Το πλαίσιο για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, το έχει καθορίσει ο ΟΗΕ, το υποστηρίζει η ΕΕ ρητώς και συμπράττει σε αυτό, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προεδρικό, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Ο κ. Τασούλας, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κατόπιν πρόσκλησης από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είχε συνάντηση μαζί του σήμερα το απόγευμα, η οποία διήρκησε μία περίπου ώρα.

Οι δύο Πρόεδροι, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση αναφέρθηκαν στα θέματα που συζήτησαν, μεταξύ των οποίων οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τα αποτελέσματα της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου σε διάφορους τομείς, η αμυντική θωράκιση της ΕΕ, η κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και η διαχείριση των προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας υπάρχουν μέχρι τον Ιούλιο και τη διευρυμένη σύσκεψη υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι «δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας, είναι θέμα να αντιληφθούμε μέσα σε ποιο πλαίσιο γίνεται η επανέναρξη των συνομιλιών».

Ο κ. Τασούλας εξήγησε ότι «αυτό το πλαίσιο το έχει καθορίσει ο ΟΗΕ, το υποστηρίζει η ΕΕ ρητώς και συμπράττει σε αυτό, και αυτό το πλαίσιο έχει να κάνει με μία εντελώς διαφορετική παραδοχή από αυτή την μονότονη και μοναχική διεθνώς άποψη περί δύο κρατών».

Σημείωσε, ακόμα, πως η αντίληψη είναι «ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής και πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό ζήτημα, ως ευρωπαϊκό πρόβλημα που απασχολεί την Ευρώπη». Πρόσθεσε, ότι «μέσα από αυτόν τον ορισμό και την περιγραφή αναζήτησης λύσης και της αναζήτησης ποιο είναι το πρόβλημα τελικά, νομίζω θα οδηγηθούμε προς καλύτερες εκδοχές και καλύτερους και πιο αξιόπιστους διαλόγους».

«Δεν φοβάμαι ότι τελικά αυτό θα εμποδίσει τη συνέχιση του διαλόγου, ούτε θεωρώ ότι ο διάλογος που ξεκίνησε έχει μία συναρπαστική εξέλιξη, μέχρι στιγμής», ανέφερε ο Έλληνας Πρόεδρος. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η συνέχισή του διαλόγου, «η οποία έχει προεξοφληθεί, ο διορισμός της κ. Ολγκίν από τον ΓΓ του ΟΗΕ, η αντίληψη του ΟΗΕ και της Ευρώπης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την πρόσφατη απόφαση που πήρε με τη συμμετοχή και Ελλάδος ως μη μόνιμου μέλους του, όλα αυτά δείχνουν ότι η περιγραφή του προβλήματος και η αναζήτηση λύσης είναι σε άλλη περιγραφή από αυτή που δόθηκε, με την παρουσία του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα».

Εξέφρασε, τέλος, αισιοδοξία «ότι ένας κόσμος ο οποίος μαστίζεται από αναθεωρητισμούς, ο οποίους μαστίζεται από παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ένας κόσμος που μαστίζεται από αβεβαιότητα, αυτός ο κόσμος περιμένει λύσεις οι οποίες δε θα επιβραβεύσουν αυτά από τα οποία μαστίζεται».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «αυτές οι δηλώσεις – για να πάμε λίγο πριν την διάσκεψη της Γενεύης – γίνονταν και τότε» υπενθυμίζοντας ότι «έλεγαν ότι δε θα γίνει διάσκεψη πολυμερής, έλεγαν ότι δε θα υπάρξει διορισμός από τον Γενικό Γραμματέα».

«Εμείς, που είναι δική μας η πατρίδα υπό κατοχή, εμείς που πιστεύουμε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν διασφαλίζει το μέλλον και τον Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, το ασφαλές μέλλον σε τούτη τη χώρα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να προκύψουν εξελίξεις και δεδομένα», σημείωσε ο Πρόεδρος.

«Και, ναι, ήταν οι δικές μας ενέργειες που οδήγησαν στην πραγματοποίηση αυτής της πενταμερούς διάσκεψης, στον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης, της επιστολής – θέλω να το θυμίσω, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία – της κοινή επιστολής της Προέδρου της Επιτροπής και του Υπουργικού Συμβουλίου, το πρωί πριν αρχίσει αυτή η πολυμερής διάσκεψη, που έθετε το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, ακόμα, ότι «αυτοί που δεν επιθυμούν εξελίξεις, εξελίξεις πάντοτε προς την κατεύθυνση επίλυσης και επανένωσης της Κύπρου, μπορούν πολύ εύκολα να «κρυφτούν» πίσω από τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις και αξιώσεις».

«Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τα δεδομένα», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στον κυπριακό λαό να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εθνική αποστολή, τον μεγαλύτερο εθνικό στόχο, και θέλω και με αφορμή την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο να επαναλάβω ότι από δικής μας πλευράς, στη βάση ενός ξεκάθαρου πλάνου, ενός σχεδιασμού, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ό,τι είναι δυνατό, αξιοποιώντας πάντοτε τη διπλωματία φυσικά – θέλω να το ξεκαθαρίσω – έτσι ώστε να πετύχουμε την επανέναρξη συνομιλιών και την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και φυσικά των αρχών και αξιών της ΕΕ», κατέληξε.

Εξάλλου, στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Τασούλα συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις μετά και την πενταμερή συνάντηση της Γενεύης αλλά και τον πρόσφατο διορισμό της κ. Ολγκίν ως Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ.

«Είναι κοινή βούλησή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια βιώσιμη και οριστική λύση, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και φυσικά των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για μας η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου», δήλωσε ο Πρόεδρος. Ευχαρίστησε τον κ. Τασούλα «για την ακλόνητη και διαχρονική στήριξη της Ελλάδος στον ακάματο αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση, για επανένωση του τόπου και του λαού μας».

Αποφέρει καρπούς η στενή συνέργασία Κύπρου και Ελλάδας, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

---------------------------

ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος στη σημασία της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. «Η διακυβερνητική μας συνεργασία ενσαρκώνει την κοινή μας βούληση για σύγκλιση και αμοιβαία ενίσχυση και σε τομείς που άπτονται της εσωτερικής διακυβέρνησης, υπηρετώντας ξεκάθαρα τους κορυφαίους στόχους της διοικητικής αποτελεσματικότητας πάντα προς όφελος των πολιτών μας», είπε.

Σημείωσε ότι με τον κ. Τασούλα είχαν ανταλλαγή απόψεων γύρω από ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος και θέματα συνεργασίας τα οποία βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης βάσει των αποφάσεων της τελευταίας Διακυβερνητικής Συνόδου στη Λευκωσία. «Η στενή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας στην Εκπαίδευση, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τον Αγροτικό Τομέα, την ψηφιακή διακυβέρνηση αποφέρει καρπούς και βελτιώνει το επίπεδο ζωής των πολιτών μας», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας την  δρομολογημένη κάθοδο των ελληνικών πανεπιστημίων στην Κύπρο «ως ένα από τα δεκάδες σημαντικά απορρέοντα της συνεχούς αναβαθμισμένης μας συνεργασίας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, ακόμα, ότι θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ενόψει και της επερχόμενης κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026, η επικοινωνία και διαβούλευση μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Κύπρος και Ελλάδα τονίζουμε διαχρονικά την ανάγκη για ενεργότερη εμπλοκή και πιο ουσιαστικό ρόλο της ΕΕ στην περιοχή μας αλλά και διεθνώς, μιας Ένωσης γεωπολιτικά  αυτόνομης, που θα διεκδικεί και θα υπηρετεί με αξιώσεις τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών σε διεθνές επίπεδο», είπε.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ επηρεάζονται και από την αβεβαιότητα στον κόσμο και στο συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα, αναφέροντας τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, την περιβαλλοντική κρίση. «Συνεπώς, η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί φυσικά και με άλλους εταίρους, οι οποίοι μοιράζονται κοινούς προβληματισμούς και ανησυχίες, καθίσταται απολύτως αναγκαία, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες μας», είπε ο Πρόεδρος.

«Άλλωστε, η θέση της Κύπρου και της Ελλάδας σε μια ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή, στο σύνορο της Ευρώπης με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να λάβουμε αποτελεσματικές – και αυτό κάνουμε - και ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς αντιμετώπιση των εν λόγω κοινών προκλήσεων», τόνισε.

Σημείωσε, δε, ότι θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η ανάγκη να υπάρξει πανευρωπαϊκή συνεργασία και σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας. «Είναι πολύ σημαντικό Κύπρος και Ελλάδα να συνεχίσουμε τη στενή και παραγωγική μας συνεργασία και σε αυτό το θέμα εντός της Ένωσης, και να ηγηθούμε τόσο του εν λόγω διαλόγου όσο και των σχετικών δράσεων, αναβαθμίζοντας παράλληλα περισσότερο τον ρόλο μας στην Ανατολική Μεσόγειο ως παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης«, είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, ακόμα, ότι η παρουσία του κ. Τασούλα στην Κύπρο μαρτυρεί «τη διαχρονικά έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο, για διαφύλαξη και προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητάς και κυριαρχίας της Κυριακής Δημοκρατίας», ευχαριστώντας τον «για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο στενότερος και πλέον ανιδιοτελής συμπαραστάτης της Κύπρου στον αγώνα που διεξάγουμε για την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας».

