Σε ένα υπόγειο εργαστήριο στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ, επιστήμονες προσπαθούν να απαντήσουν σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της επιστήμης: Γιατί υπάρχει το Σύμπαν; Παράλληλα, Ιάπωνες επιστήμονες εργάζονται στον ίδιο στόχο και βρίσκονται μερικά χρόνια πιο μπροστά.

Οι υπάρχουσες θεωρίες δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί δημιουργήθηκαν οι πλανήτες, τα άστρα και οι γαλαξίες. Οι δύο ομάδες κατασκευάζουν ανιχνευτές για να μελετήσουν ένα υποατομικό σωματίδιο που ονομάζεται νετρίνο, με την ελπίδα να βρουν απαντήσεις. Οι Αμερικανοί εργάζονται στο πείραμα DUNE (Deep Underground Neutrino Experiment), 1.500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Η θεωρία λέει πως όταν δημιουργήθηκε το Σύμπαν, δημιουργήθηκαν ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης, οι οποίες θα έπρεπε να εξουδετερωθούν μεταξύ τους. Όμως, η ύλη επικράτησε – και αυτό είναι το μυστήριο που προσπαθούν να λύσουν. Οι επιστήμονες θα στείλουν δέσμες νετρίνων και αντινετρίνων από το Ιλινόις προς τη Νότια Ντακότα, μελετώντας πώς αλλάζουν κατά τη διαδρομή και αν διαφέρουν οι μεταβολές τους.

Παράλληλα, στην Ιαπωνία κατασκευάζεται το Hyper-Kamiokande (Hyper-K), ένας μεγαλύτερος και πιο εξελιγμένος ανιχνευτής από τον υπάρχοντα Super-K, με στόχο την ίδια αναζήτηση. Το ιαπωνικό έργο θα ξεκινήσει νωρίτερα, όμως σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, ίσως δεν έχει όλα τα δεδομένα για πλήρη κατανόηση της συμπεριφοράς των νετρίνων.

Η παγκόσμια αυτή επιστημονική συνεργασία ίσως οδηγήσει τελικά σε απαντήσεις για τη δημιουργία του Σύμπαντος και το γιατί υπάρχουμε – αλλά τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε μερικά χρόνια.