Ενδογενή παραίτηση από το γεωπολιτικό πλεονέκτημα χαρακτηρίζει την τουρκική απραξία στην Ανατολική Μεσόγειο η εθνικιστική αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ της στην Τουρκία

Ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εδραιώσει τον ρόλο της Τουρκίας ως ουδέτερου διαμεσολαβητή στο ουκρανικό ζήτημα, φιλοξενώντας κρίσιμες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό δεν του... χαρίζεται. Κύκλοι του εθνικιστικού και κεμαλικού κατεστημένου επικρίνουν το γεγονός ότι η Άγκυρα εμφανίζεται, κατά την άποψή τους, «παραχωρητική» ή «παθητική» έναντι των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τίτλο «Αφήσαμε στο Ισραήλ και τους Ε/Κ το φυσικό αέριο που θα μας έφτανε για 572 χρόνια», η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού δημοσιεύει σήμερα εκτενές ρεπορτάζ, με σφοδρή κριτική για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι: «Το θέλησαν οι ΗΠΑ, ξεχάσαμε τη Συρία, το θέλησε η ΕΕ, αποσυρθήκαμε από την Ανατολική Μεσόγειο» και εστιάζει σε μια φερόμενη γεωπολιτική στροφή της Τουρκίας προς εσωστρεφείς επιλογές, την ώρα που το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα προωθούν τον αγωγό EastMed, με προοπτική το φυσικό αέριο να φθάσει στην Ευρώπη το 2027.

Η εθνικιστική Σοζτζού ανασύρει ξανά το αφήγημα της εθνικής απώλειας. Η Τουρκία, υποστηρίζει, παραδίδει τον πλούτο της Μεσογείου στους άλλους και στερείται φωνής σε μια ενεργειακή συμφωνία ιστορικής σημασίας. Οι καταγγελίες γίνονται εντονότερες ενόψει της στρατηγικής απομόνωσης των τουρκικών αγωγών TANAP και TurkStream, την ώρα που τα πλοία γεωτρήσεων της Άγκυρας «σαπίζουν» στη Μαύρη Θάλασσα

«Κάθεται ο στόλος – χάνεται ο θησαυρός»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «έρευνες έχουν δείξει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές μας ανάγκες για 572 χρόνια. Ενώ οι χώρες της περιοχής κάνουν γεωτρήσεις, η Άγκυρα απλώς μένει θεατής στα όσα συμβαίνουν».

Και προσθέτει ότι «σε 2 χρόνια η ΕΕ θα έχει εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο. Όταν το Ε/Κ αέριο φτάσει στην Ευρώπη το 2027 και το ισραηλινό αέριο το 2030, οι γραμμές TANAP και TurkStream της Τουρκίας θα διακοπούν».

Η αντιπολιτευόμενη αφήγηση αναδεικνύει ως κρίσιμο σημείο την απουσία γεωτρήσεων στο 5ο τεμάχιο της Κύπρου.

«Η Άγκυρα υποχώρησε ακόμη κι από το δικαίωμά της να κάνει γεώτρηση στο 5ο οικόπεδο στην Κύπρο, ο γιγάντιος στόλος μας κρατείται σε αναμονή στη Μαύρη Θάλασσα».

«Αναξιοποίητος στόλος πλοίων υψηλής τεχνολογίας»

Οι λεζάντες του ρεπορτάζ ενισχύουν την εικόνα της φερόμενης ενεργειακής εγκατάλειψης:

«Βρήκε φυσικό αέριο στο 5ο τεμάχιο: Το Ε/Κ σκάφος Valaris DS-9 βρήκε φυσικό αέριο στο 5ο τεμάχιο και στις 15 Απριλίου προχώρησε στο 10ο οικόπεδο».
«Τα υψηλής τεχνολογίας τουρκικά γεωτρύπανα πλοία Fatih, Yavuz, Kanuni και Αμπντουλχαμίντ Χαν κρατούνται εδώ και μήνες στη Μαύρη Θάλασσα».
«Καθώς κάθονται 5 πλοία ερευνών πετρελαίου και σεισμικών ερευνών: Χάνουμε πετρέλαιο που θα έφτανε για 572 χρόνια».

Γεωλογικοί θησαυροί χωρίς τουρκική συμμετοχή

Και παράλληλα, οι αριθμοί εντυπωσιακοί, αλλά αδρανείς:

«Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων που ισοδυναμούν με περίπου 30 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Η τρέχουσα αξία τους ξεπερνά το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια».

Παρότι εταιρείες όπως Shell, BP και Noble Energy αναπτύσσουν δραστηριότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα, «τα σεισμογραφικά και γεωτρύπανα πλοία της Τουρκίας εδώ και μήνες κάνουν κρουαζιέρες αντί να παράγουν».

Το USGS υπολογίζει ότι υπάρχουν 10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο Λεβάντε και στο Δέλτα του Νείλου.

«Αυτό είναι ισοδύναμο με τις ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο για 572 χρόνια και της Ευρώπης για 30 χρόνια», αναφέρει η Σοζτζού και συνεχίζει: «Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχουν αποθέματα αργού πετρελαίου αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ανοικτά της Κύπρου... Ωστόσο, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη κάποιο σοβαρό πρόγραμμα επενδύσεων ή γεωτρήσεων σε αυτά τα κοιτάσματα».

Η ημερομηνία-κλειδί είναι, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το 2027, όταν «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταματήσει να εισάγει ενέργεια από τη Ρωσία και θα τεθεί σε λειτουργία ένας νέος αγωγός μέσω Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, αφήνοντας έτσι εκτός λειτουργίας τους αγωγούς που περνούν από την Τουρκία».

Η Σοζτζού επαναφέρει στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της ΕΕ τον αγωγό EastMed, ο οποίος θα εκτείνεται από Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα προς την Ευρώπη και καταλήγει: «Σε όλα αυτά τα σενάρια, η Τουρκία μένει εκτός. Επιπλέον, θα μείνουν εκτός λειτουργίας και οι υφιστάμενοι αγωγοί της Τουρκίας».

Διαβάστε επίσης: Τετ α τετ Προέδρου Χριστοδουλίδη με Ερντογάν - Τι συζήτησαν (PICS)