Την πρόθεσή του να ολοκληρώσει την κυβερνητική τετραετία επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας πως οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2027, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Αναφερόμενος στο φιλόδοξο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η υλοποίησή του θα προχωρήσει όταν το επιτρέψουν οι γεωπολιτικές συνθήκες, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Διαβεβαίωσε πάντως ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί και πως το κόστος θα επιμεριστεί δίκαια μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να ζητά καλές σχέσεις με την Ευρώπη και ταυτόχρονα να επιχειρεί να μπλοκάρει ένα έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», υπογράμμισε. 

Σημαντικό μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στα εθνικά θέματα ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν αναφέθηκε σχεδόν πουθενά στην τουρκική κατοχή της Κύπρου αν και η Ελληνική Κυβένρηση δηλώνει πως το Κυπριακό αποτελούσε ανέκαθεν «εθνική προτεραιότητα» . Ο Πρωθυπουργός, ενόψει της επικείμενης συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε αποφασισμένος να θέσει όλα τα ζητήματα του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας και πως σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις, ακολουθεί μια ενεργητική πολιτική στα ελληνοτουρκικά. Επανέφερε το ενδεχόμενο βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα Safe όσο υφίσταται το casus belli.

«Τα θαλάσσια πάρκα εκτείνονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών. Η διπλωματία του Twitter δεν έχει θέση σε σοβαρές υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Λιβύη, απηύθυνε πρόσκληση στην κυβέρνηση της Τρίπολης για διάλογο επί της ΑΟΖ, τονίζοντας ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Ενδιαφέρον της Chevron και το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της αμερικανικής Chevron, επισημαίνοντας ότι προσθέτει πολιτική και οικονομική βαρύτητα στις ελληνικές θέσεις έναντι του τουρκολιβυκού μνημονίου. Σχετικά με το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το χαρακτήρισε διαχρονικό και διακομματικό, παραδέχτηκε αστοχίες της κυβέρνησης, ενώ υποσχέθηκε μέτρα για την πάταξη των καταχρήσεων.

Έμφαση έδωσε και στο μεταναστευτικό, απευθυνόμενος στη βάση της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για να ελέγξει τις ροές και να αποτρέψει νέα κρίση. «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε μαζική εισβολή μεταναστών και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία», δήλωσε.