Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα τις χώρες μέλη να εγκρίνουν τη συμφωνία κατά των πανδημιών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ιστορική στιγμή».
«Κάθε παγκόσμια συνέλευση για την υγεία είναι σημαντική, αλλά αυτή φέτος είναι ιδιαιτέρως», σημείωσε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου των κρατών μελών του ΠΟΥ.
«Στη συνέλευση αυτή, τα κράτη μέλη θα εξετάσουν και, ελπίζουμε, θα υιοθετήσουν την συμφωνία του ΠΟΥ για τις πανδημίες. Πρόκειται πραγματικά για μια ιστορική στιγμή», τόνισε.
Ύστερα από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, το κείμενο συμφωνίας οριστικοποιήθηκε ομόφωνα στις 16 Απριλίου. Οι ΗΠΑ δεν μετείχαν στις τελικές συνομιλίες, μετά την απόφαση του προέδρου τους Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το κείμενο της συμφωνίας, η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των πανδημιών ποντάροντας σε μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, επίβλεψη και ισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια και τις θεραπείες, θα πρέπει τώρα να υιοθετηθεί κατ’αρχήν αύριο, Τρίτη, από την συνέλευση του ΠΟΥ.
Οι διαπραγματεύσεις είχαν κολλήσει για καιρό σε σημεία διαφωνίας ανάμεσα στις πλούσιες χώρες και τις φτωχές, καθώς οι τελευταίες θεωρούν ότι εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.
Η συμφωνία πολεμήθηκε ιδίως από αυτούς που κρίνουν ότι θα περιορίσει την κυριαρχία των κρατών.
Ωστόσο «εν μέσω πλήρους κρίσης και απέναντι σε σημαντική αντίθεση, εργαστήκατε αδιάκοπα, δεν εγκαταλείψατε ποτέ και επιτύχατε τον στόχο σας» και «τελικά καταλήξατε σε συναίνεση το πρωί της 16ης Απριλίου, ύστερα από μια νύχτα εντατικών διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο Τέντρος.
Και «αισθάνομαι μεγάλη τιμή που βρισκόμουν μέσα στην αίθουσα» εκείνη τη νύχτα «για να παρευρεθώ σε αυτό το συλλογικό μείγμα συναισθημάτων: χαράς, θριάμβου, ανακούφισης, εξάντλησης», πρόσθεσε.
Οι χώρες μέλη του ΠΟΥ έχουν ακόμη να διαπραγματευτούν ως τον Μάιο του 2026 τις λεπτομέρειες ενός μηχανισμού «πρόσβασης στα παθογόνα και καταμερισμού των οφελών» (PABS), με στόχο να αυξηθεί η ανταλλαγή πληροφοριών για τα παθογόνα, που δυνητικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια πανδημία, και για τα προϊόντα υγείας, όπως τα εμβόλια.
Μόλις οριστικοποιηθεί, η συμφωνία θα μπορέσει να επικυρωθεί. Για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να επικυρωθεί από τις 60 χώρες μέλη του οργανισμού.
Διαβάστε επίσης: Ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών συνεδριάζει στην Ουγγαρία
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP