Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς χαρακτήρισε την Τρίτη τους δασμούς των ΗΠΑ άδικους και ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αισθάνεται ότι βρίσκεται υπό πίεση να αποδεχθεί μια άδικη εμπορική συμφωνία. Ταυτόχρονα, τόνισε από το Στρασβούργο ότι άλλοι εμπορικοί εταίροι είναι πολύ πρόθυμοι να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για τα εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ και παγκόσμιες ευκαιρίες για την ΕΕ,  οι ευρωβουλευτές κάλεσαν για ενιαία προσέγγιση απέναντι στους αμερικανικούς δασμούς, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της ΕΕ και χρειάζονται διαπραγματεύσεις.

«Δεν νιώθουμε αδύναμοι. Δεν αισθανόμαστε να βρισκόμαστε υπό πίεση να αποδεχθούμε μια συμφωνία που δεν θα είναι δίκαιη για εμάς», δήλωσε ο κ. Σέφκοβιτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Μπορώ να σας πω ότι τα τηλέφωνά μας δεν σταματούν να χτυπούν γιατί όλοι θέλουν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», πρόσθεσε.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν 25% δασμούς στις εισαγωγές σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα, καθώς και «αμοιβαίους» δασμούς που ανέρχονται στα 10% σε σχεδόν όλα τα άλλα αγαθά, οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξηθούν στο 20% μετά την 90ήμερη παύση που έδωσε ο Πρόεδρος Τραμπ.

Στις αρχικές του δηλώσεις, ο κ. Σέφκοβιτς ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οικοδομήσει μαζί με τις ΗΠΑ την μεγαλύτερη διμερή και επενδυτική σχέση στον κόσμο. «Σήμερα, η ΕΕ είναι μακράν ο πιο σημαντικός εμπορικός συνεργάτης των ΗΠΑ. Το εμπόριό μας σε αγαθά και υπηρεσίες έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ξεπερνώντας το 1,7 τρις ευρώ το 2023, με 851 δισεκατομμύρια ευρώ σε εμπόριο αγαθών και 746 δισεκατομμύρια ευρώ σε υπηρεσίες.

"Για μας, η Αμερική είναι ο μεγαλύτερός μας εμπορικός εταίρος. Οι επιχειρήσεις μας έχουν επενδύσει έντονα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού", είπε. Οι συνολικές διμερείς επενδύσεις έφθασαν 5,3 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2022 ενώ οι επενδύσεις της ΕΕ στις ΗΠΑ υπολογίζονται στα 2,7 τρισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας τις εταιρείες της ΕΕ τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, τόνισε πως ευρωπαϊκές εταιρείες και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις απασχολούν άμεσα 3,4 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ, ενώ εκατομμύρια ακόμη Αμερικανοί εργαζόμενοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι κερδίζουν έμμεσα. Το εμπόριο και οι επενδύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ αποτελούν βασικούς πυλώνες της κοινής μας ευημερίας, της τεχνολογίας και της έρευνας, καθώς και θεμελιώδη στοιχεία της οικονομικής μας ασφάλειας, ανέφερε ο κ. Σέφκοβιτς.  Είναι φανερό πως έχουμε κοινά συμφέροντα στην καλλιέργεια και περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών μας δεσμών και στη δημιουργία μιας ισχυρότερης σχέσης και συνεργασίας", είπε.

