Νέες ρητορικές μεγαλείου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στο «Φεστιβάλ Νεολαίας» στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή το βράδυ.
Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε για ακόμη μία φορά μπροστά στη νεολαία του κόμματός του να παρουσιάσει το όραμά του για το τουρκικό έθνος, συνδυάζοντας ιστορικές αναφορές, αυτοθαυμασμό και ρητορική εθνικής ανάτασης.
«Είθε ο Θεός να διαιωνίσει την ενότητα και την αδελφοσύνη μας και την ισχυρή αλληλεγγύη μας. Θα ήθελα να το εκφράσω αυτό σαφώς. Δεν είμαστε ένα κράτος της σειράς. Δεν είμαστε ένα συνηθισμένο έθνος. Οι Σταυροφόροι ήρθαν από τη Δύση, οι Μογγόλοι ήρθαν από την Ανατολή. Έκαψαν, κατέστρεψαν, δεν άφησαν τίποτα όρθιο, ιερό και όσιο, αλλά εμείς δεν το βάλαμε κάτω. Ο Τιμούρ* ήρθε με τον στρατό των ελεφάντων του και κατέλαβε την Ανατολία από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν τα παρατήσαμε, δεν καταρρεύσαμε. Χάσαμε τα εδάφη μας μέχρι την Άγκυρα. Δεν είπαμε ότι τελειώσαμε. Ανασυνταχθήκαμε μετά από κάθε ήττα. Κάθε φορά ξαναγεννιόμασταν από τις στάχτες μας. Κάθε φορά γεννιόμασταν πιο δυνατοί, κάθε φορά ριζώναμε πιο βαθιά. Αυτό το ιερό έθνος δεν είναι σαν κανένα άλλο έθνος. Ως έθνος, έχουμε τη σοφία και την εμπειρία αυτής της ιστορίας στο ίδιο το αίμα που ρέει στις φλέβες μας. Αυτή η πείρα είναι που μας κάνει ένα μεγάλο έθνος», δήλωσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη διεθνή του δραστηριότητα, θέτοντας τη νεολαία στο κέντρο μιας "ιεράς πορείας" που –κατά τη ρητορική του– η Τουρκία συνεχίζει εδώ και αιώνες, παρά τις τρικλοποδιές των άλλων.
«Είμαστε ένα έθνος που σκέφτεται μεγάλα. Μια διεθνής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία. Έκανα τις συναντήσεις μου και έφυγα για να συναντηθώ με νέους ανθρώπους. Η συνάντησή μου στο Φεστιβάλ Νέων ήταν πολύ σημαντική. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Με τη θέληση του Θεού, θα το λύσουμε. Υπάρχει πρόβλημα; Θα βρούμε θεραπεία. Υπάρχει κάποιο εμπόδιο, μια πρόκληση; Θα τα ξεπεράσουμε όλα. Δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την ευλογημένη πορεία μας για αιώνες. Δεν μπορούν να τη σταματήσουν ούτε και τώρα. Αφήστε τους άλλους να χαθούν στις λεπτομέρειες. Εμείς θα κοιτάξουμε προς τον ορίζοντα, θα κοιτάξουμε πέρα από τον ορίζοντα», ανέφερε, επενδύοντας το λόγο του με θεολογικά χαρακτηριστικά. Η Τουρκία παρουσιάζεται ως ένα κράτος, που έχει λάβει «θεϊκή» εντολή, να υπερβεί προβλήματα και εχθρούς.
Η Τουρκία του Ερντογάν: ο «σημαιοφόρος της ειρήνης»
Ο Ερντογάν προσέδωσε στη χώρα του ρόλο παγκόσμιου ρυθμιστή, τονίζοντας τη διεθνή επιρροή της Τουρκίας, ιδιαίτερα στα μέτωπα των συγκρούσεων και κρίσεων.
«Τα μάτια μας είναι στην Παλαιστίνη, τα μάτια μας είναι στη Γάζα, τα μάτια μας είναι στο Πακιστάν, τα μάτια μας είναι στη Λιβύη, στο Σουδάν, στην Αφρική και στη Δύση, τα μάτια μας είναι στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Σε κάθε μία από αυτές, καταβάλλουμε προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, για την ειρήνη. Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να σταματήσει η αιματοχυσία. Η Τουρκία είναι ο σημαιοφόρος της ανθρωπιστικής διπλωματίας. Η Τουρκία είναι ο πρωτοπόρος της διπλωματίας της ειρήνης. Υπάρχει μια Τουρκία της οποίας το άστρο λάμπει σε παγκόσμια κλίμακα. Υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία στο τραπέζι και στο πεδίο της δράσης. Υπάρχει μια Τουρκία που διαχειρίζεται και κατευθύνει τα γεγονότα, δεν τα παρακολουθεί από τις κερκίδες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πανό και προσωπικός μύθος
Ο Τούρκος πρόεδρος ήρθε αντιμέτωπος ξανά και με μία προσωπική λατρεία από το ακροατήριό του, με πανό που αγγίζουν τα όρια του ύμνου. Η απάντησή του, δηλωτική της απόλαυσης του ρόλου του.
«Θα γίνει ολόκληρο μυθιστόρημα, αν γράψω για σένα», «Στο πιο τρυφερό σημείο της καρδιάς μου, έχεις μια βαθιά θέση», έγραφαν τα πανό με τον Ταγίπ Ερντογάν να απαντά προς τους νέους: “Γράψε αυτό το μυθιστόρημα το συντομότερο δυνατό, αλλά μην ξεχάσεις να μου το στείλεις”.
Ο Τιμούρ (Τamerlane) ήταν ο μογγολικής καταγωγής στρατηλάτης που νίκησε τους Οθωμανούς στη Μάχη της Άγκυρας το 1402 και αιχμαλώτισε τον Βαγιαζήτ Α'. Η ήττα αυτή βύθισε προσωρινά την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε πολιτικό χάος. Η αναφορά του Ερντογάν στον Τιμούρ λειτουργεί ωστόσο ως εργαλείο εθνικής ενδυνάμωσης: ακόμη κι από την πιο ταπεινωτική ήττα, η «ιερή τουρκική ψυχή» –όπως τη βλέπει– αναγεννάται.