Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την Τετάρτη σοβαρές ανησυχίες για τις πρόσφατες περικοπές χρηματοδότησης των ΗΠΑ στα προγράμματα καταπολέμησης της φυματίωσης.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, αυτές οι περικοπές απειλούν να ανατρέψουν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη μάχη κατά της πιο θανατηφόρας μολυσματικής ασθένειας παγκοσμίως.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι παγκόσμιες προσπάθειες έχουν σώσει πάνω από 79 εκατομμύρια ζωές, με 3,65 εκατομμύρια θανάτους να αποτρέπονται μόνο το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, οι απότομες περικοπές που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ από τον Ιανουάριο θέτουν σε κίνδυνο αυτά τα επιτεύγματα, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι οι ΗΠΑ παρείχαν περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής διεθνούς χρηματοδότησης για τη φυματίωση, ποσό που κυμαινόταν μεταξύ 200 και 250 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Οι περικοπές του 2025 αναμένεται να πλήξουν σοβαρά τα προγράμματα φυματίωσης, ιδιαίτερα σε 18 χώρες με υψηλό φορτίο της νόσου, οι οποίες εξαρτώνταν κατά 89% από την αμερικανική χρηματοδότηση.

Διαβάστε ακόμη: Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις κατά υψηλόβαθμων στελεχών των Χούθι

Οι επιπτώσεις αυτών των περικοπών θα είναι πιο έντονες στην Αφρική, ακολουθούμενη από τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό. Η Tereza Kasaeva, επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος για τη φυματίωση του ΠΟΥ, υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε διαταραχή στις υπηρεσίες φυματίωσης μπορεί να έχει καταστροφικές και συχνά θανατηφόρες συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η πανδημία COVID-19 έχει ήδη δείξει τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορούν να προκύψουν από τέτοιες διαταραχές, με πάνω από 700.000 επιπλέον θανάτους από φυματίωση να καταγράφονται μεταξύ 2020 και 2023. Ο ΠΟΥ καλεί για άμεση δράση, προειδοποιώντας ότι χωρίς αυτή, η σκληρά κερδισμένη πρόοδος στον αγώνα κατά της φυματίωσης κινδυνεύει να χαθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