Κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στην Σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη, είπε ο πρωθυπουργός σε ελλαδικό μέσο. Τόνισε ότι η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στην Λιβύη αν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στην Σύνοδο Κορυφής, τόνισε. Είπε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την γερμανίδα καγκελάριο.
"Θα πράξω ότι χρειάζεται" είπε ο πρωθυπουργός εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ότι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπογράμμισε πως κατέστησε απόλυτα σαφές στον πρόεδρο Τραμπ τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί. Τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.
Με τον Πρόεδρο Τραμπ είχα μια καλή χημεία, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ δήλωσε πως υπάρχει πολύ καλή σχέση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Tα κύρια σημεία
«Χαίρομαι που η επιλογή που έκανα φαίνεται να συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση. Η κα Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του σε Ελλαδικό Μέσο. Είπε ότι πρόκειται για υποψηφιότητα που συγκεντρώνει εξαιρετικά στοιχεία, συμβολικά πολύ χρήσιμη και ότι πίσω από το σύμβολο της πρώτης γυναίκας Προέδρου κρύβεται ένα πρόσωπο με ιδιαίτερες ικανότητες.
«Πρόσωπο μη κομματικό που αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόσωπο μη πολιτικό. Έχει χειριστεί σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Έχει άποψη πολύ ισχυρή για τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα όχι απλά με επάρκεια αλλά συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω. Είναι ένας θαυμάσιος, ζεστός, κανονικός άνθρωπος», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν διέσυρε κανένα θεσμό και ότι ανακοίνωσε την επιλογή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας νωρίτερα από ότι είχε υποχρέωση να το κάνει.
«Η κ. Σακελλαροπούλου Θα είναι εξαιρετική Πρόεδρος και θα ταυτίσει τη θητεία της με νέο, μεγάλο άλμα της χώρας στο μέλλον»
«Δεν μπήκα στην ονοματολογία. Δεν καταλαβαίνω γιατί εγώ διέσυρα το θεσμό. Ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε 718 λέξεις για να πει ένα απλό ναι», συμπλήρωσε ενώ μίλησε και για τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Ήταν καλός Πρόεδρος και σέβομαι και τιμώ την προσφορά του. Εξήγησα τους λόγους της επιλογής μου και είμαι υπερήφανος για την επιλογή που έκανα. Ένας πρόσθετος λόγος μετά την εκδήλωση των προθέσεων των κομμάτων είναι ότι την κα Σακελλαροπουλου την ψηφίζει και το ΚΙΝΑΛ και άρα δημιουργούμε μεγαλύτερη συναίνεση», ανέφερε.
Ερωτηθείς για την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αν έκανε λάθος πριν από έξι μήνες, απάντησε ότι το ρολόι του χρόνου δεν γυρίζει πίσω. «Αν ήξερα αυτά που γνωρίζω τώρα πριν από 6 μήνες, δεν θα καταργούσα το υπουργείο. Εξ ου και έσπευσα να το επανασυστήσω», ανέφερε κάνοντας λόγο για επιχειρησιακές δυστοκίες όχι στη χάραξη αλλά στην υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης που τόνισε ότι είναι η σωστή.
«Κάνουμε αυτή τη διορθωτική κίνηση. Ο κ. Μηταράκης θα είναι για το εσωτερικό και ο κ. Κουμουτσάκος για το εξωτερικό. Ο σχεδιασμός μας είναι διαφορετικός από της προηγούμενης κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση που παράγει πολύ πολιτική, όπου εντοπίζονται λάθη και παραλείψεις, με θάρρος διορθώνονται», σημείωσε.
Για τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι κακώς δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα και επέρριψε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Είπε επίσης ότι επικοινώνησε με την Καγκελάριο Μέρκελ ενώ έχει στείλει επιστολές σε όλους τους ομολόγους του, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της Κομισιόν για να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης είναι παράνομο και απαράδεκτο και τόνισε: «Η Ελλάδα σε επίπεδο συμβουλίου κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη που δεν θα έχει προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων. Θα βάλουμε βέτο και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών».
Επισήμανε μάλιστα ότι το ζήτημα αφορά συνολικά την Ευρώπη καθώς ο αγωγός EastMed είναι σημαντικός. «Στην Τουρκία δεν αρέσει γιατί θέλει να είναι γεωπολιτικός παίκτης. Την Ευρώπη τη συμφέρει να έχει έναν τέτοιο αγωγό», συμπλήρωσε.
Ανέφερε επίσης για την Τουρκία ότι «το να εκδηλώνεσαι με προκλητικότητα δεν σημαίνει ότι δεν είσαι πολιτικά απομονωμένος» και τόνισε πως το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης το καταδίκασαν σαφώς οι ΗΠΑ, είπαν ότι τα νησιά μας έχουν ΑΟΖ και ο Μ. Πομπέο είπε ότι η Αμερική εγγυάται την ασφάλεια της Ελλάδος.
«Ουδέποτε είχαμε τόσο ισχυρές δηλώσεις στήριξης των ελληνικών συμφερόντων», συνέχισε ενώ ρωτήθηκε τι θα κάνουμε αν η Τουρκία στείλει σεισμογραφικό πλοίο όπως λέει. «Ό,τι χρειάζεται. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», δήλωσε.
Επίσης δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες του διαλόγου του με τον Ντ. Τραμπ αλλά ανέφερε ότι κατέστησε σαφές ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές. «Αυτό έγινε απολύτως αντιληπτό από τον Πρόεδρο Τραμπ και συνολικά από την αμερικανική ηγεσία», ανέφερε σημειώνοντας πως ούτε οι ΗΠΑ, ούτε εμείς, ούτε η Τουρκία έχουν κανένα όφελος από κλιμακούμενη ένταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Πρόσθεσε ότι παρά τις ρητορικές εξάρσεις του Τ. Ερντογάν εξακολουθούν τα κανάλια της επικοινωνίας μας να είναι ανοικτά και πως υπάρχει οδικός χάρτης για το πώς θα μπορέσουμε να μειώσουμε την ένταση.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει η χώρα στη Χάγη για οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας»
«Στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, η πρόθεσή μας είναι αν δεν μπορέσουμε να βρούμε λύση κοινή συναινέσει, γιατί να μην καταλήξουμε να λυθεί νομικά με προσφυγή στη Χάγη; Το λέμε με τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν άλλα θέματα να συζητήσουμε» και πως «δεν υπάρχει περίπτωση να πάει η χώρα στη Χάγη για οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε δημόσια τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για τη στήριξη και επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους στην περιοχή ενώ για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου είπε: «Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο σημείο να διαχειριστούμε δύσκολη και έντονα κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο. Αν χρειαστεί όμως ξέρουμε πώς να την διαχειριστούμε».
Επιπλέον ανέφερε ότι η στήριξη του Κογκρέσου στην Ελλάδα είναι ισχυρή, της Γερουσίας πανίσχυρη και ότι με τον Ντ. Τραμπ έχει μια καλή προσωπική χημεία.
«Όταν πετάς τσιμεντόλιθο από το 2ο όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας, είναι κακούργημα»
ΑΠΕ-ΜΠΕ