Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων και το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, καλούν τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα να μην υιοθετήσουν το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις υπηρεσίες αποκατάστασης, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της κατ΄ άρθρο συζήτησης, και να προχωρήσουν στις απαραίτητες τροπολογίες, ώστε να διασφαλίζεται το συμφέρον μόνο των Κυπρίων πολιτών, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση.
Αυτούσια η ανακοίνωση
- Απαιτούμε, συγκεκριμένα, την κατάργηση των άρθρων που προβλέπουν για την κατηγοριοποίηση των κέντρων αποκατάστασης και τον διαχωρισμό τους σε Κατηγορίας Α και Β.
Τα συγκεκριμένα άρθρα παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της εξειδίκευσης, αλλά και τη δημιουργία νέων δομών παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης στην Κύπρο.
Το κάθε Κέντρο, πρέπει να έχει το δικαίωμα να προσφέρει τις υπηρεσίες που αποδεδειγμένα και κατόπιν της απαραίτητης αξιολόγησης και πιστοποίησης μπορεί να προσφέρει. Το κάθε Κέντρο πρέπει να έχει το δικαίωμα να αναπτύξει και να προσφέρει εξειδίκευση σε όποια θεματική υπηρεσιών αποκατάστασης έχει την δυνατότητα να πράττει. Όταν οι παγκόσμιες καλές πρακτικές προκρίνουν ξεκάθαρα την εξειδίκευση, γιατί στην Κύπρο να διασφαλίσουμε νομοθετικά το αντίστροφο;
Ως εκ τούτου:
- Απαιτούμε όπως το κάθε Κέντρο, έχει δικαίωμα να αξιολογείται και να αδειοδοτείται για θεματικές τις οποίες μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένα στους πολίτες/ασθενείς.
Οι Kύπριοι πολίτες, έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέγουν την εξειδίκευση χωρίς να περιορίζονται οι επιλογές τους σε δύο ή τρεις παρόχους ΜΟΝΟ, και οι δυνατότητες του κάθε Κέντρου να αξιολογούνται από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή.
- Απαιτούμε, παράλληλα, αναθεώρηση των μεταβατικών διατάξεων που αφορούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να υποχρεούνται όλοι ανεξαιρέτως οι πάροχοι, χωρίς διακρίσεις, σε διάστημα 10 ετών από την ημέρα εφαρμογής της νομοθεσίας, να συμμορφωθούν με τις κτιριακές απαιτήσεις του νόμου.
- Απαιτούμε, επίσης, όπως και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι υποχρεωμένα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αξιολόγησης των υπηρεσιών τους από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή, πριν την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας τους ως παροχείς υπηρεσιών αποκατάστασης.
Οι τρεις φορείς, είχαμε την τελευταία εβδομάδα επαφές με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα προχωρήσουν και θα στηρίξουν τις σχετικές τροπολογίες που διασφαλίζουν τα πιο πάνω.
Η ποιότητα των υπηρεσιών αποκατάστασης, αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτη και είναι επιτακτική η απαίτηση της κοινωνίας, και οι τρεις φορείς που εκπροσωπούμε τα άτομα που κατά κύριο λόγο λαμβάνουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, δεν μπορούμε παρά να το διασφαλίσουμε.
Μετά λύπης μας παρατηρούμε ότι το νομοσχέδιο, ως έχει αυτή τη στιγμή, ουδόλως εξυπηρετεί τον συγκεκριμένο σκοπό.
Καλούμε τη Βουλή, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσει με αποκλειστικό στόχο και γνώμονα την εξυπηρέτηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ασθενών και τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών.
Διαβάστε ακόμη