Η Τουρκία επανέρχεται στη γνώριμη στρατηγική της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, εκφράζοντας αντιρρήσεις για τη διεξαγωγή ερευνών ή άλλων δραστηριοτήτων από την Αθήνα πέρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ακόμη και σε περιοχές που περιλαμβάνονται στη δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσαν οι επιστημονικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους «FILIA», ανάμεσα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.
Η Ελλάδα είχε εκδώσει τη σχετική NAVTEX στις 5 Ιουλίου (LA37/096/25), ενημερώνοντας για την πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών από τις 4 έως τις 15 Ιουλίου. Τέτοιου είδους έρευνες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν απαιτούν άδεια από το παράκτιο κράτος, αλλά μόνο σχετική αναγγελία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Παρά ταύτα, η Τουρκία αντέδρασε στις 7 Ιουλίου με δική της NAVTEX (0650/25), ισχυριζόμενη ότι κάποιες περιοχές που περιλαμβάνονται στην ελληνική αναγγελία εμπίπτουν στη «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στο Αιγαίο – μια περιοχή της οποίας τα όρια παραμένουν ακαθόριστα μεταξύ των εμπλεκόμενων παράκτιων κρατών. Επιπλέον, καλεί να συντονίζονται όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγονται εντός της «τουρκικής θαλάσσιας αρμοδιότητας» με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.
Με αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα δεν αρκείται μόνο στο να αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλάδας για έκδοση NAVTEX στο Αιγαίο, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα, αρνούμενη ουσιαστικά την ύπαρξη ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του βόρειου Αιγαίου. Εμμένει δε στη θέση ότι η Ελλάδα δικαιούται να ασκεί κυριαρχικά της δικαιώματα αποκλειστικά και μόνο εντός των χωρικών της υδάτων, δηλαδή σε απόσταση μέχρι 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της.