Ελλάδα και Κύπρος αυξάνουν από κοινού το γεωπολιτικό τους εκτόπισμα, είπε ο Κ. Τασούλας

------------------------------

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη σημσία της συνεργασίας των δύο χωρών, λέγοντας ότι «Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα συνομιλούν με ειλικρίνεια και συνεργάζονται ίσως πιο στενά από ποτέ, αυξάνοντας από κοινού και πολλαπλασιαστικά το γεωπολιτικό τους εκτόπισμα, τη γεωπολιτική τους απήχηση», σημειώνοντας ότι αυτό ήταν κοινή διαπίστωση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

«Οι δύο χώρες μας, ως ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιόπιστοι εταίροι, τόσο διμερώς όσο και σε περιφερειακά, τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας, αποτελούν πυλώνες σταθερότητας ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δυναμώνοντας διαρκώς τη φωνή και την απήχησή τους», συνέχισε ο κ. Τασούλας.

Εξάλλου, ο Έλληνας Πρόεδρος ανέφερε ότι «το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό του εκάστοτε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είθισται να πραγματοποιείται στην Κύπρο, όπως φυσικά και το αντίστροφο, δεν αποτελεί απλώς μια εθιμοτυπική παράδοση. Αντανακλά σε συμβολικό, αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο, την ύψιστη σημασία που αποδίδει η ελληνική πολιτεία σε στενές σχέσεις και στη συνεργασία της με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Υπογράμμισε ότι σε συνθήκες ταχέως μεταβαλλόμενες με διαδοχικές κρίσεις, «οι δυνάμεις του Ελληνισμού δεν μπορούν παρά να μείνουν ενωμένες, υπερασπιζόμενες με ρεαλισμό και με αυτοπεποίθηση τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους».

Επίσης, ο κ. Τασούλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενημέρωση που είχε για την ανάπτυξη της διμερούς δυνεργασίας, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις, σε συνέχεια της Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδος Κύπρου, αναφερόμενες ενδεικτικά στα απτά αποτελέσματα στον τομέα της συνεργασίας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Δυνητικά βοηθητική η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

------------------------------

Αναφερόμενος στις πρσπάθειες που γίνονται για το Κυπριακό, είπε ότι «η Ελλάδα παραμένει άοκνος συμπαραστάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ειρηνικό της αγώνα για τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κύπρου σε ένα κράτος ευρωπαϊκό και δημοκρατικό, σεβόμενο πλήρως τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του». Ο κ. Τασούλας μίλησε, όμως, και για το ενδεχόμενο να βοηθήσει τις προσπάθειες στο Κυπριακό η επικοινωνία Ελλάδας και Τουρκίας.

«Με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συμφωνήσαμε ότι μόνος δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού ζητήματος, εντός του πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μιας λύσης που θα απαλλάξει διαπαντός την Κυπριακή Δημοκρατία και τον λαό της από τα στρατεύματα κατοχής και από το άκρως αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης. Μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.», σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «η παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η χρήση ένοπλης βίας, η κατοχή εδαφών και η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν ποτέ να παραγάγουν δίκαιο και ως εκ τούτου δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτές», καθώς και ότι «η διχοτομική και αποσχιστική ρητορική περί λύσης δύο κρατών δεν μπορεί παρά να απορρίπτεται».

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε και στη «διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», λέγοντας ότι «θα μπορούσαν δυνητικά να συμβάλουν στη δημιουργία προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η άλλη πλευρά θα αποφύγει κάθε ενέργεια για διαμόρφωση τετελεσμένων, όπως επιχειρήθηκε κατά την πρόσφατη παρουσία του Τούρκου Προέδρου (στα κατεχόμενα)».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «τόσο η Τουρκία όσο και τουρκοκυπριακή πλευρά οφείλουν να κατανοήσουν ότι ο δρόμος της ευρωπαϊκής τους πορείας, της ευημερίας και της ανάπτυξης, περνά από το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το γκρέμισμα του τελευταίου τείχους που χωρίζει στα δύο μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα».

«Αναμένουμε, λοιπόν, από την άλλη πλευρά να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη εποικοδομητική στάση προκειμένου να επανεκκινήσει η διαπραγματευτική διαδικασία, χωρίς προαπαιτούμενα και τελεσίγραφα», κατέληξε.

