Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, παραχώρησε συνέντευξη στα «ΝΕΑ », εστιάζοντας στη στρατηγική σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, την ηλεκτρική διασύνδεση GSI, τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας, αλλά και την παρατεταμένη σύγκρουση στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης χαρακτήρισε την τριμερή αρχιτεκτονική ως «πυλώνα σταθερότητας» για την Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι η επερχόμενη σύνοδος κορυφής (χωρίς ακόμη ανακοινωμένη ημερομηνία) θα ενισχύσει τη συνεργασία στους τομείς ενέργειας, περιβάλλοντος, εμπορίου και ασφάλειας. Τόνισε επίσης τη σημασία της στήριξης των ΗΠΑ, που προσδίδει διεθνές βάρος στη συμμαχία και ενισχύει τη σύνδεση με τον ενεργειακό διάδρομο IMEC.

Αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση (GSI), ο Κατς δήλωσε κατηγορηματικά ότι «μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί», επισημαίνοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του Ισραήλ για διαφοροποίηση πηγών και ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Νετανιάχου και Χριστοδουλίδη ότι η συμφωνία για το καλώδιο θα υπογραφεί εντός του 2024.

Διαβάστε επίσης: ΑΔΜΗΕ: Διαψεύδει δημοσίευμα για το καλώδιο ότι πάει Δωδεκάνησα

Η ελληνοϊσραηλινή σχέση, όπως σημείωσε, εδραιώνεται σε κοινές αξίες και επεκτείνεται σε άμυνα, τεχνολογία, τουρισμό και εμπόριο, με το διμερές εμπόριο να αγγίζει τα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ αυξάνεται και η συμμετοχή επιχειρηματικών και ακαδημαϊκών φορέων.

Σε ερώτηση για την Τουρκία, ο Κατς χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Άγκυρας «φρικτές και αποσταθεροποιητικές», που «ρίχνουν λάδι σε μια εύφλεκτη περιοχή». Κατήγγειλε τη στήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς και εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετήσει πιο εποικοδομητική στάση. Δεν έκρυψε την ανησυχία του και για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου, αλλά και για την κατάσταση των μειονοτήτων στη Συρία.

Τέλος, μιλώντας για τον πόλεμο στη Γάζα, ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις μέχρι να επιστρέψουν και οι 59 όμηροι και να εξουδετερωθούν πλήρως οι δυνατότητες της Χαμάς. Κατηγόρησε το Ιράν ως τον βασικό παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή μέσω πληρεξουσίων όπως η Χαμάς και Χεζμπολάχ, και επανέλαβε ότι η επιδίωξη πυρηνικού οπλοστασίου από την Τεχεράνη απειλεί την παγκόσμια ειρήνη.