Η Ελβετία συχνά παρουσιάζεται ως η χώρα που «εφηύρε τη δημοκρατία». Αν και η δήλωση αυτή δεν ανταποκρίνεται ιστορικά στην παγκόσμια γέννηση του δημοκρατικού πολιτεύματος, εκφράζει μια συμβολική αφήγηση εθνικής ταυτότητας και υπερηφάνειας γύρω από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ελβετικής πολιτειακής οργάνωσης.

Αυτό έγινε και στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision στην Ελβετία, όταν οι παρουσιάστριες κατά τη διάρκεια του interval act ισχυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα τους εφηύρε τη Δημοκρατία.

Ειδικότερα, αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι εμφανίσεις και καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας του κοινού, οι παρουσιάστριες Hazel Brugger και Sandra Studer παρουσίασαν στο κοινό με ένα χιουμοριστικό τρόπο όλα όσα ανακάλυψαν οι Ελβετοί στην ιστορία τους, για να καταλήξουν πως το σημαντικότερο από όλα ήταν η δημιουργία του διαγωνισμού της Eurovision από αυτούς πριν από 70 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Eurovision 2025: Εκτός τελικού η Κύπρος-Ποιες είναι οι 10 χώρες που προκρίθηκαν

Το σχετικό απόσπασμα στο 5:05:

Η Ελβετική Άμεση Δημοκρατία

Η σύγχρονη Ελβετία έχει αναπτύξει ένα από τα πιο προχωρημένα και συστηματικά μοντέλα άμεσης δημοκρατίας στον κόσμο.

Οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων: Υποβάλλουν λαϊκές πρωτοβουλίες για τροποποιήσεις του Συντάγματος. Μπορούν να προκαλέσουν δημοψηφίσματα για την ακύρωση νόμων που ψήφισε το κοινοβούλιο. Ψηφίζουν τακτικά για τοπικά, καντονιακά και ομοσπονδιακά ζητήματα. Το σύστημα αυτό ενισχύθηκε θεσμικά μετά την Ομοσπονδιακή Συνταγματική Μεταρρύθμιση του 1848, ενώ έχει βαθιές ρίζες στη λαϊκή συνέλευση των κοινοτήτων και σε παραδοσιακές πρακτικές αυτοδιοίκησης.

Η πραγματική «εφεύρεση» της δημοκρατίας τοποθετείται στην Αρχαία Αθήνα, όπου θεσμοθετήθηκε η έννοια της πολιτικής συμμετοχής όλων των πολιτών. Ωστόσο, η Ελβετία έχει πράγματι συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και τη θεσμική ενίσχυση της δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εισάγοντας μηχανισμούς που φέρνουν την πολιτική πιο κοντά στους πολίτες. Όταν λοιπόν Ελβετοί ισχυρίζονται ότι «εφηύραν τη δημοκρατία», δεν εννοούν ότι δημιούργησαν το πολιτειακό σύστημα πρώτοι στην ιστορία. Αντιθέτως, υπογραμμίζουν τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τη δημοκρατία: χωρίς ισχυρή κεντρική εξουσία, με ευρεία συμμετοχή, ουδετερότητα και πολιτική σταθερότη»