Ταχεία ανάγκη κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, συνέχιση στήριξης στην Ουκρανία συζήτησαν οι Πρόεδροι

------------------------

Ο κ. Τασούλας σημείωσε, επίσης, ότι στη συνάτηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις που επηρεάζουν το γεωπολιτικό περιβάλλον των δύο χωρών, αναφέροντας ότι ενημερώθηκε και για το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου στη Μέση Ανατολή.

«Κοινή είναι η ανησυχία μας για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, όπως και η διαπίστωση μας για την ανάγκη ταχείας κατάπαυσης του πυρός, επανέναρξης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, στο οποίο έχετε συμβολή όπως και η Ελλάδα, επανέναρξης της αναζήτησης τρόπων απελευθέρωσης όλων ανεξαιρέτως των ομήρων», είπε ο κ. Τασούλας.

«Μόνο έτσι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενός πολιτικού ορίζοντα, με στόχο τη λύση δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν «και το μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου σήμερα το πρωί, σε συνάντηση που είχα μαζί του στην Αθήνα».

Είπε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε «η ανάγκη συνέχισης στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και των προσπαθειών ειρήνευσης, πάντα με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και χωρίς να αγνοούμε τη βούληση του ουκρανικού λαού», ενώ είπε ότι συμμερίζεται και «την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και προώθησης των σχεδίων για μια κοινή επιτέλους ευρωπαϊκή άμυνα, με τρόπο, όμως, που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας και τις ανησυχίες όλων ανεξαιρέτως των κρατών της».

Τέλος, μιλώντας για τους γλωσσικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης της ΟΥΝΕΣΚΟ να αφιερώσει  Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας την 9η Φεβρουαρίου, την ημέρα θανάτου του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού.

Η ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι η γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

--------------------------

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πώς Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να πείσουν την ΕΕ να έρθει πιο κοντά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, είπε ότι αυτό γίνεται εδώ καιρό και ήδη υπάρχουν αποτελέσματα.

Αναφέρθηκε στη στρατηγική συμφωνία της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι ήταν «ένα αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της Κύπρου και της Ελλάδος, έτσι ώστε να γίνει αυτή η στρατηγική συμφωνία». Πρόσθεσε ότι το ίδιο έγινε και με την Ιορδανία και ότι στο πλαίσιο αυτό έγινε και πρόσκληση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας για παρουσία του Βασιλιά της Ιορδανίας στη Σύνοδο των εννέα Μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν παρούσα και η Πρόεδρος της Κομισιόν. Υπενθύμισε, επίσης, το ταξίδι του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Λίβανο, για το θέμα των καθημερινών αφίξεων μεταναστών.

«Η ευρύτερη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβάνονται και οι χώρες του Κόλπου, είναι η γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές από τις προκλήσεις που συζητούνται σε επίπεδο ευρωπαϊκό προέρχονται από αυτήν εδώ τη γειτονιά, άρα, οφείλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικότερα αν θέλουμε να έχουμε ένα γεωπολιτικό ρόλο, να είμαστε πρωταγωνιστές στις εξελίξεις στην περιοχή. Και πρωταγωνιστής δε σημαίνει να επιβάλλεις την άποψή σου. Πρωταγωνιστής σημαίνει να προσεγγίσεις τις χώρες της περιοχής μέσα από μια εποικοδομητική, μια θετική προσέγγιση και μέσα από ένα διάλογο να είμαστε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη σημερινή επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι πριν λίγο καιρό είχε επισκεφθεί ο ίδιος την Αίγυπτο. «Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι η Αίγυπτος, η οποία φιλοξενεί έναν αριθμό 9 εκατομμυρίων μεταναστών και δεν βλέπουμε μια βάρκα να φεύγει από την Αίγυπτο, τί σημαίνει αυτό; Ποιος είναι ο λόγος που αυτό συμβαίνει; Αυτό συμβαίνει ακριβώς γιατί ως Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τη στρατηγική συμφωνία, δώσαμε την πρέπουσα σημασία στην Αίγυπτο», εξήγησε.

«Ως Προεδρία θα ανακοινώσουμε στις 30 Μαΐου το Επίσημο Ημερολόγιο της Προεδρίας μας στην ΕΕ, και έχουμε συγκεκριμένες ιδέες που επεξεργαζόμαστε. Για αυτό γίνονται και όλα αυτά ταξίδια προετοιμασίας, όπως και το προχθεσινό, σε σχέση με το πώς να έρθουμε πιο κοντά με τις χώρες της περιοχής, όχι απλά με διακηρύξεις και ωραίες δηλώσεις, αλλά μέσα από συγκεκριμένα αποτελέσματα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Στο Προεδρικό ο Τασούλας: «Η επίσκεψη έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα»