Αντιφατική και φορτισμένη ιστορικά η 19η Μαΐου φέρνει κάθε χρόνο στο προσκήνιο το χάσμα στη συλλογική μνήμη της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ενώ στην Ελλάδα η ημέρα τιμάται ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στην Τουρκία γιορτάζεται ως απαρχή του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου, με επίκεντρο την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα το 1919.

Η τουρκική εθνική αφήγηση επισφραγίστηκε και φέτος από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα προς τη νεολαία, με έμφαση στην ιστορική κληρονομιά και το τουρκικό μέλλον.

 

Σύμβολο εθνικής αναγέννησης για την Τουρκία

Σε πλήρη αντίστιξη με την ελληνική ιστορική συνείδηση, η 19η Μαΐου στην Τουρκία αποτελεί επίσημη εθνική γιορτή. Όπως σημειώνεται στο σχετικό μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ημέρα σηματοδοτεί το πρώτο βήμα στον αγώνα ανεξαρτησίας και την απαρχή του εθνικού μύθου του τουρκικού κράτους.

«Αγαπητό μου έθνος,

Αγαπητοί Νέοι,

Σήμερα συμπληρώνονται 106 χρόνια από την ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής της Δημοκρατίας μας, έφτασε στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας μας.

Χρόνια πολλά για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ, την Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού».

Ο Ερντογάν χτίζει τη νέα τουρκική ταυτότητα μέσω της νεολαίας

Η ημέρα δεν περιορίζεται στη μνημόνευση του Ατατούρκ, αλλά μετατρέπεται σε πολιτικό εργαλείο ανάδειξης του οράματος του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος επαναφέρει το αφήγημα του «Τουρκικού Αιώνα», με επίκεντρο τη νέα γενιά, τη νεολαία που καλείται να συνεχίσει το έργο των προγόνων.

«Η 19η Μαΐου, την οποία ο Μουσταφά Κεμάλ παρουσίασε στην τουρκική νεολαία, είναι η ημερομηνία κατά την οποία έγινε το πρώτο βήμα στον αγώνα για ανεξαρτησία που ξεκίνησαν οι πρόγονοί μας με πίστη, αποφασιστικότητα και επιμονή.

Κι εμείς προστατεύουμε την πατρίδα και τη Δημοκρατία που άφησαν οι πρόγονοί μας ως ιερή παρακαταθήκη και κάνουμε βήματα που θα προάγουν και θα δοξάζουν τη Δημοκρατία της Τουρκίας, η οποία θα διαρκέσει για πάντα, σε κάθε τομέα»

 

Ο «Τουρκικός Αιώνας» και οι νέοι ως κληρονόμοι της εθνικής αποστολής

Η τεχνολογία, η διπλωματία, ακόμα και η πυρηνική ενέργεια αναδεικνύονται ως τομείς, όπου επενδύει ο Τούρκος πρόεδρος για να εκπληρώσει την υπόσχεση ενός ισχυρού τουρκικού κράτους.

«Βλέπουμε τους νέους μας όχι μόνο ως τους αρχιτέκτονες του μέλλοντος, αλλά και ως την κινητήρια δύναμη της αλλαγής. Πιστεύω ολόψυχα ότι οι Τούρκοι νέοι, που κουβαλούν την πολιτιστική μας κληρονομιά στις καρδιές τους, θα αφήσουν το στίγμα τους στην εποχή που ζούμε με την ενέργεια, την αποφασιστικότητά τους και τα όνειρά τους ως “Τουρκικός Αιώνας”», είπε, προσθέτοντας ότι «στην οικοδόμηση του μέλλοντος της Τουρκίας· Λύνουμε και εξαλείφουμε οριστικά κάθε πρόβλημα που θα σπαταλούσε την ενέργεια της νεολαίας μας και θα σπαταλούσε τους πόρους της χώρας μας με άκαρπες συζητήσεις».

Ο εθνικισμός ως προγραμματική διακήρυξη εξωτερικής πολιτικής

Το μήνυμα καταλήγει με έναν ύμνο στην αποφασιστικότητα του έθνους και στην προοπτική του να κατακτήσει ηγετική θέση στον διεθνή χάρτη.

«Παρέχουμε ευκαιρίες στους νέους μας να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους σε κάθε τομέα, από την επιστήμη μέχρι την τέχνη, από τον αθλητισμό μέχρι τη γεωργία, από τη διπλωματία μέχρι τις πυρηνικές τεχνολογίες, και βαδίζουμε χέρι-χέρι με τους νέους μας για να υλοποιήσουμε το ιδανικό μας για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία.

Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε κάθε έναν από τους νέους μας που εργάζονται με αποφασιστικότητα για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και που δεν τα παρατάνε ποτέ και θέλουν να δοξάσουν περαιτέρω την κληρονομιά του πολιτισμού που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους.

Θα διατηρούμε πάντα ζωντανή την αποφασιστικότητά μας να εργαζόμαστε σκληρότερα και να πετυχαίνουμε περισσότερα για τους νέους μας, αποδίδοντας σε αυτούς τα εύσημα για κάθε επιτυχία της Τουρκίας, η οποία έχει γίνει χώρα του κέντρου, καθώς δυναμώνει και έχει εδραιώσει τη θέση της με τα βήματα που έχουμε κάνει», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.