Πρόκληση θα είναι η επόμενη ημέρα των αδειοδοτήσεων για την έναρξη ερευνών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων στα τεμάχια 6, 8, 10 εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 
 
Τα ονόματα των οκτώ εταιριών που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 27 Ιουλίου, αμέσως μετά την ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Η διαδικασία μέχρι την τελική αδειοδότηση θα πάρει αρκετό χρόνο, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι στα συγκεκριμένα οικόπεδα, δεν αναμένεται να δούμε τρυπάνι μέχρι και το τέλος του 2017.
 
Ωστόσο, οι εταιρίες που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους εμφανίζονται έτοιμες για να προχωρήσουν τις διαδικασίες το συντομότερο δυνατό. 
 
Όπως δήλωσε στο SigmaLive η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, το ενδιαφέρον των εταιριών στον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για τα συγκεκριμένα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, αποτελεί σαφώς «ψήφο» εμπιστοσύνης στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα αποθέματα φυσικού αερίου της. Σχετικά με το ποιες εταιρίες έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους, η κα Μαρκουλλή εκτιμά ότι, πέραν της ENI και της TOTAL, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει σοβαρές ευρωπαϊκές εταιρίες, ίσως και μια ρωσική.
 
«Αυτό που θα επηρεάσει σημαντικά τις ισορροπίες στην περιοχή και θα ενισχύσει τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, θα είναι η επιβεβαίωση κοιτασμάτων στα οικόπεδα, που έχουν ήδη εξασφαλίσει οι εταιρίες ENI και TOTAL και που αναμένεται να ξεκινήσουν τις εργασίες τους εντός των επόμενων ετών», αναφέρει. 
 
Αναφορικά με τα προβλήματα που ίσως προκύψουν στη Μεσόγειο, τόσο για τις εταιρίες, όσο και για την Κύπρο, αυτά έχουν να κάνουν με τη διεκδίκηση κομματιού της υφαλοκρηπίδας από μεριάς Τουρκίας. Συγκεκριμένα, κατά το παρελθόν, με ανακοίνωση του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι τμήμα του οικοπέδου 6 είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, γεγονός που έχει προετοιμάσει ήδη το έδαφος για σειρά διαβημάτων, διπλωματικών δράσεων, μέχρι και νέα αποστολή πολεμικών πλοίων, όπως το Μπαρμπαρός, όταν ξεκινήσουν οι εργασίες. 
 
Όπως εκτιμά η κα Μαρκουλλή, το συγκεκριμένο τεμάχιο, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο πολύ πρόσφατα ανακαλυφθέν κοίτασμα ZOR της Αιγύπτου, είναι λογικό να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών κατά τη διαδικασία του τρίτου γύρου αδειοδότησης, καθώς οι πιθανότητες για ανακάλυψη φυσικού αερίου είναι αρκετά πιθανή. 
 
Η διαδικασία
 
Το επόμενο βήμα προβλέπει την συγκρότηση μιας "επιτροπής σοφών" η οποία θα αξιολογήσει τις προτάσεις των εταιριών και θα συντάξει μια εισήγηση την οποία θα αποστείλει στον Υπουργό Ενέργειας, ο οποίος με τη σειρά του θα την προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο. 
 
Εν συνεχεία, και μέχρι το τέλος του έτους, το Υπουργικό θα αποφασίσει με ποιες από τις εταιρίες θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, καταρτώντας μια λίστα με τρεις επιλαχόντες, ενώ το πρώτο τρυπάνι, δεδομένου ότι κυλήσουν ομαλώς, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη του 2019.
 
Ποιος θα πάρει το τεμάχιο 6;

Το μεγάλο ερώτημα πάντως παραμένει ποια εταιρία ή κοινοπραξία εταιριών εν τέλει θα αναλάβει να διεξάγει έρευνες στο τεμάχιο 6. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον από τις οκτώ εταιρίες που συμμετείχαν κατέθεσαν επισήμως το ενδιαφέρον τους, είναι έντονο, καθώς το συγκεκριμένο τεμάχιο είναι εκείνο που συνορεύει με το γιγαντιαία κοίτασμα ZOR της Αιγύπτου. 

Δύο είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στη διεκδίκηση του τεμαχίου: ο θετικός, αφορά σαφώς τη γειτνίαση με το ZOR, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κομμάτι του κοιτάσματος να μπορεί να καταστεί εκμεταλλεύσιμο από την Κύπρο, μέσω του τεμαχίου. Ο αρνητικός, αφορά στην προαναφερθείσα διεκδίκηση μέρους του τεμαχίου, ως κομμάτι της υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να έχει δηλώσει ότι αν υπάρξει κινητικότητα στην περιοχή, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει πολεμικά πλοία.