Ο καταναλωτής δικαιούται σταθερή τιμή στο ρεύμα, σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία τα κράτη οφείλουν να ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία.
Η Οδηγία προνοεί όπως τα κράτη – μέλη διασφαλίζουν ότι:
- Παρέχεται η δυνατότητα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή.
- Οι προμηθευτές ενέργειας δεν τροποποιούν μονομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις των συμβάσεων.
- Οι καταναλωτές έχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με τις ευκαιρίες, το κόστος και τους κινδύνους.
Στην Οδηγία τονίζεται το δικαίωμα του καταναλωτή για πληροφόρηση της τιμής και ανάλυσή της.
Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ ο Εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας Παύλος Λιασίδης ανάφερε ότι, «η συγκεκριμένη Οδηγία έρχεται να θεσμοθετήσει κάτι που είναι θέμα κοινής λογικής».
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία έπρεπε να τεθεί σε ισχύ στις 17 Ιανουαρίου.
Εμπόδιο για να εφαρμοστεί η Οδηγία στην Κύπρο αποτελεί η καθυστέρηση στη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγορά ηλεκτρισμού.
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι, «τώρα που μπαίνουμε στην ανταγωνιστική αγορά ενέργειας», «το δεύτερο εξάμηνο του 2025 αν όλα πάνε καλά, στο θέμα του ηλεκτρισμού θα συμβαλλόμαστε με τις διάφορες εταιρείες που θα μας πουλούν ρεύμα, περίπου με τον ίδιο τρόπο που συμβαλλόμαστε με τις εταιρείες τηλεφωνίας και πλέον είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι», συμπλήρωσε.
Συμπληρώνοντας είπε ότι «Αυτή την δυνατότητα έρχεται η Ε.Ε. και την εφαρμόζει με αυτή την Οδηγία», «θα μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως με την λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς», είπε.
Τροχοπέδη, και η μη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Όπως αναφέρει ο κ. Λιασίδης «η ΑΗΚ και γενικά ο οποιοσδήποτε παράγει ρεύμα καίγοντας καύσιμα και άλλα ορυκτά δεν μπορεί να δώσει σταθερές τιμές», «οι ΑΠΕ μπορούν να δώσουν σταθερές τιμές», εξήγησε.
Με αποτέλεσμα ο Κύπριος καταναλωτής να συνεχίζει να πληρώνει ακριβούς λογαριασμούς στο ρεύμα.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κατέθεσε στοιχεία για ύπαρξη λίπους στην ΑΗΚ, το οποίο μετακυλίεται στον καταναλωτή.
Ο πρόεδρος της Αρχής είχε παραδεχθεί έλλειψη τεχνογνωσίας στην αγορά καυσίμων, καθώς και την απουσία των απαραίτητων χώρων αποθήκευσης.
Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα, να μεταφέρονται οι διακυμάνσεις των τιμών στην κοινωνία, την ώρα που σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία ο καταναλωτής δικαιούται σταθερής τιμής.
Πώς σχολιάζει το γεγονός ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Κοντός