Η Αίγυπτος βρίσκεται σε φάση στρατηγικής αναδιάρθρωσης της ενεργειακής της πολιτικής, λόγω της επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα. Η συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν σταθερή, έχει επηρεαστεί αρνητικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Atalyar, για να μειώσει την εξάρτησή της από το ισραηλινό αέριο, η Αίγυπτος εντείνει τις επαφές με άλλες χώρες όπως η Ρωσία, το Κατάρ και η Τουρκία. Γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη δημιουργία σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αίγυπτο, ενώ με την Τουρκία έχει συμφωνηθεί η παραχώρηση πλοίου LNG για την τροφοδοσία του εγχώριου δικτύου.

Το Κατάρ επανεμφανίζεται ως σημαντικός εταίρος, με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου να επισκέπτεται τη Ντόχα για νέες συμφωνίες. Η έλλειψη αερίου ήδη προκαλεί μειώσεις στην παροχή προς τη βιομηχανία, εντείνοντας τους φόβους για νέες διακοπές ρεύματος.

Από άποψη εθνικής ασφάλειας, η Αίγυπτος αντιδρά στις ισραηλινές πιέσεις για εμπλοκή στο παλαιστινιακό και ειδικά στο ενδεχόμενο μετακίνησης Παλαιστινίων στο Σινά, το οποίο θεωρεί «κόκκινη γραμμή». Παράλληλα, οι σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία προκαλούν ανησυχία στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Αίγυπτος αρνείται να διορίσει νέο πρέσβη στο Τελ Αβίβ και μπλοκάρει τον διορισμό Ισραηλινού πρέσβη στο Κάιρο, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα. Παρότι οι διπλωματικές επαφές συνεχίζονται, δεν υφίσταται πλέον υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης.

Η κρίση επηρεάζει και το εμπόριο, ιδιαίτερα την ενεργειακή συνεργασία, που βασιζόταν στη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο μέσω του αγωγού EMG, την υγροποίησή του και την εξαγωγή του στην Ευρώπη. Η μέχρι τώρα αμοιβαία επωφελής σχέση απειλείται πλέον σοβαρά.