Ως μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις για το μέλλον του τομέα της υγείας στην Κύπρο χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, την επίσημη έναρξη των ηλεκτρονικών διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό περιεχομένου του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη.
Η Κύπρος είναι η 16η χώρα που εντάσσεται στο πανευρωπαϊκό πλαίσιο παροχής διασυνοριακών ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας. Μέσω της της πλατφόρμας eHealth Digital Service Infrastructure (eHDSI) παρέχεται η δυνατότητα ανταλλαγής ιατρικών δεδομένων, όπως εργαστηριακά αποτελέσματα, ιατρικές απεικονίσεις και αναφορές εξιτηρίου, με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο, κάτι που επιτρέπει στους ασθενείς να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, ακόμα και όταν βρίσκονται εκτός της χώρας τους, και εξασφαλίζει ότι οι επαγγελματίες υγείας έχουν άμεση πρόσβαση σε πλήρη ιατρικό ιστορικό για καλύτερη διάγνωση και θεραπεία.
Σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας και η καθιέρωση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του πολίτη συνιστούν σημαντικά βήματα προς την εκσυγχρονισμένη και ολοκληρωμένη διαχείριση της υγειονομικής φροντίδας, προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας στο σύνολό της.
Η υγεία, πρόσθεσε, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε πολίτη και ως τέτοιο πρέπει να προστατεύεται και να ενισχύεται. «Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, που θα δημιουργηθεί για κάθε πολίτη, θα διασφαλίσει ότι όλοι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε πλήρη και ακριβή ιατρικά δεδομένα, οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Επιπλέον, η δυνατότητα διασύνδεσης με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ θα ενισχύσει τη συνεργασία και την ανταλλαγή δεδομένων για την καλύτερη φροντίδα των ασθενών», ανέφερε.
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι οι πολίτες ταξιδεύουν συχνότερα εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ, κάτι που καθιστά την άμεση και ασφαλή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας πιο δύσκολη, ειδικά σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης ή όταν οι ασθενείς δεν έχουν μαζί τους το ιστορικό τους. Επίσης, η ανάγκη για αποτελεσματική πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες απαιτεί την ψηφιοποίηση των συστημάτων υγείας και την ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων με ασφάλεια, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών σε διασυνοριακό επίπεδο, πρόσθεσε.
«Οι Ευρωπαϊκές Διασυνοριακές Υπηρεσίες Υγείας αποτελούν βασικό στοιχείο της στρατηγικής της ΕΕ για την ψηφιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης και την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών», ανέφερε. Η ΕΕ, σημείωσε, αναγνωρίζει την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και την ευκολότερη πρόσβαση σε αυτές για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία βρίσκονται.
Μέσω της εφαρμογής της πλατφόρμας eHealth Digital Service Infrastructure (eHDSI), εξήγησε ο κ. Δαμιανός, παρέχεται η δυνατότητα ανταλλαγής ιατρικών δεδομένων, όπως εργαστηριακά αποτελέσματα, ιατρικές απεικονίσεις και αναφορές εξιτηρίου, με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
«Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, ακόμα και όταν βρίσκονται εκτός της χώρας τους, και εξασφαλίζει ότι οι επαγγελματίες υγείας έχουν άμεση πρόσβαση σε πλήρη ιατρικό ιστορικό για καλύτερη διάγνωση και θεραπεία. Η στρατηγική αυτή στοχεύει στη δημιουργία ενός διασυνδεδεμένου και ασφαλούς συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, ενισχύοντας τη συνεργασία, την αποτελεσματικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε.
Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι κρίσιμη για την επίτευξη μιας καλύτερης υγειονομικής περίθαλψης για τους πολίτες και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα υγείας, δήλωσε ο κ. Δαμιανός.
«Η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών ενδυναμώνεται όταν οι πολίτες βλέπουν ότι η συνεργασία αυτή οδηγεί σε πιο προσβάσιμες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων και την ασφάλεια των ιατρικών τους πληροφοριών», ανέφερε
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρωτοπορία της ψηφιακής μετάβασης στον τομέα της υγείας, και η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας αντανακλά την δέσμευσή μας για συνεχιζόμενη καινοτομία, ποιότητα και αποτελεσματικότητα στις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουμε στους πολίτες μας.
Ανέφερε, επίσης, ότι με την υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό του περιεχομένου του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, εγκαινιάζεται η έναρξη των Ηλεκτρονικών Διασυνοριακών Υπηρεσιών Υγείας, ενώ επισημοποιούν τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή μιας σύγχρονης και ασφαλούς λύσης που θα συμβάλει στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των πολιτών.
