News Energia Ποια είναι η φρεγάτα που συνοδεύει τον "Πορθητή" στην ΑΟΖ; (pics)

Ποια είναι η φρεγάτα που συνοδεύει τον "Πορθητή" στην ΑΟΖ; (pics)

Φρεγάτα κλάσης Barbaros, τύπου MEKO, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται σε ρόλο προστάτη, όσον αφορά στην παρουσία του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Πορθητής» (Fatih) στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί από το σύστημα παρακολούθησης σκαφών MarrineTraffic ώστε να γίνει αναγνώριση, ωστόσο, σύμφωνα με τον λογαριασμό «ImageSat Intl» στο Twitter, είναι εμφανές ότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο τύπο φρεγάτας, ο οποίος κάνει συχνά την εμφάνισή του σε διάφορες αποστολές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει κληθεί πολλές φορές να παρακολουθεί τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια πλεύσης τους σε διεθνή ύδατα του Αιγαίου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αυτές παρεκκλίνουν της δηλωθείσας πορείας τους, «δοκιμάζοντας» τις αντιδράσεις και την ετοιμότητα των ελληνικών Αρχών.

Η Τουρκία διαθέτει τέσσερις φρεγάτες τέτοιας κλάσης. Αυτές είναι οι:

  • TCG Barbaros (F-244)
  • TCG Oruçreis (F-245)
  • TCG Salihreis (F-246)
  • TCG Kemalreis (F-247)

Μία από αυτές, φαίνεται να συνοδεύει τον «Πορθητή».

Οι δύο πρώτες φρεγάτες έχουν συνολικό μήκος 116,7m, ακτίνα 14,8m και βύθισμα 4,3m. Τα κύτη των F246 και F247 επεκτάθηκαν ελαφρά για να διευκολύνουν τη χρήση του ελικοπτέρου, ενώ η μετατόπιση πλήρους φορτίου του πλοίου είναι 3.380t.

Κάθε πλοίο διαθέτει μέγιστο πλήρωμα 220 ατόμων.

Πρόκειται για μερικά από τα νεότερα ηλικιακά πλοία του τουρκικού στόλου, η κατασκευή τους βασίζεται στις προδιαγραφές MEKO 200 TN-II και η αποστολή τους περιλαμβάνει πολλαπλές χρήσεις: τόσο τον πόλεμο επιφανείας όσο και τον ανθυποβρυχιακό και αντιαεροπορικό πόλεμο.

Δύο από αυτές φτιάχτηκαν από το ναυπηγείο Blohm & Voss στο Αμβούργο της Γερμανίας, ενώ τα υπόλοιπα δύο κατασκευάστηκαν από το ναυπηγείο Gölcük στην Τουρκία με τη συμβολή της Γερμανίας.

Όσον αφορά στα πυραυλικά συστήματα, οι φρεγάτες είναι εφοδιασμένες με σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης Mk 41 Mod.8 για 16 βλήματα επιφανείας-αέρος Sea Sparrow. Επίσης, διαθέτουν δύο εκτοξευτές quad Mk 141 για οκτώ πυραύλους RGM-84 Harpoon.

Το βασικό τους όπλο είναι τοποθετημένο προς τα εμπρός και πρόκειται για ένα MK 45 mod 1 5/54 cal, το οποίο δύναται να πυροβολήσει 16 με 20 γύρους ανά λεπτό με μέγιστο εύρος 13 ναυτικών μιλίων. Διαθέτει επιπλέον τρία Oerlikon Contraves Sea Zenith 25 χιλιοστών, τα οποία συμβάλλουν στην άμυνα έναντι αντιπυραυλικών πυραύλων και ρουκετών. Επίσης, στο σκάφος είναι τοποθετημένα τέσσερα όπλα τύπου CIWS που ρίχνουν 3.400 γύρους ανά λεπτό με μέγιστο εύρος 2 χιλιομέτρων.

Οι φρεγάτες κλάσης Barbaros έχουν ενσωματωμένο το σύστημα πρόωσης συνδυασμένου ντίζελ ή αερίου (CODOG) αντί των καθαρών πετρελαιοκινητήρων που τοποθετήθηκαν στις αρχικές εκδοχές των πλοίων τύπου ΜΕΚΟ του τουρκικού Ναυτικού.

Η κάθε φρεγάτα διαθέτει ένα πρυμναίο κατάστρωμα πτήσης για να στηρίξει τις επιχειρήσεις ενός ελικοπτέρου AB 212 ASW ή ενός Sea Hawk S-70 AsuW / ASW. Το ελικόπτερο S-70B είναι εξοπλισμένο με πυραύλους Penguin και Hellfire.

Σε σχέση με τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, οι φρεγάτες είναι οπλισμένες με δύο πυροκροτητές MK 32 τριπλής ελαφράς τορπίλης, όπως οι Mk 44, Mk 46, Sting Ray και A244S.

Η κλάση Barbaros είναι εξοπλισμένη με σύστημα τακτικής εντολής και ελέγχου STACOS TU / FD Thales Nederland (πρώην Signaal), ενώ το σύστημα μάχης έχει δυνατότητα σύνδεσης με τα δίκτυα και διαθέτει ραντάρ για τα οπλικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Sea Sparrow το Sea Zenith (CIWS).

Αρκετές είναι οι δυνατότητες των ραντάρ, καθώς διαθέτουν τα εξής συστήματα: ένα Decca 2690 BT ARPA, ένα BAE Systems AWS-9 επιτήρησης επιφάνειας/αέρα, ένα σύστημα παρακολούθησης AWS 6, το ραντάρ προσδιορισμού στόχου CIWS και τα ραντάρ ελέγχου πυρκαγιάς Thales STIR-18 και Thales STIR-24. Οι φρεγάτες είναι επίσης εξοπλισμένες με ανιχνευτή ραδιοσυχνοτήτων Raytheon SQS-56, μετρητή URN-25 TACAN και φασματόμετρο λέιζερ Ferranti.

Top