Με κοινοβουλευτική πλειοψηφία 177 βουλευτών εγκρίθηκε η τροπολογία της ελληνικής Κυβέρνησης με την οποία προβλέπεται τρίμηνη αναστολή στην υποβολή αιτήσεων ασύλου από μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μέσω Λιβύης και άλλων περιοχών της Βόρειας Αφρικής.
Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 293 βουλευτές. Υπέρ της ρύθμισης τάχθηκαν 177 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, την Ελληνική Λύση καθώς και αρκετοί ανεξάρτητοι. «Παρών» δήλωσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Νίκης, ενώ την τροπολογία καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε τη ρύθμιση «απολύτως σταθμισμένη και βασισμένη στο μοντέλο του Έβρου το 2020» και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για αυτήν χωρίς να φέρει αντιρρήσεις.
Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε επίσης ότι τα προφίλ των αφιχθέντων δεν ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής προστασίας, λέγοντας: «Από τους 507 του Λαυρίου, οι 495 είναι άνδρες και 16 γυναίκες, τέλος παραμύθι με τις μωρομάνες».
Σημειώνεται ότι η τροπολογία προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα, παραβίαση διεθνών συνθηκών και θεσμικό ρατσισμό. Η Πλεύση Ελευθερίας κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε με ψηφοφορία δια εγέρσεως. Την ένσταση υποστήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. Υποστηρίζοντας την ένσταση, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας χαρακτήρισε την τροπολογία «αντισυνταγματική, ρατσιστική, ανατριχιαστική και απολίτιστη», κάνοντας λόγο για «εφιαλτική μετάπτωση της Δημοκρατίας σε ολοκληρωτικό καθεστώς».
Ο Γιώργος Ψυχογιός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «θεσμικό ρατσισμό» και παράνομες πρακτικές που εκθέτουν τη χώρα, ενώ η Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ δήλωσε πως «η άγρια, απάνθρωπη και ρατσιστική τροπολογία παραβιάζει τη Διεθνή Συνθήκη της Γενεύης».
Πηγή: ΚΥΠΕ