Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί θεμέλιο λίθο της εθνικής μας άμυνας και η ενίσχυσή του μέσω της «Ατζέντας 2030» δεν συνιστά απλώς αναβάθμιση δυνατοτήτων, αλλά σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή στρατηγικής. Αυτό επισήμανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρέστη τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επιθεώρηση του Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο υπουργός υποδέχθηκε τον Πρόεδρο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά και τον συνόδευσε στη φρεγάτα «Σπέτσαι» στον Σαρωνικό Κόλπο.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η εν λόγω ενίσχυση αποτελεί έκφραση μιας νέας αποτρεπτικής εθνικής στρατηγικής. «Πρόκειται για αλλαγή δόγματος», ανέφερε, «η οποία περιλαμβάνει την προσθήκη νέων μονάδων, προηγμένων οπλικών και επικοινωνιακών συστημάτων, καθώς και τεχνητής νοημοσύνης και καινοτομίας, ενταγμένων στο συνολικό πλαίσιο που ονομάζουμε "Ασπίδα του Αχιλλέα"».
Αναφερόμενος ειδικά στις νέες φρεγάτες Belharra, ο Υπουργός επισήμανε ότι η «Ασπίδα του Αχιλλέα» απελευθερώνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού από τα περιορισμένα πλαίσια της εγγύς άμυνας, μετατρέποντάς τες σε στρατηγικά μέσα αποτροπής. Παράλληλα, σημείωσε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση νέων ιταλικών φρεγατών, με στόχο την αντικατάσταση των παλαιότερων φρεγατών τύπου S.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ακόμη στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, ο οποίος υλοποιείται από το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και στην αναβάθμιση των πυραυλακάτων τύπου Ρουσσέν, των υποβρυχίων τύπου 214 που πλέον διαθέτουν νέες τορπίλες, καθώς και στην απόκτηση νέων ταχέων περιπολικών, πλοίων υποστήριξης, ελικοπτέρων Seahawk, drones κάθετης απογείωσης, αντι-drone συστημάτων τύπου «Κένταυρος» και προηγμένων συστημάτων διασύνδεσης και διοίκησης (command and control).
Προανήγγειλε επίσης την έναρξη προγράμματος για τη χρήση μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών, τόσο στην επιφάνεια όσο και υποβρυχίως.
Εστιάζοντας στο μέλλον, ο Υπουργός σημείωσε τη συμμετοχή της Ελλάδας στον σχεδιασμό της νέας φρεγάτας Constellation και της ευρωκορβέτας, καθώς και στην ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού πολεμικού πλοίου, το οποίο θα εξυπηρετεί από κοινού το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα. Όλα τα παραπάνω, υπογράμμισε, θα πραγματοποιηθούν με συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε ποσοστό 25%.
Παράλληλα, προανήγγειλε την έναρξη διαλόγου για την απόκτηση νέων υποβρυχίων σε βάθος δεκαετίας, εντός θεσμοθετημένου πλαισίου που σέβεται απόλυτα τα δημοσιονομικά περιθώρια και τους πόρους του Έλληνα φορολογούμενου. «Κάθε ευρώ πρέπει να δαπανάται με απόλυτη διαφάνεια», υπογράμμισε.
«Όλα αυτά συντελούν σε ένα Πολεμικό Ναυτικό δέκα φορές ισχυρότερο από οτιδήποτε έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα ο Ελληνισμός», τόνισε, διευκρινίζοντας πως η αναφορά αυτή βασίζεται σε μετρήσιμα δεδομένα.
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι τίποτε από αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τον καθοριστικό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα – των γυναικών και ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού – για τους οποίους έχουν ληφθεί μέτρα βελτίωσης των αποδοχών, τόσο κατά τη φοίτηση στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων όσο και με σταδιακές αυξήσεις, η τελευταία εκ των οποίων θα εφαρμοστεί την 1η Οκτωβρίου 2025, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.
Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών και των οικογενειών τους, συμπλήρωσε, αποτελεί ουσιαστικό σκέλος της συνολικής στρατηγικής.
Αναφερόμενος στη Ναυτική Εβδομάδα και την επιθεώρηση του Στόλου, ο Υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για εκδήλωση που ενσαρκώνει τη ναυτική παράδοση του Έθνους και αναδεικνύει τη βαθιά σύνδεση του ελληνικού λαού με τη θάλασσα.
«Η Ναυτική Εβδομάδα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλογιστούμε τον ρόλο του Νέου Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον 21ο αιώνα, τις δυνατότητές του και την καθοριστική του συνεισφορά στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, στο πλαίσιο της ολιστικής στρατηγικής που καθορίζει η "Ατζέντα 2030"», κατέληξε.
Τέλος, συνεχάρη το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού για την άψογη παρουσία του κατά την επιθεώρηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.