Μπορεί η τουριστική υποδομή της Κύπρου να αφήνει ικανοποιημένους τους τουρίστες, ωστόσο σχεδόν κανείς δεν νιώθει ότι εισέπραξε αντίστοιχη αξία για τα χρήματα που ξόδεψε.

Σύμφωνα με έρευνα της PwC για την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές του κυπριακού τουρισμού μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 6,3% των τουριστών απάντησε ότι εισέπραξε value for money από τις διακοπές του στο νησί μας. Όπως αναφέρεται, αυτό ίσως οφείλεται σε υπερχρεώσεις, σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, ή στο χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης ή ακόμα και στην απουσία των υπηρεσιών εκείνων που θα πρόσθεταν αξία, χωρίς αυτό να απαιτεί και ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

«Η βελτίωση της αντίληψης των τουριστών της αξίας των υπηρεσιών που λαμβάνουν σε σχέση πάντα με τα χρήματα που ξοδεύουν, θα βοηθήσει στην αύξηση της ικανοποίησης τους για τον προορισμό και στην αύξηση της πιθανότητας για να επισκεφθούν ξανά την Κύπρο», αναφέρει η έρευνα.

Χαμηλό είναι το ποσοστό της ικανοποίησης και όσον αφορά το κόστος ζωής, την  καθαριότητα, τα μέσα μεταφοράς και τις μαρίνες. Στην αιχμή του δόρατος για το προϊόν μας φαίνεται πως βρίσκονται οι υπηρεσίες αεροδρομίων, γεγονός πολύ σημαντικό για έναν προορισμό όπου σχεδόν αποκλειστικά η επιβατική του κίνηση προέρχεται από τις αερομεταφορές. Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι οι τουρίστες και με την κυπριακή κουζίνα, η οποία αποτελεί σημαντικό κίνητρο επίσκεψης στο νησί. Το ίδιο ισχύει για τη νυχτερινή ζωή, για την ασφάλεια, την διαμονή αλλά και τη φιλοξενία των ντόπιων.

Που στο διαδίκτυο;
Ακόμα ένα θέμα το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τις αρχές καθώς μπορεί να επηρεάσει καταλυτική την προσέλκυση τουριστών είναι η προβολή της Κύπρου στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την έρευνα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η ελλιπής αξιοποίηση ενός εκ των αποδοτικότερων μέσων προβολής, προώθησης και δημιουργίας εικόνας (brand image) για τουριστικούς προορισμούς, που δεν είναι άλλο από το διαδίκτυο.

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις τουρίστες δηλώνει ότι το διαδίκτυο επηρεάζει τη διαμόρφωση της απόφασής του ως προς την επιλογή του τουριστικού προορισμού, (με πρώτη επιλογή τις συστάσεις των φίλων και της οικογένειας οι οποίοι επίσης επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από το διαδίκτυο), εντούτοις οι ιστοσελίδες τουριστικών φορέων της Κύπρου (συμπεριλαμβανομένων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) δεν φαίνεται να απολαμβάνουν την επιθυμητή επισκεψιμότητα. Ενδεικτικό είναι ότι το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει επισκεφτεί την επίσημη ιστοσελίδα του ΚΟΤ στο διαδίκτυο, ενώ το 66,8% δεν έχει επισκεφτεί κάποιες από τις άλλες επίσημες ιστοσελίδες.