Ποιος είναι άραγε ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσει κανείς τη Eurovision, το πιο δημοφιλές πολιτιστικό γεγονός στον κόσμο;

Θα έπρεπε να διαγωνιστείς με ένα ντίσκο τραγούδι για κάποιο ξεχασμένο στρατιωτικό γεγονός, όπως έκανε κάποτε οι Abba; Ή με ένα γαλλόφωνο τραγούδι γυμναστικής, όπως η νικήτρια του 1988 Σελίν Ντιόν; Ίσως με ένα δυναμικό ροκ κομμάτι που υμνεί την ατομικότητα, όπως οι Måneskin;

Άρθρο των New York Τimes δίνει τη μυστική συνταγή μέσα από 7 βήματα για να κερδίσει κάποιος στη Eurovision. Μεταξύ αυτών χρειάζεται μια στρατηγική που να συνδυάζει αυθεντικότητα, εντυπωσιακή παρουσία και σωστές επιλογές σε μουσική και στίχους. 

1) Όπως σημειώνεται, ένα κοινό στοιχείο πολλών νικητών από το 2000 και μετά είναι το θέμα της προσωπικής απελευθέρωσης. Τα τραγούδια που μιλούν για ενδυνάμωση, αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία, όπως το "Rise Like a Phoenix" της Conchita Wurst για την Αυστρία το 2014, έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Αντίστοιχα, ο Dima Bilan για τη Ρωσία το 2008 και η Netta για το Ισραήλ το 2018 με το φεμινιστικό "Toy" χρησιμοποίησαν παρόμοια θεματολογία με επιτυχία.

2) Η χρήση της αγγλικής γλώσσας αποτελεί πλέον σχεδόν προϋπόθεση, καθώς βοηθά το ευρωπαϊκό κοινό να καταλάβει και να συνδεθεί με το τραγούδι. Οι περισσότεροι νικητές των τελευταίων δεκαετιών τραγουδούν στα αγγλικά, είτε εξ ολοκλήρου είτε σε συνδυασμό με τη μητρική τους γλώσσα.

3) Παράλληλα, είναι συχνή η αναφορά σε παραδοσιακά μουσικά στοιχεία χωρίς όμως το τραγούδι να είναι καθαρά φολκ. Ένα ποπ τραγούδι μπορεί να ενσωματώσει παραδοσιακά όργανα ή ρυθμούς, όπως έκανε η Ουκρανία το 2022 με το “Stefania” ή η Ελλάδα το 2005 με την Έλενα Παπαρίζου. Ωστόσο, ένα αυθεντικό παραδοσιακό τραγούδι σπάνια έχει τύχη στον διαγωνισμό.

4) Η αλλαγή τόνου (key change), που παλιά θεωρούταν απαραίτητη για ένα νικητήριο τραγούδι, έχει πλέον σχεδόν εξαφανιστεί. Από το 2007 και μετά, καμία νικητήρια συμμετοχή δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτό το μουσικό κόλπο, καθώς θεωρείται παρωχημένο.

5) Η σκηνική παρουσία είναι καθοριστική. Ένα τραγούδι, όσο καλό κι αν είναι, δεν αρκεί από μόνο του. Χρειάζεται εντυπωσιακή ερμηνεία, έξυπνα εφέ ή ξεχωριστά κοστούμια για να τραβήξει την προσοχή του κοινού. Παραδείγματα είναι ο Nemo από την Ελβετία το 2024, που τραγούδησε πάνω σε περιστρεφόμενο δίσκο, ή η Loreen το 2012 που χρησιμοποίησε απλούς αλλά θεαματικούς ανεμιστήρες.

6) Οι φωτιές και τα πυροτεχνήματα είναι επίσης ένα διαχρονικό “όπλο” της Eurovision. Πολλοί νικητές έχουν κάνει χρήση φλόγας ή οπτικών εφέ φωτιάς στη σκηνή. Πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται με προσοχή – το κάψιμο πιάνου από την αυστριακή συμμετοχή το 2015 είχε ως αποτέλεσμα να μην πάρει ούτε έναν βαθμό.

7)Τέλος, τα χιουμοριστικά ή «αστεία» acts μπορεί να μένουν αξέχαστα, αλλά σπάνια κερδίζουν. Εξαίρεση αποτελούν οι Lordi το 2006 με το "Hard Rock Hallelujah". Τέτοιες συμμετοχές γίνονται cult, όπως οι Verka Serduchka και Subwoolfer, αλλά δεν φτάνουν συνήθως στην κορυφή.

Συνολικά, για να κερδίσει κάποιος στη Eurovision, πρέπει να προσφέρει ένα τραγούδι που να εμπνέει, να ξεχωρίζει και να στηρίζεται σε μια σκηνική παρουσία που μένει στο μυαλό – χωρίς να παραείναι “κουφή”.

Διαβάστε επίσης: Eurovision 2025: Σήμερα ο Β’ ημιτελικός με συμμετοχή της Ελλάδας