον μήνες αποκλεισμού.

"Σήμερα, το Ισραήλ διευκολύνει την είσοδο φορτηγών με βρεφικές τροφές στη Γάζα. Τις ερχόμενες ημέρες, το Ισραήλ θα διευκολύνει την είσοδο δεκάδων φορτηγών με βοήθεια", δήλωσε ο 'Εντεν Μπαρ Ταλ, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των φορτηγών που έχουν ήδη περάσει στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όρεν Μαρμορστάιν δήλωσε ότι "πρέπει να εξακριβώσει τον ακριβή αριθμό" από τον COGAT, τον οργανισμό του υπουργείου Άμυνας που εποπτεύει τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

"Και η ιδέα είναι να έχουμε έναν σημαντικό αριθμό (φορτηγών) μέσα στις επόμενες ημέρες", πρόσθεσε.

Εδώ και εβδομάδες, υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Γάζα προειδοποιούν για τις ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, καύσιμα και φάρμακα στο παλαιστινιακό έδαφος όπου μαίνεται πόλεμος τους τελευταίους 19 και πλέον μήνες.

"Δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν" στη Γάζα, ενώ "τόνοι τροφίμων έχουν μπλοκαριστεί στα σύνορα", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους.

Διαβάστε επίσης: Πρέσβης Παλαιστίνης: Το Ισραήλ σκοτώνει τον παλαιστινιακό λαό «χορτάτο»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP