Κατά την ομιλία του στην 6η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα της Αλβανίας, ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να αναδείξει τον ρόλο της χώρας του ως ενδιάμεσος δίαυλος ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη, ενώ υποστήριξε ότι για πρώτη φορά από το 2022 υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για ειρήνη.
Ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξει μια ειρηνική λύση.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην Ουκρανία για τη σιωπή των όπλων και τη δημιουργία μιας βάσης ειρήνης.
Όπως και στο παρελθόν, συμβάλλουμε σε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, δίνοντας προτεραιότητα σε μια συνολική κατάπαυση του πυρός.
Η ενθάρρυνση των μερών χωρίς να τους επιβάλλεται κάποια διαδικασία είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε σειρά επαφών που είχε με ηγέτες, παρουσιάζοντας την Τουρκία ως διπλωματικό κόμβο ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.
«Είχαμε ξεχωριστές συνομιλίες με τον κ. Τραμπ, τον κ. Πούτιν και τον κ. Ζελένσκι.
Ο κ. Μακρόν και η κα. Μελόνι μου τηλεφώνησαν», ανέφερε.
Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Άγκυρα και αποκάλυψε τη μορφή των συνομιλιών που λαμβάνουν σήμερα χώρα στην Κωνσταντινούπολη.
«Ο Ζελένσκι ήταν χθες στην Άγκυρα.
Μετά τη συνάντησή μαζί του, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τεχνικές συνομιλίες.
Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, άνοιξε ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για να σταματήσει η αιματοχυσία.
Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται επί του παρόντος στην Κωνσταντινούπολη υπό την προεδρία του υπουργού των Εξωτερικών μου μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας».
Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της στιγμής, κάλεσε τους εταίρους να υποστηρίξουν την προσπάθεια.
«Πιστεύω ότι αυτό δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο.
Σε αυτό το στάδιο, βασιζόμαστε στην υποστήριξη όλων των εταίρων μας εδώ για να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την ταχεία εγκαθίδρυση της ειρήνης.
Όπως δηλώνω πάντα, δεν θα υπάρξουν χαμένοι σε μια δίκαιη ειρήνη.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει το καθήκον της σε αυτή τη διαδικασία».
Ευχαριστώ σε Τραμπ για Συρία
Για το Συριακό, ο Τούρκος πρόεδρος επικρότησε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την άρση των κυρώσεων και ζήτησε οικονομική στήριξη για την ανασυγκρότηση.
«Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, κ. Τραμπ, ότι θα άρει τις κυρώσεις κατά της Συρίας είναι ένα πολύτιμο βήμα για την ευημερία της Συρίας το συντομότερο δυνατό.
Με την απόφασή του αυτή, ο κ. Τραμπ απέδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία που αποδίδει στην περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη.
Κατά τον ίδιο τρόπο, αναμένουμε οικονομική υποστήριξη για ανασυγκρότηση.
Φυσικά, η στήριξη αυτή θα επιταχύνει επίσης την εθελοντική, αξιοπρεπή και ασφαλή επιστροφή των Σύρων εκτός της χώρας».
Στον ενεργειακό τομέα, η Τουρκία προβάλλεται ως αναδυόμενο ενεργειακό κέντρο, με τον Ερντογάν να δηλώνει:
«Με τις επενδύσεις μας τα τελευταία δέκα χρόνια και τις συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου, πλησιάζουμε βήμα προς βήμα το στόχο μας να καταστήσουμε τη χώρα μας σημαντικό ενεργειακό κέντρο για την περιφερειακή γεωγραφία».