News Energia Ενεργειακά: Τετάρτη τα ονόματα των ενδιαφερόμενων εταιρειών

Ενεργειακά: Τετάρτη τα ονόματα των ενδιαφερόμενων εταιρειών

Παραμονή της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τον Γ' Γύρο Αδειοδότησης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε, ότι τόσο ο ίδιο όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχαν σειρά επαφών τους τελευταίους μήνες εκ των οποίων κάποιες από αυτές δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.
 
Στο μεταξύ, ο Υπουργός ξεκαθάρισε, ότι αύριο θα δοθεί στην δημοσιότητα ο αριθμός των εταιρειών και τα τεμάχια, πλην των ονομάτων, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη με την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Ακόμη επανέλαβε ότι  χωρίς λύση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να διέλθει αγωγός φυσικού αερίου δια μέσου της ΑΟΖ της Δημοκρατίας.
 
Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και ερωτηθείς πώς βλέπει τη συμφωνία Τουρκίας – Ισραήλ για τη διέλευση αγωγού φυσικού αερίου μετά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε πως «μια τέτοιου είδους συμφωνία ή οποιαδήποτε συμφωνία, είναι εμπορικής φύσεως, η οποία έχει διάφορα ρίσκα, τα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν. Αυτά τα ρίσκα μπορεί να είναι τεχνικά, μπορεί να είναι οικονομικά, μπορεί να είναι πολιτικά».
 
Από κει και πέρα, συνέχισε «το πώς θα εξελιχθεί αφορά τη σχέση μεταξύ τους. Η θέση της Κύπρου είναι ξεκάθαρη ότι χωρίς λύση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να διέλθει αγωγός δια μέσου της ΑΟΖ της. Εγώ μπορώ να εκφέρω τη θέση μας από κει και πέρα η θέση των άλλων χωρών είναι δική τους υπόθεση».
 
Ερωτηθείς αναφορικά με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης έρευνας για υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής AOZ, ο Υπουργός ανέφερε ότι «αύριο γύρω στο μεσημέρι θα ολοκληρωθεί ο χρόνος, που έχουν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους”. Το Υπουργείο σχεδιάζει να προβεί σε μια ανακοίνωση που θα περιέχει αριθμούς εταιρειών και για ποια τεμάχια, είπε και πρόσθεσε αύριο δεν θα γίνει ανακοίνωση ονομάτων γιατί θα πρέπει να ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε «θα ανακοινώσουμε ποιες εταιρείες έχουν υποβάλει προτάσεις για ποια τεμάχια».
 
Σημείωσε επίσης ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι «αυτή που προνοείται από τη νομοθεσία, δηλαδή η Συμβουλευτική Επιτροπή θα εξετάσει τις αιτήσεις και θα υποβάλει τις εισηγήσεις της στον αρμόδιο Υπουργό κατ’ επέκταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ανάλογα με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες με σκοπό να καταλήξουμε σε συμβόλαια υπογραφής αδειοδότησης τεμαχίων».
 
Σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός απάντησε πως «ελπίζουμε ότι αυτό θα ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την αυριανή ημερομηνία».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε «αυτό θα το δούμε αύριο το μεσημέρι. Σίγουρα έχουμε κάποια στοιχεία για τις αγορές των σεισμογραφικών ή των δέκα χιλιάδων ευρώ που προνοούνται για κάθε συμμετοχή. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ποιότητα, αναμένουμε όμως αύριο που θα κάνουμε τις ανακοινώσεις για  τους αριθμούς των εταιρειών και για ποια τεμάχια».
 
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον πολυεθνικών εταιρειών για συμμετοχή στον τρίτο γύρο αδειοδότησης, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως «τόσο ο ΠτΔ όσο και εγώ προσωπικά είχαμε σειρά επαφών τους τελευταίους μήνες και κάποιες από αυτές τις επαφές είδαν το φως της δημοσιότητας και κάποιες όχι».
 
Επανέλαβε ωστόσο πως «αύριο θα κατατεθούν οι προτάσεις και την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα ονόματα».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον όλες αυτές οι εξελίξεις θα τεθούν στις συναντήσεις που θα έχει με Ισραηλινούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Ισραήλ, ο Υπουργός απάντησε βεβαίως. “Ενας από τους λόγους της επίσκεψης είναι και η αλληλοενημέρωση στις εξελίξεις στα ενεργειακά και βεβαίως οι εξελίξεις στο τρίτο γύρο (αδειοδότησης) είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός που είμαι βέβαιος που η ισραηλινή πλευρά θα θέλει να ενημερωθεί», σημείωσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Top