Σιωπηλοί οι γείτονες μπροστά στα ελληνο-αιγυπτιακά καλώδια

Παρά τον εμφανή γεωπολιτικό αντίκτυπο της επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι στην Αθήνα και της υπογραφής της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Συνεργασίας με την Ελλάδα, ο τουρκικός τύπος, εν γένει, αντιμετώπισε την είδηση με εμφανή σχολιαστική φειδώ. 

Αν εξαιρεθούν η Γενί Σαφάκ και η Αϊντινλίκ, καθώς και η ιστοσελίδα της τουρκικής υπηρεσίας του Euronews, τα υπόλοιπα τουρκικά ΜΜΕ είτε αγνόησαν την επίσκεψη, είτε επέλεξαν μια στεγνή αναπαραγωγή των γεγονότων, χωρίς αξιολογικές κρίσεις.

Το ενεργειακό καλώδιο των 3.000 MW

Στο ρεπορτάζ του τουρκικού Euronews με τίτλο «Ελλάδα και Αίγυπτος επιβεβαιώνουν σχέδια για υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 1000 χιλιομέτρων», γίνεται εκτενής αναφορά στην τεχνική και οικονομική διάσταση του σχεδίου, χωρίς καμία γεωπολιτική αποτίμηση ή αιχμή.

Η τουρκική έκδοση του ευρωπαϊκού δικτύου καταγράφει με ουδετερότητα τις δηλώσεις του Μητσοτάκη και του Σίσι για το έργο, εστιάζοντας στη χρηματοδότηση της ΕΕ, στη σημασία του καλωδίου για την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης και στη φιλοδοξία να τεθεί σε λειτουργία εντός πενταετίας.

Η Αϊντινλίκ -όπως πάντα- διαβάζει πίσω από τις γραμμές

Μοναδική εφημερίδα που προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ήταν η εθνικιστική Αϊντινλίκ με το τίτλο «Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας». Στο ρεπορτάζ της, παρότι υιοθετεί έναν πληροφοριακό τόνο, αφήνει να διαφανεί η σημασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Σίσι σε περιφερειακό επίπεδο. Καταγράφει δηλώσεις που υποδηλώνουν κοινή ανησυχία για τη Γάζα, την περιφερειακή ασφάλεια και την ενέργεια, χωρίς όμως ρητή κριτική για την ενεργειακή συνεργασία.

Πέρα από την καταγραφή της πέμπτης επίσκεψης του Σίσι στην Ελλάδα, τονίζει την επιθυμία του Καΐρου για ειρήνη στη Γάζα και αποτροπή μετακίνησης Παλαιστινίων. Το ρεπορτάζ, ωστόσο, εστιάζει περισσότερο στη διάσταση της συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου μέσω Ελλάδας και λιγότερο στην όποια επίπτωση για την Τουρκία, δείγμα μιας ίσως προσωρινής αποστασιοποίησης από το θέμα.

Η αφωνία των μεγάλων ΜΜΕ

Η αναφορά, επίσης, της Γενί Σαφάκ είναι περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική, αφού το ρεπορτάζ της δεν διαθέτει σχολιασμό.

Η απουσία οποιουδήποτε σχολιασμού από μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ, ωστόσο, προκαλεί εντύπωση, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Τουρκίας-Ελλάδας-Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η σημερινή ουδετερότητα ίσως μαρτυρά στροφή στην επικοινωνιακή τακτική της Άγκυρας ή, απλώς, σιωπηρή αποδοχή της ενίσχυσης της ελληνο-αιγυπτιακής σχέσης.

Σχετικά ρεπορτάζ από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ:

Γενί Σαφάκ, με τίτλο «Ελλάδα και Αίγυπτος ‘Στρατηγικοί Εταίροι’».

-ι/σ της ε/φ Χουριέτ, με τίτλο «Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι στην Ελλάδα».

-ι/σ του τηλεοπτικού καναλιού NTV, με τίτλο «Ο Σίσι στην Αθήνα: Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπογράφουν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας».

-ι/σ του τηλεοπτικού καναλιού Star, με τίτλο «Αίγυπτος και η Ελλάδα δίνουν έμφαση στη συνεργασία! Η προσοχή στρέφεται στα νότια της Κρήτης».

Και από αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ:

-ι/σ της ε/φ Σοζτζού, με τίτλο «Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας».

Και, η ανεξάρτητη ειδησεογραφική ι/σ T24, με τίτλο «Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη στην Αθήνα».