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας και η ευρύτερη ψηφιοποίηση του δεν αποτελούν επιλογή, αλλά αναγκαιότητα της εποχής μας ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, προσθέτοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η καινοτομία αναδιαμορφώνουν ολόκληρους τομείς της οικονομίας, η υγεία δεν μπορεί να μένει πίσω.
«Η Κύπρος γίνεται σήμερα η 16η χώρα που εντάσσεται στο πανευρωπαϊκό πλαίσιο παροχής διασυνοριακών ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας. Μέσω της πρόσβασης στις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις και το ψηφιακό συνοπτικό ιατρικό ιστορικό υγείας, από όπου κι αν βρίσκεται ο πολίτης εντός της ΕΕ, επιτρέπεται η συνέχεια της παροχής των φαρμάκων που απαιτούνται αλλά και της σωστής περίθαλψης και θεραπείας», ανέφερε.
Τόνισε ότι το δίκτυο MyHealth@EU δεν αποτελεί απλώς μία τεχνολογική πλατφόρμα, αλλά ένα ουσιαστικό βήμα ενοποίησης των ψηφιακών υποδομών υγείας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από το οποίο θα παρέχεται σταδιακά η δυνατότητα των πολιτών να λαμβάνουν εξατομικευμένη και αξιόπιστη φροντίδα, από όπου και αν βρίσκονται εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.
Για χώρες όπως η Κύπρος που θέλει να αναβαθμίζει διαρκώς τις υπηρεσίες προς τους Τουρίστες Ευρωπαίους πολίτες που την επισκέπτονται, πρόσθεσε, οι υπηρεσίες αυτές παίρνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία.
«Στόχος του πλαισίου MyHealth@EU είναι μέσω της Ευρωπαϊκής υποδομής eHealth Digital Service Infrastructure με την οποία σήμερα διασυνδέεται και η Κύπρος, να προσφέρονται σταδιακά κι άλλες υπηρεσίες όπως οι ιατρικές απεικονιστικές αναφορές, εργαστηριακές αναφορές και τα εξιτήρια από νοσοκομεία, ώστε - στη βάση κοινών τεχνικών και νομικών κανόνων - να δημιουργηθεί τελικώς ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας», είπε ο κ. Δαμιανού.
Οι τέσσερις πρώτες υπηρεσίες που ανακοινώνονται σήμερα θα γίνονται σταδιακά διαθέσιμες στους λειτουργούς υγείας, μέσω της πύλης gov.cy, σημείωσε. Η Κύπρος ξεκίνησε τον τελικό έλεγχο της διασύνδεσης των υπηρεσιών αυτών με κάθε μία από τις 15 χώρες που είναι ήδη συνδεδεμένες στο δίκτυο, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος Ιουνίου 2025, πρόσθεσε.
Για τη συμφωνία για τον καθορισμό του περιεχομένου του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του πολίτη, ο Υφυπουργός Έρευνας είπε ότι υλοποιείται ένα σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση του ολοκληρωμένου Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του ασθενούς που θα συνοδεύει τον πολίτη εντός και εκτός συνόρων, παρέχοντας πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές πληροφορίες
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, Κωνσταντίνος Παττίχης ανέφερε ότι αποστολή της αρχής είναι να ενισχύσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και την βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας. Κινούνται μέσα από 4 στρατηγικούς στόχους, ανέφερε, που είναι η απόδοση της αποτελεσματικότητας της αρχής, η προώθηση της ψηφιακής υγείας, η λειτουργία του mobile app και δράσεις κι ανταγωνιστικά έργα στην ΕΕ.
Στο φάκελο του ασθενούς, εξήγησε, θα καλύπτονται τα κύρια ιατρικά στοιχεία, όπως αλλεργίες, εμβολιασμοί, χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ ο Κύπριος επαγγελματίας υγείας θα έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τον Κύπριο πολίτη που έχει μπροστά του.
Η Κύπρος, σημείωσε, είναι η 8η χώρα που θα προσφέρει όλες τις υπηρεσίες, όπως το patient’s summary A και e-prescription A που δημιουργούνται για τον Κύπριο πολίτη και θα είναι διαθέσιμα για ανάκτηση και στο εξωτερικό. Για τους τουρίστες από το εξωτερικό, είπε, οι υπηρεσίες είναι patient’s summary Β και e-prescription Β. Τέλος του Ιούνη, ανέφερε, όλες οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες για όσες χώρες είναι συνδεδεμένες με το σύστημα.