Ο κ. Σέφκοβιτς δήλωσε ότι οι εμπορικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ «βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε έντονη δύσκολη φάση». Οι ΗΠΑ έχουν μονομερώς αυξήσει σημαντικά τους δασμούς εισαγωγής στα ευρωπαϊκά αγαθά. Αυτοί οι φόροι είναι αδικαιολόγητοι και προκαλούν οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, επηρεάζουν τις παγκόσμιες αγορές, βλάπτουν τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες, τους εργαζόμενους και τους αγρότες, και δημιουργούν αβεβαιότητα για τις διατλαντικές επενδύσεις, αυξάνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και αυξάνοντας τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν προσωρινά μειώσει τους γενικούς πρόσθετους δασμούς από 20% σε 10%, και δήλωσε ότι η ΕΕ έχει δείξει σημαντική καλή θέληση, παγώνοντας για 90 ημέρες τις αντισταθμιστικές της ενέργειες σχετικά με τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. «Με αυτήν την παύση, θέλουμε να δώσουμε χώρο για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, οι δασμοί των ΗΠΑ καλύπτουν ακόμη 380 δισεκατομμύρια ευρώ των εξαγωγών της ΕΕ στις ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στο 70% των συνολικών εξαγωγών μας, με ποσοστά μεταξύ 10% και 25%. Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω δασμοί από τις ΗΠΑ, παρόλο που η Ουάσιγκτον έχει αναγνωρίσει ότι η ΕΕ δεν αποτελεί πρόβλημα και μάλιστα μοιράζεται πολλά κοινά ζητήματα».  

«Έτσι, πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η κατάσταση ως έχει δεν είναι αποδεκτή και δεν μπορούμε να μείνουμε άπρακτοι», τόνισε.

Ο κ. Σέφκοβιτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προετοιμάσει αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς, με όλες τις επιλογές να βρίσκονται στο τραπέζι. Ο επικεφαλής του τομέα εμπορίου της ΕΕ ανέφερε ότι οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν τώρα το 70% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 97% μετά από τις έρευνες που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σε σχέση με τα φάρμακα, τους ημιαγωγούς και άλλα προϊόντα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε ότι η ξεκάθαρη και προτιμώμενη λύση της ΕΕ παραμένει η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ. 

"Τώρα χρειάζεται να δείξουν οι ΗΠΑ την ετοιμότητά τους να προχωρήσουμε προς μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση," δήλωσε στην συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Σέφκοβιτς ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιοποιήσει την παύση μέχρι τις 8 Ιουλίου για να προετοιμάσει περαιτέρω μέτρα και να διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού αν οι διαφωνίες συνεχιστούν.

"Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι," τόνισε ο κ. Σέφκοβιτς. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα προσφέρει προστασία από πιθανές αυξήσεις στις εισαγωγές λόγωτης κατάστασης στο εμπόριο που προκαλείται από τους δασμών του Τραμπ, και ότι μια ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση αυτής της κατάστασης θα παρουσιάσει τα πρώτα της αποτελέσματα στα μέσα Μαΐου.

Εξάλλου, ο Πολωνός Υπουργός για θέματα ΕΕ, Ανταμ Σλάμπκα, η χώρα του οποίου προεδρεύει την ΕΕ αυτό το εξάμηνο, δήλωσε στη συζήτηση ότι η εμπορική και επενδυτική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ είναι η πιο πολύτιμη στον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, "λυπούμαστε βαθύτατα για τις πρόσφατες αυξήσεις των αμερικανικών δασμών που εφαρμόζονται σε ένα πολύ ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών αγαθών. Πιστεύουμε ότι η επιβολή επιπλέον δασμών, είναι αδικαιολόγητη και αυθαίρετη".

O κ. Σλάμπκα δήλωσε ότι σε εποχές αυξανόμενης αβεβαιότητας, η ενιαία αγορά αποτελεί ζωτική πηγή σταθερότητας και αντοχής. Η νέα κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, είπε, προσφέρει επιπλέον μια αίσθηση επείγοντος στην εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής συμφωνίας για την ανταγωνιστικότητα και για αυτόν τον λόγο «θα ενισχύσουμε τη δουλειά μας στο Συμβούλιο προς την κατάργηση των υπόλοιπων εμποδίων για τη σωστή λειτουργία της ενιαίας αγοράς μας και την ενίσχυση των δυνατοτήτων της».

Γι’ αυτόν τον λόγο, το θέμα της πιθανής εμπορικής εκτροπής παραμένει σταθερά στο προσκήνιο, είπε, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο «συμφωνεί για τη σημασία της εμβάθυνσης των υφιστάμενων συνεργασιών μας σε όλο τον κόσμο, καθώς και της σύναψης νέων συμφέρουσων συμφωνιών».

