Από τον Απρίλιο του 2023, ο πόλεμος στο Σουδάν μεταξύ του κυβερνητικού στρατού (SAF) και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) να βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Middle East Eye, ΗΑΕ κατηγορούνται ότι εξοπλίζουν τη RSF, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, με κινεζικά drones τύπου FH-95, κατευθυνόμενες βόμβες και οβιδοβόλα, τα οποία φέρεται να φτάνουν μέσω βάσεων σε Ουγκάντα και Σομαλία. Παρά τις αποκαλύψεις από παρατηρητήρια και οργανώσεις όπως το Yale Humanitarian Research Lab και τη Διεθνή Αμνηστία, τα ΗΑΕ συνεχίζουν να αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη.
Η Τουρκία, αν και αρχικά προσπάθησε να κρατήσει ουδέτερη στάση, ξεκίνησε να στηρίζει έμπρακτα τον κυβερνητικό στρατό προμηθεύοντας τον με τουρκικά drones TB2 Bayraktar, καθώς η επιρροή των Εμιρατινών στη RSF ενισχυόταν. Στις 3 Μαΐου 2025, τουρκικά drones χτύπησαν στρατιωτικό αεροσκάφος της RSF στο αεροδρόμιο της Νυάλα, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων μαχητών και ξένων πολιτών, περιλαμβανομένων Εμιρατινών και μισθοφόρων από άλλες χώρες. Την επόμενη ημέρα, ξεκίνησε εκστρατεία αεροπορικών επιθέσεων στην πόλη Πορτ Σουδάν, προσωρινή έδρα της κυβέρνησης, με σοβαρές καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές: το διεθνές αεροδρόμιο, λιμάνι, σταθμό ενέργειας και διπλωματικές εγκαταστάσεις. Οι επιθέσεις αποδόθηκαν στα ΗΑΕ, παρά την επίσημη καταδίκη τους, και οδήγησαν τη σουδανική κυβέρνηση να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Άμπου Ντάμπι.
Η κατάσταση αυτή κλιμακώνει περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τα ΗΑΕ, οι οποίες έχουν ήδη ιστορικό αντιπαράθεσης, όπως συνέβη και στη Λιβύη το 2020. Στην περίπτωση του Σουδάν, η διαμάχη λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά περιφερειακού πολέμου. Η Άγκυρα υποψιάζεται ότι τα ΗΑΕ βρίσκονται πίσω και από διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών στον ξένο Τύπο σχετικά με τις τουρκικές εξαγωγές drones. Την ίδια στιγμή, πηγές αναφέρουν ότι οι Εμιρατινοί χρησιμοποιούν λιμάνια όπως το Μποσάσο στη Σομαλία για να μετακινούν εξοπλισμό και προσωπικό της RSF, ενώ μισθοφόροι μεταφέρονται από και προς την Αφρική για λογαριασμό της παραστρατιωτικής οργάνωσης.
Η τουρκική κυβέρνηση, παρά τις αρχικές προσπάθειες διαμεσολάβησης, έχει πλέον εμπλακεί ενεργά στη σύγκρουση, καθώς βλέπει πως τα ΗΑΕ υπονομεύουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης της περιοχής μέσω στρατιωτικής στήριξης σε μια δύναμη που έχει κατηγορηθεί για γενοκτονία, ειδικά κατά της κοινότητας των Μασαλίτ στο Νταρφούρ. Ο Σουδανός πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε ότι η σύγκρουση εξελίσσεται πλέον σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο με άμεση εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων, υπονοώντας ότι η στρατιωτική αντίδραση των ΗΑΕ ήταν προσωπική και αποφασιστικής φύσης.
Καθώς η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Άμπου Ντάμπι αυξάνεται, και με την ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν να επιδεινώνεται, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία μια διαμάχη που ξεπερνά τα σύνορα του Σουδάν και απειλεί την ευρύτερη σταθερότητα στην Ανατολική Αφρική και τον Αραβικό Κόλπο.