Από την Αθήνα, όπου συμμετείχε στο Economist Impact Forum, ο Πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίστηκε στην τηλεόραση του  Habertürk TV μαζί με τον Δημήτρη Αβρααμόπουλο.

Οι δηλώσεις του Νταβούτογλου επικεντρώθηκαν τόσο στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της Τουρκίας όσο και σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής, προκαλώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, όπου συμμετείχε σε συζητήσεις για παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, ο Νταβούτογλου παρουσίασε τις απόψεις και τις προτάσεις του για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. 

«Ήμουν κάτι περισσότερο από χαρούμενος που είχα τον καλό μου φίλο Αχμέτ εδώ στην Αθήνα περάσαμε τρεις μέρες μαζί και είχαμε ένα πολύ πολύ φιλικό debate χθες στο πλαίσιο της φιλίας, συνεργασίας που χαρακτηρίζει πάντοτε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο  πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέλυσαν σε κοινή τους παρουσία τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη για όραμα, διάλογο και σεβασμό στις διεθνείς αρχές.

Ο Νταβούτογλου επέκρινε τους σημερινούς «τακτικιστές» ηγέτες, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται οραματιστές με μακροπρόθεσμη στρατηγική. Τόνισε ότι οι διεθνείς οργανισμοί είναι πλέον εύθραυστοι, και έφερε ως παράδειγμα την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, όπου βασικές αξίες έχουν καταπατηθεί.

Για τις πυρηνικές απειλές, ξεκαθάρισε ότι είναι κατά των πυρηνικών όπλων παντού, αλλά επεσήμανε την ανάγκη ισορροπίας στην περιοχή, αναφερόμενος στο Ιράν και το Ισραήλ.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έκανε ιστορική αναφορά στον Ατατούρκ και τον Βενιζέλο, λέγοντας πως η ειρήνη προϋποθέτει αμοιβαία αναγνώριση της ανθρώπινης ισοτιμίας. Για το casus belli, υποστήριξε ότι η μονομερής ελληνική απόφαση για τα 12 μίλια το 1995 προκάλεσε ένταση, και πρότεινε αμοιβαία βήματα αποκλιμάκωσης.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στάθηκε στη σημασία του ειλικρινούς και διαρκούς διαλόγου, αναφέροντας ότι η εμπιστοσύνη είναι το μεγάλο έλλειμμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι μόνο μέσω διπλωματίας μπορεί να οικοδομηθεί μια νέα εποχή συνεργασίας.

Για το Κυπριακό, υποστήριξε πως μια ενωμένη Κύπρος θα ωφελήσει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Νταβούτογλου, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004 ήταν χαμένη ευκαιρία για λύση και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του νησιού.

Κοινή θέση και των δύο ήταν πως, παρά τις διαφωνίες, ο διάλογος πρέπει να παραμένει ανοιχτός, και ότι απαιτείται αποφυγή εθνικιστικών εντάσεων και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.