Εκ μέρους της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Jörgen Warborn δήλωσε ότι τα ασταθή εμπορικά μέτρα του Τραμπ προκάλεσαν σοβαρή αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Μέσα σε αυτό το διάστημα των 90 ημερών, πρέπει να προετοιμάσουμε μια ισχυρή, μετρημένη και ενιαία απάντηση». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα για την στρατηγική τοποθέτηση της Ευρωπης - να ενισχύσουμε την ενιαία αγορά, να διαπραγματευτούμε και να κυρώσουμε περισσότερες ελεύθερες εμπορικές συμφωνίες...και να επαναφέρουμε την ηγεσία στον ΠΟΕ (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου), διότι χρειαζόμαστε το διεθνές σύστημα βασισμένο σε κανόνες, όταν υπάρχει απρόβλεπτη κατάσταση στον κόσμο».

Η Iratxe García Pérez, εκ μέρους της Συμμαχίας Προοδευτικών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), καταδίκασε την απειλή του Τραμπ για τη διεθνή σταθερότητα και τις ευρωπαϊκές αξίες μέσω αδικαιολόγητων δασμών, εκβιασμών και τακτικών εμπορικού πολέμου.

Τόνισε τη σημασία μιας αποφασιστικής απάντησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, ενίσχυσης της εσωτερικής αγοράς και διαφοροποίησης των παγκόσμιων συνεργασιών. Επιβεβαίωσε ότι η δέσμευση της ΕΕ στη νομιμότητα και τις δημοκρατικές αρχές δεν είναι διαπραγματεύσιμη, προειδοποιώντας κατά του εκβιασμού και υπογραμμίζοντας την ανάγκη υπεράσπισης των βασικών αξιών του ευρωπαϊκού εγχειρήματος εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων.

Εκ μέρους της Ομάδας Πατριώτες για την Ευρώπη, ο Jordan Bardella προειδοποίησε ότι οι δασμοί του Τραμπ απειλούν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και οικονομίες, δημιουργώντας αστάθεια.

Έκανε έκκληση για μια ισχυρή αντίδραση, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων δασμών και στρατηγικής ανεξαρτησίας, ιδίως στη γεωργία, την αυτοκινητοβιομηχανία και το χάλυβα. Ο κ. Bardella μίλησε για μεταρρυθμίσεις στους πράσινους κανόνες, τις ενεργειακές πολιτικές και τις δημόσιες προμήθειες, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από εξωτερικές δυνάμεις. Είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει, να δράσει αποφασιστικά και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αλλιώς κινδυνεύει να μείνει πίσω στην ιστορία.

Ο Nicola Procaccini από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, επεσήμανε την ανάγκη για δίκαιες εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ χωρίς δασμούς, τονίζοντας ότι οι τωρινές δασμολογικές πρακτικές είναι αντιπαραγωγικές.

Μίλησε για "ευρωπαϊκή υποκρισία" σχετικά με τις ενέργειες εισαγωγής ενέργειας, σημειώνοντας την εξάρτηση της Γαλλίας και της Ισπανίας από το ρωσικό LNG. Υποστήριξε την κατάργηση των δασμών του Green Deal για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κάλεσε την ΕΕ να προωθήσει ανοικτές αγορές, να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενότητα και να αποφύγει συμμαχίες με αυταρχικά καθεστώτα όπως η Κίνα ή η Βόρεια Κορέα, εστιάζοντας στην στρατηγική ανεξαρτησία και το δίκαιο εμπόριο.

Η Valérie Hayer, εκ μέρους της Ομάδας Ανανεώστε την Ευρώπη, δήλωσε ότι ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ απειλεί την ταυτότητα, τις αξίες και την ευημερία της Ευρώπης.

