News Energia Ανάλυση: Oι μεγάλες προοπτικές μετά την ανακάλυψη του «Γλαύκου»

Ανάλυση: Oι μεγάλες προοπτικές μετά την ανακάλυψη του «Γλαύκου»

Τεράστιο βήμα για οριστική και αέναη ένταξη της μικρής Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη αποτελεί η παγκόσμιου μεγέθους ανακάλυψη της Exxon στον Γλαύκο.

Και λέμε παγκόσμιου μεγέθους γιατί, αν το ομφαλοσκοπήσουμε απλά, και το εντοπισθέν κοίτασμα χρησιμοποιείτο μόνο για εσωτερική κατανάλωση θα αρκούσε για 200 χρόνια.

Ως τέτοια λοιπόν ανακάλυψη δεν πρέπει να αναλυθεί απλά με οικονομικά μεγέθη αλλά σε μια σειρά από πυλώνες που ακουμπούν και γεωπολιτικούς παράγοντες.

Η ανακάλυψη και κυρίως το γεγονός ότι το κοίτασμα είναι άριστης ποιότητας και εκμεταλλεύσιμο σημαίνει πως για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια η Exxon Mobil θα είναι στην Κύπρο και άρα η στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ εμβαθύνεται και εδραιώνεται με πολυποίκιλα οφέλη.

Το γεγονός πως το πλούσιο κοίτασμα έχει εντοπισθεί σε πετρώματα τύπου Ζορ αλλά σε μικρότερο βάθος έχει δύο άμεσες θετικές αντανακλάσεις.

1)  Το κόστος εξόρυξης μειώνεται και άρα η αξιοποίηση μπορεί να προχωρήσει τάχιστα.

2) Επειδή παρόμοια πετρώματα βρίσκονται και πέριξ του στόχου Γλαύκος σημαίνει πως δυνητικά υπάρχει και άλλο φυσικό αέριο στο τεμάχιο 10 και δεν αποκλείεται η Exxon να τρέξει ένα πλούσιο γεωτρητικό πρόγραμμα στο ίδιο τεμάχιο πάνω και πέραν από την αναμενόμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση.   

Η μεγάλη εικόνα με την δημιουργία τερματικού

Να σημειώσουμε ότι αποτελεί διακαή πόθο της Λευκωσίας και στρατηγικό σχεδιασμό της ExxonMobil  η δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.  

Από εκεί και πέρα σήμερα έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, που όμως υπολείπεται και άλλα.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο Σίγμα ότι για να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος και να είναι οικονομικά συμφέρον θα πρέπει να πιστοποιηθούν ποσότητες περί των 15 τρις κυβικών ποδιών.

Άρα, αν κάποιος αθροίσει τα μέχρι σήμερα εντοπισθέντα κοιτάσματα αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά μας υπολείπεται άλλος ένας Γλαύκος.

Και μας εξήγησαν ότι τα 5 τρις της Αφροδίτης δεν πρέπει να υπολογίζονται γιατί το κοίτασμα είναι προχωρημένο, έχουν υπογραφεί συμφωνίες για πώλησή του στην Αίγυπτο και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πρόσθετη ποσότητα για υγροποίηση.

Παράλληλα, και εδώ ανοίγουμε μια σημαντική παρένθεση, θα πρέπει στην μεγάλη εικόνα να βάλουμε και το εντός εισαγωγικών ξεχασμένο κοίτασμα «Καλυψώ», στο οικόπεδο 6.

Όπως πληροφορείται το Σίγμα, είναι θέμα μερικών ημερών να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την εντοπισθείσα από την ΤΟΤΑΛ ποσότητα.

Και δεν είναι καθόλου αμελητέα, καθώς μαθαίνουμε κινείται πέριξ των 3 δις κυβικών ποδιών.

Κάτι που θα ανεβάσει το σύνολο των Κυπριακών κοιτασμάτων γύρω στα 13 με 15 δις κυβικά πόδια.

Η σημερινή εξέλιξη θεωρείται δεδομένο πλέον μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για επιτάχυνση του ενεργειακού προγράμματος.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Αντιπρόεδρος της Exxon κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άνοιξε τα χαρτιά του καταθέτοντας προφορικά το ενδιαφέρον του κολοσσού για ΜΗ αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί γλυκοκοιτάζουν οικόπεδα τα οποία για αποφυγή πολιτικών περιπλοκοτήτων αποφεύγαμε να εντάξουμε σε γύρους αδειοδότησης.

Κάτι που τώρα προφανώς πρέπει να διαφοροποιηθεί.

Από την άλλη, αν και δεν ανακοινώθηκε, σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, ακριβώς ενόψει αυτών των εξελίξεων άναψε το πράσινο φως για έναρξη διαπραγμάτευσης με την κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ ΕΝΙ για το θαλασσοτεμάχιο 7.

Το οποίο γειτνιάζει με το οικόπεδο 10 και το οποίο λόγω δομής πετρωμάτων θεωρείται πολύ υποσχόμενο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα έχουμε ένα κρεσέντο γεωτρήσεων, πέντε στη σειρά, σε σωρεία στόχων διαφορετικών οικοπέδων, όλες από την ΓαλλοΙταλική κοινοπραξία.

Οι προτεραιότητες για τις διερευνητικές γεωτρήσεις θα καθοριστούν τελεσίδικα το επόμενο διάστημα αφού αναμένονταν και τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον Γλαύκο.

Top