Η εικόνα του έντονου ανταγωνισμού, που έχει επικρατήσει τον τελευταίο καιρό για τον έλεγχο του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, πρέπει να αντικατασταθεί με ένα κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης, δηλώνει το ΚΣ ΕΔΕΚ, το οποίο θεωρεί ότι μια αλλαγή στη νομοθεσία που αφορά στην Αρχή Εξυγίανσης, θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.
Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο βουλευτής του Κινήματος, Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε πως "μια διευρυμένη στη σύνθεση και πλουραλιστική στις απόψεις αρχή εξυγίανσης θα ενίσχυε το θεσμό αυτό, θα ανέτρεπε την αρνητική εικόνα από τις κακές εμπειρίες των τελευταίων μηνών και θα συνέβαλλε στον περιορισμό των λαθών από την ενός ανδρός αρχή».
Πρόσθεσε πως μια νέα αρχή εξυγίανσης, με το Διοικητή της ΚΤ, τον Υπουργό Οικονομικών και την εξισορροπητική συμμετοχή κι ενός τρίτου μέλους, θα έθετε τέρμα στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση και θα έδινε το στίγμα της σύνθεσης και της συναίνεσης με ευρύτερα ευεργετικά αποτελέσματα για το τραπεζικό μας σύστημα.
Ανέφερε, επίσης, πως τριμελής αρχή εξυγίανσης υιοθετείται και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και πως η επιλογή του τρίτου μέλους πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο, ο εποπτευόμενος να είναι ταυτόχρονα και επόπτης.
Ο κ. Νικολαΐδης κάλεσε τη Βουλή να ρυθμίσει το θέμα αυτό άμεσα, "ώστε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων στην αξιοκρατικότερη σύνθεση του νέου συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και στην ανασυγκρότηση της τράπεζας αυτής στη βάση των καλύτερων προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης".
Αναφερόμενος, επίσης, στο θέμα του Συνεργατισμού, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε πως πρώτιστος στόχος πρέπει να είναι η νέα αυτή φάση στην οποία εισέρχεται ο συνεργατισμός να έχει μεταβατικό χαρακτήρα, ώστε να μην αλλοιωθεί μακροπρόθεσμα ο ρόλος και η αποστολή του.
"Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η επάνοδος του συνεργατισμού στην κοινωνική, αυτοδιαχειριστική φυσιογνωμία του, χωρίς όμως τις στρεβλώσεις και τις αδυναμίες που τον οδήγησαν στα σημερινά του προβλήματα, με ένα ισχυρό κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης", συμπλήρωσε.
Εξέφρασε επίσης τη θέση του Κινήματος πως, για να επιτευχθεί ο πιο πάνω στόχος, χρειάζεται να ικανοποιηθούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις και συγκεκριμένα, να καθοριστεί ένα ρεαλιστικό, εφικτό πλάνο επανάκτησης των μετοχών που θα περιέλθουν στο κράτος, να ολοκληρωθεί το συντομότερο το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού που θα συμπεριλαμβάνει και το σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης, με σεβασμό στους εργαζόμενους και να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της νέας περιόδου λειτουργίας κάτω από κρατικό έλεγχο, στο μέγιστο δυνατόν βαθμό, ο κοινωνικός ρόλος του συνεργατισμού μέσα από την ανάλογη δανειοδοτική πολιτική, αλλά και μέσα από την ενίσχυση της εποπτείας των εργασιών του.
"Μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις ο Συνεργατισμός θα μπορέσει να ανακτήσει τον χαρακτήρα του, και να βγει ενισχυμένος ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην κυπριακή κοινωνία", είπε ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας πως η ΕΔΕΚ θα τοποθετηθεί στη Βουλή, σε σχέση με τα νομοσχέδια για το Συνεργατισμό, με γνώμονα αυτές τις αρχές και προσεγγίσεις.
Και η ΕΔΕΚ υπέρ τριμελούς Αρχής εξυγίανσης
SigmaLive