Κάλεσε την ΕΕ να υπερασπιστεί τον εαυτό της με εργαλεία που διαθέτει για δίκαιο εμπόριο, συνεργασία και στρατηγική ανεξαρτησία. Υπογραμμίσε τη σημασία του ρυθμισμένου, αμοιβαίου παγκόσμιου εμπορίου για σταθερότητα και ανάπτυξη. Η ισχυρή αγορά, το νομικό πλαίσιο και η δέσμευση στην κυριαρχία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και την οικοδόμηση ενός νέου, ανθεκτικού παγκόσμιου συστήματος, πρόσθεσε.

Ο Bas Eickhout, εκπρόσωπος της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, δήλωσε ότι «οι παράνομοι δασμοί που επιβάλλει και ανακοινώνει η Κυβέρνηση Τραμπ δεν θα πλήξουν μόνο τους Ευρωπαίους, αλλά και τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Ο Τραμπ παίζει ένα ανόητο αλλά επικίνδυνο παιχνίδι», είπε.

Πρόσθεσε πως αν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν – και ο Επίτροπος το είχε ήδη δηλώσει – η ΕΕ πρέπει να δείξει τη δύναμή της και να ανταποδώσει αποφασιστικά. Έχουμε τα εργαλεία για αυτό. Πρότεινε μια στρατηγική που θα κάνει την Ευρώπη πιο δυνατή και ανθεκτική στον νέο, χαοτικό κόσμο που ζούμε και βασίζεται σε τρεις αρχές: Πρώτον, πρέπει να οικοδομήσουμε μια "Ευρωπαϊκή" ταυτότητα, καθώς είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από τις ΗΠΑ σε ενεργειακά, αμυντικά, χρηματοοικονομικά και ψηφιακές υπηρεσίες. Δεύτερον, πρέπει να αγοράζουμε ευρωπαϊκά. Και τρίτον, πρέπει να προστατεύσουμε την  Ευρώπη, τις αξίες και τη βιομηχανία μας".

Ο Martin Schirdewan, εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς, είπε ότι ο Τραμπ έχει προκαλέσει ολοκληρωτικό χάος στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες είναι ήδη προβλέψιμες: η οικονομική παραγωγή θα μειωθεί και οι τιμές θα αυξηθούν. Οι εργάτες και αυτοί με λίγα χρήματα θα υποστούν τα περισσότερα. Ο λαϊκισμός της δεξιάς του Τραμπ, κατά την έκφρασή του, προωθεί πολιτικές που ευνοούν βιομηχανίες όπως τα όπλα, η ενέργεια και η Big Tech, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε, φαίνεται να αγνοεί αυτήν την πραγματικότητα.

Είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να χτίσει ένα σύστημα εμπορίου βασισμένο σε κανόνες και δίκαιο και με συνεργάτες όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα. "Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη δημοκρατία και τα κοινά συμφέροντα, αντί να εξυπηρετούμε ολιγάρχες", είπε.

Ο Rene Aust, εκ μέρους της ομάδας ESN (Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών), είπε ότι όταν μια χώρα εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες, καθίσταται αδύναμη εξωτερικά και η Κυβέρνησή των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ προσπαθεί να αναγκάσει την Ευρώπη να αγοράζει περισσότερο αμερικανικό αέριο, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές ενέργειας που βλάπτουν τη βιομηχανία, τις οικογένειες και την ευημερία μας. Μίλησε επίσης για «αποτυχημένες» εμπορικές πολιτικές έναντι της Κίνας, της Ινδίας και της Αφρικής από πλευράς ΕΕ.

«Σήμερα, μας λείπουν οι συνεργάτες που χρειαζόμαστε για να διαπραγματευτούμε δυνατά με τις ΗΠΑ. Χωρίς επιλογές, δεν έχουμε διαπραγματευτική δύναμη. Η ευρωπαϊκή αλαζονεία απομόνωσε την Ήπειρό μας. Χρειαζόμαστε συνεργασίες και συμμαχίες, όχι αντιπαραθέσεις και εχθρούς», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να μιλάει με μια φωνή στο εμπόριο, αλλά αυτό απαιτεί να σταματήσει η εσωτερική διχογνωμία.

Πηγή: ΚΥΠΕ