Στόχος, συνέχισε, είναι τον Οκτώβριο του 2025 επιπρόσθετα στις υπηρεσίες του ιατρικού συνοπτικού υγείας και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να είναι δυνατή η αποστολή στις χώρες που είναι συνδεδεμένες, εργαστηριακές και ιατρικές απεικονιστικές αναφορές, καθώς και αναφορές νοσοκομειακών εξιτηρίων.
Τον Μάρτιο του 2028 είναι στόχος η πρώτη φάση λειτουργίας του ιατρικού φακέλου, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παττίχης, να είναι έτοιμη. «Είναι ένα πολύ μεγαλεπίβολο και δύσκολο εγχείρημα», ανέφερε.
Εκ μέρους του ΠΙΣ, ο Γιώργος Μιλτιάδους, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας – Κερύνειας «Ιπποκράτης» ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί σταθμό στον εκσυγχρονισμό του τομέα της υγείας στη χώρα μας και σηματοδοτεί μια νέα εποχή. «Της διαλειτουργικότητας, της ασφάλειας δεδομένων και του εκσυγχρονισμού».
Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας δεν είναι απλώς ένα ψηφιακό εργαλείο, είναι η σύνοψη της υγειονομικής ιστορίας κάθε πολίτη, πρόσθεσε, με κρίσιμες πληροφορίες για την πρόληψη, την διάγνωση και την θεραπεία. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο, σημείωσε, για τον κλινικό γιατρό.
Ο ΠΙΣ, συνέχισε, στήριξε διαχρονικά την ανάγκη για την δημιουργία ενός ασφαλούς, αξιόπιστου και λειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και εξέφρασε την βούληση του Συλλόγου να καταστήσουν την υγεία μια ολοκληρωμένη και διασυνδεδεμένη εξυπηρέτηση για κάθε πολίτη.
Εκ μέρους της Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος Πλούταρχος Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι αλλαγές που επιφέρει η ευρωπαϊκή ψηφιακή διαλειτουργικότητα στον χώρο της φαρμακευτικής φροντίδας δεν είναι απλώς τεχνικής φύσης, αλλά βαθύτατα ουσιαστικές και πρακτικές.
Σκιαγραφόντας τα βασικά οφέλη των ηλεκτρονικών διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας για τον φαρμακοποιό, είπε ότι η δυνατότητα πρόσβασης στις συνταγές άλλων χωρών της ΕΕ μεταφρασμένες στη γλώσσα μας είναι το πιο προφανές πλεονέκτημα. Μίλησε επίσης για τη σημασία του φαρμακείου στην Κύπρο που θα συνδεθεί με το σύστημα για ξένους πολίτες και την διευκόλυνση της συνέχισης της φαρμακευτικής αγωγής του ασθενούς, ανεξαρτήτως του πού βρίσκεται.
Μειώνεται ο χρόνος εξυπηρέτησης, είπε, και διευκολύνεται η εύρεση εναλλακτικών θεραπευτικών επιλογών, ενισχύεται η διαφάνεια και η αξιοπιστία ενώ ενισχύεται η επαγγελματική ανάπτυξη κι εκπαίδευση των φαρμακοποιών.
Εκ μέρους της ΟΣΑΚ, ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η έναρξη των ηλεκτρονικών διασυνοριακών υπηρεσιών και η θεσμική επικύρωση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του πολίτη αποτελούν ένα σημαντικό βήμα θεσμικής εδραίωσης της ψηφιακής υγείας στην Κύπρο.
Θεμελιώνεται, πρόσθεσε, ένα κοινό πλαίσιο στην ΕΕ για την πρόσβαση των πολιτών στα δεδομένα που τους αφορούν προς ενίσχυση της φροντίδας τους πέρα από τα εθνικά σύνορα. Στη βάση αυτή ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας του πολίτη, είπε, αποκτά ακόμη περισσότερη σημασία, διευκολύνει την συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών υγείας, στηρίζει την λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας του ασθενούς με ακρίβεια και συνέπεια.
Η συμβολή της ΟΣΑΚ στην θέσπιση της ηλεκτρονικής υγείας είναι διαχρονική και ουσιαστική, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και σημείωσε πως η Ομοσπονδία συμμετείχε στο ΔΣ της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, αλλά και στην διαμόρφωση του περιεχομένου του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και γι’ αυτό συνυπέγραψε σήμερα το πρωτόκολλο συνεργασία με την σχετική Αρχή.
Πηγή: ΚΥΠΕ